زمینلرزهای به بزرگای ۶.۴ ریشتر عصر یکشنبه چهارم آذر استان کرمانشاه را به لرزه در آورد. بنا بر گزارشها تا کنون بیش از ۵۵۰ نفر در این زمینلرزه مصدوم شدهاند، اما هنوز گزارش تلفات جانی منتشر نشدهاست.
مرکز ژئوفیزیک دانشگاه تهران گزارش داده که این زمینلرزه در ۱۷ کیلومتری سرپل ذهاب، ۱۸ کیلومتری قصرشیرین و ۳۳ کیلومتری گیلانغرب در استان کرمانشاه بوقوع پیوسته است.
موسسه زمینشناسی آمریکا عمق این زلزله را در ۱۰ کیلومتری زمین اعلام کرده است.
هوشنگ بازوند، استاندار کرمانشاه، درباره آخرین آمار وضعیت ساکنان مناطق زلزلهزده گفته که تلفات جانی گزارش نشده است. آنطور که خبرگزاری مهر میگوید مصدومان زلزله یکشنبه استان کرمانشاه به ۵۵۳ نفر رسیدهاست.
بازوند به خبرگزاری تسنیم گفته که مصدومان از سه شهرستان قصرشیرین، گیلانغرب و سرپلذهاب بودند که بیشتر آنها به صورت سرپایی مداوا و تعدادی نیز به کرمانشاه اعزام شدند.
گزارش خبرگزاری ایرنا حاکی است که مردم کرمانشاه از ترس احتمال وقوع دوباره زلزله به رغم بارندگی و سردی هوا به خیابانها آمدهاند.
این زلزله که ساعت هشت و هفت دقیقه شامگاه یکشنبه رخ داد، در استانهای کرمانشاه، همدان، ایلام، کردستان، آذربایجان غربی، اصفهان احساس شده است.
خسرو کردپور خبرنگار مقیم سنندج به رادیو فردا گفت این زمینلرزه حدود نیم دقیقه به طول انجامید.
به گفته این خبرنگار، مردم پس از این زمینلرزه به خیابانها ریختند در حالی که هوا بارانی است.
آقای کردپور با اشاره به زمینلرزه سال گذشته کرمانشاه، گفت که زلزلهزدگان هنوز با تبعات زلزله قبلی دستوپنجه نرم میکنند.
مرتضی سلیمی، رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر، به خبرگزاری صداوسیما گفته که «شش تيم ارزياب براي بررسی ابعاد اين زمينلرزه به منطقه اعزام شده است».
محبت جمالینيا، فرماندار سرپلذهاب، نيز اعلام کرد: «تمام دستگاههای اجرايی و خدماترسان برای امدادرسانی احتمالی به آسيبديدگان اين حادثه در حالت آمادهباش کامل به سر میبرند».
در همین حال، جلیل بالایی مدیرکل مدیریت بحران استان کرمانشاه به خبرگزاری ایسنا گفته که این زلزله باعث قطعی برق در سرپل ذهاب، قصرشیرین، گیلانغرب و دو نقطه در اسلامآباد غرب شده بود، ولی اکنون برق تمامی نقاط وصل است.
خبرگزاریهای ایران اعلام کردهاند که تمام مدارس و دانشگاههای سطح استان کرمانشاه روز دوشنبه پنجم آذرماه تعطیل شدهاند.
احساس زلزله در کشورهای دیگر
در همین حال، خبرگزاری ایرنا از وقوع زمین لرزهشدیدی در شهر بغداد، پایتخت عراق، خبر داده است.
بر اساس این گزارش، گروههایی از مردم بغداد وحشتزده به خیابانها ریختند.
همزمان از نجف، اربیل و استان واسط عراق نیز گزارش میرسد که لرزش زمین در این شهرها نیز احساس شده است.
مرکز و جنوب عراق روی خط زلزله قرار ندارد و بویژه بغداد طی دهههای اخیر کمتر شاهد زمین لرزه بوده است.
زمینلرزه شامگاه یکشنبه در کویت نیز احساس شده است.
رسانههای اسرائیل هم گزارش دادهاند که مردم در تلآویو در مرکز و بئرشبع در جنوب این کشور نیز تکان زمین را احساس کردند.
به گزارش وای.نت، شاکد نیسان کوهن، کارمند یک شرکت در طبقه ۱۷ یک ساختمان در تلآویو گفت لامپها تکان میخوردند؛ ۲۰ کارمند دفتر ما از شرکت خارج شدند؛ دیگر چیزی نفهمیدیم.
کهت آبرابانل از بئرشبع نیز گفت: «چلچراغ خانه تکان سختی میخورد؛ فکر کردم سرم گیج میرود؛ واقعا ترسناک بود؛ یکی از خانمهای همسایه گفت دخترش به سویش دوید و گفت همه چیز میلرزد».
زلزله پاییز گذشته کرمانشاه در بخشهایی از اسرائیل، از جمله در ساختمانهای بلند اورشلیم احساس شده بود.
زمینلرزه پارسال در کرمانشاه
استان کرمانشاه ۲۱ آبان پارسال نیز شاهد زمینلرزه شدیدی بود و بر اساس آمارهای رسمی، در جریان این حادثه ۶۲۰ نفر کشته و بیش از هشت هزار نفر زخمی شدند.
در این زمینلرزه، به ۱۰ شهرستان و یک هزار و ۹۳۰ روستای کرمانشاه خسارت وارد شد و بیش از ۱۰۰ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دیدند.
همچنین در روزهای نخست پس از زلزله برآورد شد که این زمینلرزه حدود ۷۰ هزار بیخانمان برجای گذاشته است.
شمار قربانیان در قصر شیرین، سرپل ذهاب و ثلاث باباجانی بیش از سایر مناطق استان بود. دهها هزار نفر نیز در پی وقوع این زمینلرزه در استان کرمانشاه بیخانمان شدند. استان کرمانشاه پس از آن دهها زمینلرزه خفیفتر به خود دیده است.
با اینکه بیش از یکسال از وقوع زلزله گذشته است، هنوز بسیاری از زلزلهزدگان در چادر و یا کانکس زندگی میکنند و خیلی از آنها امیدی به داشتن مسکن جدید ندارند.
طی این مدت نمایندگان مناطق زلزلهزده در مجلس، بارها از محقق نشدن وعدههای دولتی به مردم انتقاد کردهاند و اخبار متعددی درباره نامناسب بودن امکانات بهداشتی، به ویژه حمام و سرویسهای بهداشتی در مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه منتشر شده است.