(rm) صدا | [ 6:17 mins ]
روز گذشته سمپوزيومي از سوي سازمان همياري زنان و با حمايت صندوق جمعيت سازمان ملل متحد در محل سازمان ملل متحد در نيويورک برگزار شد. موضوع اين کنفرانس بررسي پديده خشونت عليه زنان در کشورهاي اسلامي بود. يکي از سخنرانان اين سمپوزيوم خانم ياکين ارتورک، گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد در زمينه خشونت عليه زنان بود که چندي پيش براي تحقيق در مورد وضعيت زنان به ايران سفر کرده بود. خانم ارتورک در مصاحبه با راديوفردا در مورد مشاهدات خود از ايران و در مورد ماموريت خود مي گويد در ايران هم مانند بسياري از کشورها خشونت خانگي عليه زنان گسترده است، اما علاوه بر خشونت معمول چند عامل خشونت ديگر هم وجود دارد، از جمله قاچاق دختران به کشورهاي حاشيه خليج فارس و خشونت عليه فعالان سياسي. تارا عاطفي (راديو فردا): روز گذشته سمپوزيومي از سوي سازمان همياري زنان و با حمايت صندوق جمعيت سازمان ملل متحد در محل سازمان ملل متحد در نيويورک برگزار شد. موضوع اين کنفرانس بررسي پديده خشونت عليه زنان در کشورهاي اسلامي بود. يکي از سخنرانان اين سمپوزيوم خانم ياکين ارتورک، گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد در زمينه خشونت عليه زنان بود که چندي پيش براي تحقيق در مورد وضعيت زنان به ايران سفر کرده بود.
خانم ارتورک در گفتگو با فاطمه امان در مورد مشاهدات خود از ايران و در مورد ماموريت خود مي گويد:
ياکين ارتورک (گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد در زمينه خشونت عليه زنان): ماموريت من شامل ديدار از ايران و مصاحبه با مسئولان سازمان هاي دولتي و غير دولتي در تهران و ايلام بود. در شهر ايلام مايل بودم در مورد خودسوزي هايي که زنان به آن دست زده بودند تحقيق کنم. گزارش خود را در ماه آوريل 2006 به کميسيون حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه خواهم کرد. هنوز اطلاعاتي که از ايران به دست آورده ام را تجزيه و تحليل نکرده ام. در ايران هم مانند بسياري از کشورها خشونت خانگي عليه زنان گسترده است، اما علاوه بر خشونت معمول چند عامل خشونت ديگر هم وجود دارد. قاچاق دختران به کشورهاي حاشيه خليج فارس براي سوء استفاده جنسي که مقام هاي ايران از اين موضوع آگاه هستند و به من گفته شد قرار است در رابطه با اين مشکل لايحه اي تسليم مجلس شود. اما يکي ديگر از مطالب نگران کننده در مورد زنان ايران خشونتي است که عليه فعالان سياسي اعمال مي شود از جمله عليه زنان نويسنده، روزنامه نگار و فعالان حقوق بشر که به زندان انداخته شده اند و بازجويي شده اند. در چند مورد مشخص پيش از رفتن به ايران هم با مسئولان ايراني در اين زمينه گفتگو کرده بودم و در ايران هم اين موارد را پيگيري کردم. اين زنان آزاد شده اند، اما پرونده آنها بسته نشده است و آنها به طور دائم در معرض سئوال و جواب مسئولان هستند. مساله ديگر مربوط مي شود به زناني که در انتظار اعدام هستند، من از اين زنان در زندان ديدار کردم، برخي از آنها سالها است که در انتظار اعدام به سر مي برند. يک مساله مهم هم در مورد اين زنان و هم در مورد زندانياني که جرم سياسي دارند، اين است که مدرک جرم آنها که به دادگاه ارائه شده سئوال برانگيز است. اعتراف ها معمولا تنها مدرک جرم هستند که به طور معمول زير فشار و حتي شکنجه گرفته شده اند. مشکل ديگر در ايران مربوط به حقوق کودکان است. ايران عضو کنوانسيون حمايت از حقوق کودکان است، اما عضو کنوانسيون حقوق زنان نيست. يک دختر نه ساله که از نظر کنوانسيون حمايت از حقوق کودکان يک کودک محسوب مي شود، برپايه قوانين ايران مي تواند ازدواج کند و يا مشمول مجازات جزايي شود.
فاطمه امان (راديو فردا): خانم ياکين ارتورک، گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد در زمينه خشونت عليه زنان مي گويد: در گزارش خود از وضعيت زنان در ايران به ضرورت افزايش سن مسئوليت جنايي خواهد پرداخت. خانم ياکين ارتورک در مورد ضرورت اصلاحات در سيستم قضايي ايران گفت:
ياکين ارتورک: مقام هاي مسئول ايران به من گفته اند که مجموعه اي از اصلاحات در سيستم قضايي ايران ايجاد مي شود که پيشنهاد برخي از آنها به مجلس هم رفته. من از آنان خواستم که زمان اين اصلاحات دقيقا به مردم و به جامعه جهاني اعلام شود که فقط وعده و وعيد نباشد و زمان اجراي آن کاملا مشخص باشد. زمينه هايي که من براي ايجاد اصلاحات در آن اصرار داشتم، حذف سنگسار بود. يکي از مديران قوه قضاييه گفت: مجازات سنگسار متوقف شده، اما به نظر من تا زماني که ممنوعيت سنگسار به صورت قانون درنيامده، مي تواند برگشت پذير باشد. در اين زمينه مشخص بايد قانوني به تصويب برسد.
ف . ا : از خانم ياکين ارتورک مي پرسم آيا اکثريت محافظه کار مجلس بر اميدواري شما در مورد اصلاحات تاثيري نمي گذارد؟
ياکين ارتورک: اميد من به مردمي است که خواهان عدالت هستند و براي کسب حقوق خود تلاش مي کنند. از اين انسان ها در ايران بسيارند. محافظه کاران مي آيند و مي روند، اما تا چه حد مي توانند شکل زندگي مردم را عوض کنند، به درجه مقاومت مردم بستگي دارد. به نظر من زنان ايراني در اين زمينه خود را به خوبي نشان داده اند.
ف . ا: مي گويم خانم ارتورک يکي از مقام هاي قوه قضاييه از شما گله داشته که شما تا زماني که در ايران بوديد، از وضعيت عمومي ابراز رضايت کرديد، اما سپس در گفتگو با خبرگزاري هاي خارجي وضعيت حقوق زنان را در ايران نامساعد ارزيابي کرده ايد.
ياکين ارتورک: قبل از مصاحبه مطبوعاتي در ايران با چند مقام وزارت امور خارجه ايران ملاقات داشتم و با آنها نگراني خود را در مورد وضعيت حقوق زنان به روشني در ميان گذاشتم. بله از اين که مقام هاي ايراني ديدار من را از ايران ميسر کردند خوشحال و سپاسگزارم. آنها بسيار ميهمان نوازي کردند، اگر منظور آن مقام قوه قضاييه اين مساله بوده بله درست مي گويد، اما به عنوان يک توريسم به ايران نرفته بودم که بگويم به به چه کشور زيبايي و چه مردم مهرباني. من رفته بودم به مساله خشونت عليه زنان رسيدگي کنم. در ايران عليه زنان خشونت اعمال مي شود و من در گفتگو با قربانيان خشونت در ايران به اين نتيجه رسيده ام که مساله بايد از سوي مقام هاي مسئول جدي گرفته شود و پيگيري شود.