نخستوزیر اسرائیل به رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی به کنایه «توصیه» کرده است که فلسطینیها علیه ایران بهخاطر منشور کوروش کبیر هم در دیوان بینالمللی لاهه شکایت ارائه کنند.
این «توصیه» طعنهآمیز بنیامین نتانیاهو پاسخی به درخواست محمود عباس است که در روزهای گذشته از بریتانیا خواست بهخاطر «اعلامیه بالفور» و حمایت از تشکیل کشوری برای یهودیان، «پوزشخواهی» کند.
آقای عباس درخواست «پوزشخواهی» بریتانیا از فلسطینیان را پنجشنبه اول مهر در سخنرانی در هفتاد و یکمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد بیان کرد.
آقای عباس گفت، فلسطینیان اقدامات لازم را برای شکایت رسمی از بریتانیا در دیوان لاهه در دست انجام دارند.
«اعلامیه بالفور» نامه وزیر امور خارجه بریتانیا در ۹۹ سال پیش، سال ۱۹۱۷ میلادی، به تلاشگران در جنبش یهودیان ملیگرای اروپا است که در آن لرد بالفور نوشت، بریتانیا از اندیشه ایجاد کشوری برای یهودیان پشتیبانی میکند.
سی سال بعد از «اعلامیه بالفور»، سازمان ملل متحد در ۱۹۴۷ قطعنامه تقسیم سرزمینهای محل زندگی یهودیان و فلسطینیان به دو کشور برای آنها را تصویب کرد.
کمتر از یکسال بعد از مصوبه سازمان ملل، در بهار سال ۱۹۴۸ میلادی، با پایان دوران قیمومیت بریتانیا بر این سرزمین مورد نزاع، تلاشگران یهودی حامی استقلال، وجود کشور یهودی را با نام اسرائیل بر اساس قطعنامه سال ۱۹۴۷ سازمان ملل، اعلام کردند.
فلسطینیها قطعنامه تقسیم سرزمینها را رد کرده و تاکید کردند که وجود کشوری برای یهودیان را تحمل نخواهند کرد.
رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی در سخنان روزهای اخیر خود تاکید کرد که فلسطینیان حق خود میدانند که از بریتانیا به دیوان بینالمللی شکایت کرده و بهخاطر «اعلامیه بالفور» در ۹۹ سال پیش شکایت کنند.
بنیامین نتانیاهو که ساعاتی بعد از آقای عباس در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرد، به طعنه گفت: «فلسطینیها بروند و از ایران به خاطر منشور کوروش کبیر شکایت کنند».
آقای نتانیاهو افزود، کوروش کبیر هم بیش از ۲۵۰۰ سال پیش یهودیان به اسارت برده شده به سرزمین «بابِل» را که زیر امپراتوری هخامنشی درآمده بودند، آزاد کرد و آنها را با سپاه محافظ به بیت المقدس یهودیان برگرداند و بهخاطر کورش کبیر بود که معبد مقدس یهودیان بازسازی شد، و لذا، کوروش کبیر هم در تشکیل کشور یهودی نقش دارد.
نخستوزیر اسرائیل همچنین با طعنه گفت، حتی شاید فلسطینیان بروند و از حضرت ابراهیم نبی که چهار هزار سال پیش قطعه زمینها را در حبرون خریداری کرد و آرامگاه مادران یهودی در آنجا قرار دارد، بهخاطر وجود چند هزار ساله یهودیان در این منطقه، شکایت کنند.
بر اساس نطق نتانیاهو که دفتر نخست وزیری اسرائیل آن را منتشر کرده است، وی افزوده است، «پرزیدنت عباس امروز اعلامیه لرد بالفور را که موجب تصویب قطعنامه سال ۱۹۴۷ شد، مورد انتقاد قرار داد؛ اما آن مصوبه تنها حق تاریخی و وجدانی یهودیان را که همیشه در این سرزمین بوده و هزاران سال در آن زندگی کرده اند، ایفا کرد».
بنیامین نتانیاهو گفت، اکنون نیز بعد از هفتاد سال از مصوبه سال ۱۹۴۷، فلسطینیان هنوز حاضر نیستند که موجودیت کشوری برای یهودیان را قبول کنند، و این موجب تاسف عمیق است.
نتانیاهو در ادامه از محمود عباس دعوت کرد که «به جای شکایت کردن از رخدادهای تاریخی» مانند انور سادات رهبر وقت مصر، به کنست، پارلمان اسرائیل، برود و سخنرانی کند تا زمینه صلح واقعی فراهم شود.
نتانیاهو گفت، من نیز آمادهام هر لحظه به مجلس فلسطینی در رام الله بروم و سخنرانی کنم و موجب احیای تماسهای سیاسی شوم.
مذاکرات صلح اسرائیلی- فلسطینی سالهاست که راکد مانده است.
آقای عباس در دیدارهای جداگانه با جان کری و ژان مارک ارو وزیران خارجه آمریکا و فرانسه در نیویورک گفته بود که طرح دولت فرانسه باید اساس تلاشها برای از سرگیری گفتوگوهای سیاسی اسرائیلی – فلسطینی باشد.