به دنبال اعلام عبور ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم ذخایر اورانیوم غنی شده، آمریکا،بریتانیا و اسرائیل به این خبر واکنش نشان دادهاند.
بریتانیا روز دوشنبه ۱۰ تیرماه خواستار رایزنی فوری کشورهای عضو برجام شد و از ایران خواست تعهدات خود را چارچوب توافق هستهای موسوم به برجام انجام دهد. اسرائیل نیز میگوید، اتحادیه اروپا میبایست تحریمهای ایران را به اجرا بگذارد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در همین روز تایید کرد که میزان ذخیره اورانیوم غنی شده ایران از سقف تعیین شده در توافق هستهای موسوم به برجام عبور کرده است.
بر اساس توافق اتمی ایران و گروه پنج به علاوه یک در تیر ماه سال ۹۴ (برجام)، میزان ذخیره اورانیوم غنیشده در ایران نباید از سقف ۳۰۰ کیلوگرم بیشتر شود.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران امروز گفت: «طبق آنچه بنده اطلاع پیدا کردم ایران طبق برنامهاش از مرز ۳۰۰ کیلو عبور کرده و این را قبلاً هم اعلام کرده بودیم.»
واکنش آمریکا
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد: حکومت ایران امروز اقدام به افزایش ذخایر اورانیوم خود کرد. مجاز دانستن غنیسازی ایران در هر سطحی ذیل توافق هستهای یک اشتباه بود. پیش از انجام توافق هم تردیدی وجود نداشت که ایران مفاد آن را نقض میکند.
در این بیانیه همچنین آمده است، ما میبایست استاندارد منع تکثیر سلاح اتمی برای جلوگیری از غنی سازی ایران را دوباره احیا کرد. آمریکا و متحدانش هرگز اجازه نخواهند داد که ایران به سلاح هستهای دستیابد.
کاخ سفید تصریح کرده است که رویکرد فشار حداکثر علیه حکومت ایران تا تغییر رفتار تهران ادامه خواهد یافت.
کاخ سفید گفته است: حکومت ایران میبایست جاه طلبی هستهایش را کنار بگذارد و رفتار مخرب خود را متوقف کند.
وزیر امور خارجه آمریکا هم در توییتی گفته است: حکومت ایران گام های تازه ای برای پیشبرد جاه طلبی های هستهایش برداشته است. این حکومت یک بار دیگر از برنامه هستهایش برای اخاذی از جامعه بین المللی و تهدید امنیت منطقه استفاده می کند.
مایک پومپئو تصریح کرده است :«بزرگترین حامی تروریسم در جهان نباید اجازه غنی سازی اورانیوم در هیچ میزانی داشته باشد.»
واکنش بریتانیا
سخنگوی نخست وزیر بریتانیا در این زمینه اعلام کرده است، لندن فورا با شرکای حاضر در توافق هستهای با ایران در خصوص گام بعدی رایزنی خواهد کرد.
سخنگوی ترزا می گفته است: آنچه ایران اعلام کرد «عمیقا نگران» کننده است و بریتانیا به همکاری با شرکای دیگر جهت حفظ برجام ادامه خواهد داد.
این سخنگو تصریح کرد: ما پیوسته به صراحت گفتهایم که تعهد ما به برجام به پایبندی کامل ایران به این توافق بستگی دارد و ما از آنها می خواهیم به اجرای کامل برجام بازگردند.
سخنگوی نخست وزیر بریتانیا همچنین گفته است، همراه با دیگر کشورهای حاضر در توافق برجام ما فورا گام های بعدی را بررسی می کنیم.
واکنش اسرائیل
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز در بیانیهای گفته است، امروز ایران اعلام کرد که تعهد صریح خود را نقض کرده است و از آستانه ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور کرده است. ایران در حال برداشتن گام مهمی در جهت تولید سلاحهای هستهای است.
بنیامین نتانیاهو تصریح کرد: من دوباره میگویم که اسرائیل اجازه نمیدهد ایران به سلاح هستهای دست یابد.
نخست وزیر اسرائیل در ادامه گفته است: همچنین از تمام کشورهای اروپایی میخواهم به تعهدات خود پایبند باشند. شما متعهد شدید زمانی که ایران توافق هستهای را نقض کند دست به اقدام بزنید، شما متعهد شدید که مکانیسم تحریمهای خودکار را که در شورای امنیت سازمان ملل تعیین شده بود، فعال کنید.
رویترز می گوید، اگر هر یک از سه کشور اروپایی امضا کننده توافق هسته ای (بریتانیا، آلمان و فرانسه) به این نتیجه برسند که ایران این توافق را نقض کرده، می توانند روند بررسی اختلاف را به جریان بیاندازند که ظرف مدتی کمتر از ۶۵ روز این مسئله به شورای امنیت ارجاع داده خواهد شد و این نهاد ممکن است از سرگیری سریع تحریم ها علیه ایران را تصویب کند.
جواد ظریف همچنین در توییتی در روز دوشنبه گفته است، ایران برجام را نقض نکرده است.
وزیر امور خارجه ایران گفته است هرگاه سه کشور اروپایی تعهدات خود را انجام دهند ایران نیز اقدامات خود را به عقب باز میگرداند.
محمد جواد ظریف تاکید کرده است که تهران به پنج کشور حاضر در برجام چند هفته مهلت داده و در حال حفظ حقوق خود است.
ایران اروپا را متهم به بیعملی و ناتوانی در تحقق وعدههایش برای حفظ برجام کرده است.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم روز دوشنبه درباره واکنش احتمالی طرفهای مقابل به گام دوم ایران گفت: «باید ببینیم الان اقدامات و تقلاهایی را از طرف اروپاییها میبینیم. اعلام کردیم که اگر گام عملیتر، ملموستر و کاملتر بردارند اقدامات کاهش تعهدات ایران قابل بازگشت است وگرنه ادامه خواهیم داد.»
با استفاده از رویترز و رایو فردا؛ خ