لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۷

واکنش روحانی به انتقادات از برجام: می‌گویند به جای هواپیما اتوبوس بخرید


رئیس جمهوری ایران در پاسخ به منتقدان توافق اتمی وین گفت که اگر دولت هواپیما نخرد این منتقدان می‌گویند «پس برجام چه شد» و اگر دولت هواپیما بخرد، می‌گویند «این هواپیماها لوکس و جدید است».

به گزارش خبرگزاری فارس، حسن روحانی روز پنج‌شنبه ۲۹ مهر همچنین با بیان این که از «دعوای» با دنیا «صادرات درنمی‌آید» خواستار افزایش روابط ایران با کشورهای دیگر و اعتماد به مردم دراین باره شد و تاکید کرد که نمی‌توان تنها به «‌چهار نفر نیروی امنیتی» اعتماد کرد.

آقای روحانی گفت: «می‌رویم هواپیما بخریم عده‌‌ای می‌گویند... بروید اتوبوس بخرید. باشد اتوبوس هم می‌خریم اما خدا را شکر اتوبوس را می‌سازیم.»

وی تاکید کرد: «من نمی‌دانم برخی‌ها در چه وادی سیر می‌کنند و در کجا هستند که ما خبر نداریم.»

به گفته آقای روحانی، هدف از خرید هواپیمای جدید برای ایران استفاده در صنعت توریسم ایران و انجام پروازهای مستقیم به کشورهای دیگر است تا «وقت مردم تلف نشود» و مجبور نباشند از کشورهای همسایه به مقصدهای دیگر پرواز کنند.

سفر پارسال رییس جمهوری ایران به ایتالیا و پاریس به امضای چندین تفاهم‌نامه اقتصادی میان تهران با پاریس و تهران با رم منجر شد که از جمله آنها تفاهم‌نامه خرید ۱۱۸ فروند هواپیمای ایرباس از فرانسه است.

با این حال تعدادی از نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی از جمله محمدرضا نقدی، فرمانده بسیج، از این اقدام دولت حسن روحانی شدیدا انتقاد کرده بودند.

کاظم صدیقی، امام جمعه تهران، نیز از تحریم‌های غرب علیه ایران با عنوان «نعمت» یاد کرده و از قراردادهای امضا شده دراین سفر انتقاد کرده بود.

به گفته مقامات دولت حسن روحانی و رسانه‌های نزدیک به دولت، مخالفان توافق اتمی وین قبل از این توافق می‌گفتند، تحریم‌ها تاثیری بر اقتصاد ایران نداشته و این توافق دستاورد مثبتی ندارد اما پس از توافق نیز انتقاد می‌کنند که چرا توافق اجرا نمی‌شود و تحریم‌های غرب برداشته نمی شود.

درهمین حال رهبر جمهوری اسلامی بارها تاکید کرده که نتیجه رفت‌وآمد دولت‌ها و شرکت‌های اروپایی و مذاکرات آنان با ایران پس از توافق اتمی وین «تاکنون محسوس نبوده است».

آقای روحانی پیش از این نیز بارها با اشاره به نتایج توافق اتمی وین به سخنان منتقدان این توافق اعتراض کرده است.

وی پیش از این گفته بود که برجام برای ایران عزت آورد، اما احمد علم‌الهدی، امام جمعه و نماینده رهبر جمهوری اسلامی در استان خراسان رضوی، در واکنش به این اظهارات، آقای روحانی را به‌طور غیرمستقیم فردی «ساده‌لوح» توصیف کرده بود.

مقامات دولت همچنین بارها تأکید کرده‌اند که توافق اتمی وین «سایه جنگ» را از سر ایران دور کرده است.

با این حال آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز یکشنبه، ۲۸ شهریور، در جمع فرماندهان سپاه پاسداران گفته بود که چنین سخنانی «صحیح نیست» و «تنها» عامل رفع تهدید نظامی، «اقتدار دفاعی و نظامی» و «ایجاد ترس و رعب در دشمن» است.

نمی‌توان تنها به «‌چهار نفر نیروی امنیتی» اعتماد کرد

آقای روحانی دربخش دیگری از سخنان خود یکی از فرصت‌های به وجود آمده برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایران پس از توافق اتمی وین را «امکان مشارکت با شرکت‌های خارجی و با برندهای معتبر بین‌المللی» دانست.

رئیس جمهوری ایران با اشاره به تجربه کشورهایی چون مالزی و ویتنام در افزایش صادرات گفت که از «دعوای» با دنیا «صادرات درنمی‌آید» و این کشورها روابط‌ خود با دنیا را «بر مبنای تعامل سازنده قرار دادند».

وی اضافه کرد: «برخی فکر می‌کنند ما وقتی می‌گوییم تعامل سازنده یعنی با غربی‌ها و اروپایی‌ها لبخند بزنیم و صحبت کنیم و با هم ناهار بخوریم، نه اینطور نیست. تعامل سازنده یعنی مناسب کردن محیط روابط بین‌المللی برای صادرات کالا و واردات راحت‌تر کالاهای سرمایه‌ای و مواد اولیه.»

آقای روحانی گفت: «بعضی‌ها می‌گویند ارض الله فقط ایران است. از مرز ایران بخواهیم خارج شویم افکار ما را می‌دزدند. ما را گول می‌زنند. بعضی‌ها عظمت ملت ایران را هنوز باور نکرده‌اند. ملت ایران در طول تاریخ با دنیا رابطه داشته است.»

وی تاکید کرد که نمی توان تنها به «‌چهار نفر نیروی امنیتی» اعتماد کرد، بلکه ‌باید به مردم ایران، جوانان، تجار و دانشجویان نیز اعتماد کرد.

پس از توافق اتمی وین، رهبر جمهوری اسلامی و نزدیکان او بارها درباره به گفته آنان،« خطر نفوذ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی آمریکا در ایران» و «خوش‌بینی» دولت حسن روحانی به آمریکا هشدار داده اند.

درهمین حال برخی از نزدیکان آیت الله خامنه‌ای همکاری‌های اقتصادی شرکت‌های ایرانی و خارجی را زمینه‌ساز «نفوذ» غرب در ایران دانسته‌اند. از جمله محمد‌علی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران ایران، روز سه‌شنبه ۲۷ شهریور گفته بود که«خوش‌بینی» برخی از مسئولان به غرب «نگران‌کننده» است.

یک روز پیش از آن نیز علی سعیدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران، گفته بود که«دولت می‌گوید ما باید با آمریکا رابطه برقرار کنیم و این با اصول و مبانی که دین برای ما تعیین کرده سازگاری ندارد».

آقای سعیدی روز جمعه دوم مهر نیز دولت حسن روحانی را متهم کرده بود که از طریق توافق اتمی وین به دنبال «ارتباط با آمریکا» بوده و همچنان به دنبال اجرای «برجام ۲ و ۳» است.

XS
SM
MD
LG