طالبان روز جمعه اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در مورد خروج نیروهای آمریکا از افغانستان جدی است و ابراز امیدواری کرد که این روند در چارچوب توافق صلح، اجرایی شود.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، یک روز پس از آن که ایالات متحده اعلام کرد که مذاکره با ستیزهجویان طالبان «در مسیر صحیح» قرار دارد، نسبت به دستیابی به توافق صلح، پس از ۱۷ سال درگیری، ابراز امیدواری کرد.
دونالد ترامپ روز پنج شنبه اعلام کرده بود که «در صورت دستیابی به توافق صلح، نیروهای آمریکایی را از افغانستان خارج میکند.»
رئیسجمهوری آمریکا با انتشار توئیتی، خود را وارث «جنگهای بی پایان» در سوریه و افغانستان معرفی کرده و تاکید کرده بود که زمان بازگشت نظامیان آمریکایی به کشورشان فرا رسیده است.
این موضعگیری دونالد ترامپ پس از پایان گرفتن دور آخر مذاکرات شش روزه زلمی خلیلزاد، نماینده ایالات متحده با رهبران طالبان، اعلام شد.
زلمی خلیلزاد، اعلام کرده است که نمایندگان ایالات متحده و طالبان درباره چارچوب کلی دستیابی به توافق صلح، تفاهم کردهاند.
به گفته آقای خلیلزاد، برنامه زمانبندی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، برقراری آتشبس بین طرفین درگیر و بیرون راندن گروه های تروریستی از خاک این کشور، محورهای مذاکرات اخیر بوده است.
دولت افغانستان تمایلی به خروج سریع نیروهای آمریکایی از این کشور ندارد و اشرف غنی، رئیسجمهوری این کشور به صراحت درخواست کرده تا در مذاکرات صلح افغانستان عجله نشود.
در همین حال، رسول اسلامی، نماینده جمهوری اسلامی ایران در جلسه «گروه بین المللی تماس» در مورد افغانستان که در وزارت خارجه انگلیس برگزار میشد از روند صلح با هدایت دولت افغانستان حمایت کرد.
رسول اسلامی با اشاره به محوریت نقش دولت افغانستان در تلاشهای صلح، بر لزوم مشارکت دولت و جناحهای مختلف سیاسی و نیز ایفای نقش مؤثر کشورهای همسایه افغانستان در این روند تأکید کرد.
به گفته نماینده جمهوری اسلامی ایران، «رویکرد نظامی در افغانستان نتوانسته برای این کشور صلح و امنیت بیاورد.»
اسلامی تاکید کرد که «اعلام جدول زمانی برای خروج نیروهای خارجی از افغانستان گامی عاقلانه در جهت فراهم کردن زمینه آغاز مذاکرات صلح در آن کشور خواهد بود.»
این جلسه روز پنجشنبه با میزبانی دولت انگلیس و شرکت نمایندگان بیش از ۵۰ کشور و سازمان بینالمللی و منطقهای و نیز حضور نمایندگان جامعه مدنی برگزار شد.
گروه بین المللی تماس، با هدف بحث و بررسی بر سر مسائل افغانستان در سال ۲۰۰۹ میلادی تشکیل شد. در این گروه علاوه بر سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا، دهها کشور، سازمان و نهاد بینالمللی عضویت دارند.
همزمان روسیه نیز تلاش میکند تا در تحولات افغانستان نقش آفرین باشد. به گزارش منابع خبری افغانستان، قرار است تا نمایندگان احزاب سیاسی این کشور همراه با نمایندگان طالبان در نشستی در مسکو گردهم بیایند.
زمان این نشست احتمالی، آینده نزدیک اعلام شدهاست و دولت افغانستان غایب این نشست خواهد بود.
وزارت خارجه افغانستان به این خبر واکنش نشان داده و صبغت احمدی، سخنگوی وزارت خارجه افغانستان در گفتوگو با بخش افغان رادیو اروپای آزاد، رادیو آزادی، تاکید کرده است که «چنین نشستهایی نمیتواند به روندهای مربوط به صلح در افغانستان کمک کند.»
حدود سه ماه پیش نشستی مشابه در مسکو با حضور هیئت شورای عالی صلح برگزار شده بود.
قرار است در ادامه تلاشها برای دستیابی صلح، زلمی خلیلزاد نماینده وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان، هفته نخست اسفند ماه، یک بار دیگر با نمایندههای طالبان در قطر دیدار و گفتوگو کند.