لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۶

پافشاری ایران بر «خطوط قرمزی» چون قصاص در مذاکره با اروپا


معاون وزیر خارجه ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی «خطوط قرمز» خود از جمله بحث اعدام و قصاص را در مذاکرات حقوق بشری با اتحادیه اروپا کنار نمی‌گذارد و فشار بر ایران همزمان با این گفت‌وگوها را نمی‌پذیرد.

مجید تخت روانچی روز جمعه، ۲۱ آبان‌ماه، در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا، همچنین خبر داد که احتمالا در دو یا سه هفته آینده گفت‌و‌گوهای «سطح بالای سیاسی» ایران و اتحادیه اروپا درباره موضوعات منطقه‌ای، سیاسی، اقتصادی و محیط زیستی برگزار می‌شود و در کنار این موضوعات قرار است مباحث حقوق بشری نیز مطرح شود.

به گفته آقای تخت روانچی، درهیئت مذاکره‌کننده ایران برای گفت‌و‌گو‌های حقوق بشری نمایندگان قوه قضائیه و وزارت خارجه حضور دارند.

معاون وزیر خارجه ایران همچنین اعلام کرد که جمهوری اسلامی این «رویهی» را که اتحادیه اروپا «فشار وارد کند و در عین حال گفت‌و‌گو هم جریان داشته باشد» نمی‌پذیرد.

به گفته آقای تخت روانچی، گفت‌وگو با اتحادیه اروپا یک «فرایند زمان‌بر است که طرفین بتوانند به درک متقابل برسند» و ممکن است این گفت‌وگوها «حتی چهار سال طول بکشد اما نتیجه‌بخش خواهد بود».

مجید تخت روانچی ریاست هیئت ایرانی در دور دوم گفت‌وگوهای ایران و اتحادیه اروپا را داشت که روز چهارشنبه در بروکسل به پایان رسید.

ایران و اتحادیه اروپا توافق کرده‌اند که هر شش ماه یک بار گفت‌وگوهایی درباره همکاری‌های دوجانبه برگزار کنند.

پارلمان اروپا روز چهارم آبان‌ماه با ۴۵۷ رای مثبت در برابر ۱۷۴ رای منفی، قطعنامه پیشنهادی برای عادی‌سازی و گسترش روابط با ایران را تصویب کرد.

از سرگیری گفت‌وگوها با ایران در مورد مسائل حقوق بشری از جمله آزادی بیان، پایان دادن به اجرای احکام اعدام برای نوجوانان و موارد مربوط به مواد مخدر و احترام به حقوق شهروندی از جمله موضوعات مطرح در این قطعنامه بودند.

با این حال معاون وزیر خارجه ایران گفت که مجازات اعدام و همچنین قصاص که «یک بحث قرآنی است» را «به هیچ‌وجه نمی‌شود کنار زد».

وی اعلام کرد که گفت‌وگوهای حقوق بشری ایران و اروپا باید «فنی» باشد و «بحث‌ها نباید سیاسی شود».

به گفته آقای تخت روانچی، در بحث تخصصی «نباید یک طرف در موضع تدافعی قرار بگیرد و یک طرف در موضع تهاجمی»، بلکه ایران نیز سوالاتی دارد و دو طرف باید تلاش کنند به سوالات پاسخ داده شود.

وی «سکوت جامعه جهانی» درباره «جنایت در یمن» و «اسلام‌هراسی» در اروپا را از جمله سوالات جمهوری اسلامی خواند.

صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه ایران، نیز در مردادماه گفت‌وگو درباره حقوق‌بشر با اروپا را مشروط به «دوطرفه» بودن مباحث کرده بود.

به گفته آقای لاریجانی، «اسلام‌هراسی»، «کشف حجاب اجباری در دبیرستان‌ها و دانشگاه‌های فرانسه» از جمله مواردی است که باید به عنوان موضوعات و مباحث گفت‌وگوی دو طرفه حقوق بشری با اروپا مطرح شود.

«گفت‌وگوهای انتقادی» اروپا با ایران در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی برای نخستین بار آغاز شد، اما با با ترور فعالان سیاسی کرد در رستوران میکونوس در آلمان و صدور رای دادگاه این پرونده علیه مقامات بلندپایه جمهوری اسلامی، این گفت‌وگوها متوقف شد.

ادامه گفت‌وگوهای ایران و اتحادیه اروپا در حالی است که در هفته‌های گذشته نهادهای وابسته به رهبر جمهوری اسلامی از جمله قوه قضائیه و امامان جمعه به احتمال تشکیل دفتر اتحادیه اروپا در ایران واکنش بسیار منفی نشان داده‌اند.

از جمله محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، این دفتر را «لانه فساد» خوانده و گفت که دستگاه قضایی اجازه گشایش آن در ایران را نخواهد داد.

XS
SM
MD
LG