دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، تاکید کرد که واشینگتن حقیقت ماجرای جمال خاشقجی، روزنامهنگار عربستانی ربوده شده را خواهد دریافت و اگر مشخص شود که او به قتل رسیده است، عوامل این قتل را «مجازات سختی» خواهد کرد.
آقای ترامپ در مصاحبهای با شبکه خبری سیبیاس که بخشهایی از آن صبح شنبه منتشر شد، گفت، دولت او به شدت پیگیر پرونده جمال خاشقجی است و اگر به این نتیجه برسد که حکومت سعودی دستور به قتل وی داده است، بسیار خشمگین خواهد شد.
وی افزود: «تا این لحظه آنها [حکومت عربستان سعودی] این مسئله را انکار کردهاند. به شدت هم انکار میکنند. حالا آیا میتواند کار خودشان باشد؟ بله.»
خاشقجی، روزنامهنگار سرشناس مخالف حاکمان کنونی عربستان و ستوننویس روزنامه واشینگتنپست، روز نهم مهر ماه جهت دریافت مدارکی که به وی اجازه میداد با نامزد ترکیهای خود ازدواج کند وارد کنسولگری عربستان سعودی در استانبول شد، اما هیچ گاه با پای خود از آن بازنگشت.
روز جمعه شبکه خبری سیانان به نقل از یک منبع مطلع گزارش داد که مقامات ترکیه صدا و تصاویری در اختیار دارند که ثابت میکند آقای خاشقجی داخل کنسولگری به قتل رسیده است.
این منبع خبری که از اعضای یک نهاد اطلاعاتی غربی است میگوید که صدا و تصویر به دست آمده نشان از حمله به جمال خاشقجی در داخل کنسولگری و درگیری با او دارد. همچنین لحظه کشتن او نیز ثبت شده است. وی این تصاویر و صدا را تکاندهنده و مشمئزکننده توصیف کرده است.
مقامات عربستان سعودی به شدت هرگونه دخالت در ناپدید شدن جمال خاشقجی را رد کردهاند و میگویند که او همان بعدازظهر کنسولگری عربستان را ترک کرده است. اما نامزد او که بیرون کنسولگری منتظر ایستاده بود تاکید دارد که آقای خاشقجی از در کنسولگری بیرون نیامده است. ترکیه نیز از مقامات عربستان خواسته که ثابت کنند او از کنسولگری خارج شده است.
این رخداد ایالات متحده را هم در موقعیت دشواری قرار داده است چرا که واشینگتن روابط نزدیکی با ریاض دارد و آن را متحد استراتژیک خود در خاورمیانه میداند. سیانان مینویسد که همچنین ترامپ و داماد او، جرارد کوشنر، روابط شخصی و تجاری با عربستان سعوی داشتهاند.
محمدبن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، روز سهشنبه تلفنی با کوشنر و جان بولتون، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، صحبت کرد. مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز با وی صحبت کرده است.
وقتی که گزارشگر سیبیاس از دونالد ترامپ پرسید که آیا بن سلمان دست داشتن سعودی در ناپدید شدن خاشقجی را انکار کرده است، وی پاسخ داد: «آنها انکار کردهاند. آنها به هر شکلی که میتوانید تصور کنید، ماجرا را انکار کردهاند. فکر میکنم که در آیندهای نه چندان دور جواب سئوالاتمان را خواهیم گرفت.»
رئیس جمهور آمریکا در هفته اخیر تحت فشار نمایندگانی از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در کنگره قرار گرفت که خواستار برخورد سفت و سخت واشینگتن با ریاض شدهاند.
ترامپ تاکنون گزینه تحریم عربستان را رد کرده و گفته که نمیتواند قرارداد صد و ده میلیارد دلاری فروش سلاح به ریاض را به مخاطره بیندازد چرا که این قرارداد به ایجاد اشتغال در کشور کمک میکند و ضمن آن که اگر لغو شود، ریاض میتواند از رقبای آمریکا نظیر چین و روسیه سلاح بخرد.
وی عنوان کرد: «راههای دیگری نیز برای مجازات وجود دارد...این میان مخاطرات زیادی هم هست. شاید به این خاطر که آن مرد روزنامهنگار بوده. تعجب خواهید کرد که بگویم این میان یک مسئله خیلی هولناک و مشمئزکنندهای درباره این ماجرا وجود دارد، اگر که ماجرا همان باشد که اطلاع یافتهایم. به هر حال خواهیم دید. ما تا ته قضیه خواهیم رفت و آن وقت مجازات سختی در انتظار عاملان آن خواهد بود.»
آقای ترامپ روز جمعه گفته بود که هنوز با ملک سلمان، پادشاه عربستان، در این مورد صحبت نکرده اما به زودی با او گفتوگو خواهد کرد.