وزیر امور خارجه آلمان روز چهارشنبه ۹ مرداد اعلام کرد که کشورش به ائتلاف بینالمللی پیشنهادی آمریکا برای ماموریت تامین امنیت تنگه هرمز نمیپیوندد.
هایکو ماس این اظهارات را در جریان سفرش به ورشو بیان کرد و افزود که آلمان خواستار جلوگیری از بالا گرفتن تنش در منطقه است و برای این مسئله هم راهحل نظامی وجود ندارد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، وی تاکید کرد: «آلمان در ماموریت دریایی اعلام شده و برنامهریزی شده توسط ایالات متحده مشارکت نخواهد کرد».
واکنش وزیر خارجه آلمان به طرحی است که ایالات متحده بدنبال اجرای آن است.
سفارت آمریکا در برلین روز هشتم مرداد گفت واشینگتن رسما از آلمان خواسته است که برای مقابله با «تهاجم نیروهای ایرانی و تضمین آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز» به فرانسه و بریتانیا بپیوندد.
یکی از سخنگوهای این سفارت اظهار داشت: «ما رسما از آلمان درخواست کردهایم که برای مقابله با تهاجم ایران و برقراری امنیت در تنگه هرمز به فرانسه و بریتانیا بپیوندد. اعضای دولت آلمان به صراحت گفتهاند که از کشتیرانی آزاد باید پاسداری کرد... پرسش ما این است که چه کسی باید پاسداری بکند؟»
ساعاتی پیش از اظهارات وزیر خارجه آلمان، اولاف شولتس، معاون صدراعظم آلمان، گفته بود که به درخواست آمریکا برای مشارکت در طرح «تضمین آزادی کشتیرانی» در تنگه هرمز «با دیده تردید» نگاه میکند.
او در مصاحبه با شبکه دوم آلمان درباره این درخواست گفت که «بسیار نسبت به آن تردید دارم و فکر میکنم خیلیهای دیگر نیز همین تردید را دارند».
آقای شولتس تاکید کرد که جلوگیری از افزایش تنشها در منطقه مهمترین راه حفاظت از کشتیرانی است و اگر یک مناقشه نظامی در منطقه رخ دهد آنگاه کشتیرانی واقعا به خطر خواهد افتاد.
معاون صدراعظم آلمان همچنین تاکید کرد که موضوع اصلی دولت آلمان همواره جلوگیری از دستیابی ایران از سلاح اتمی است.
بدنبال حمله به شش نفتکش خارجی در آبهای دریای عمان در اردیبهشت امسال و توقیف کشتی بریتانیایی «استنا ایمپرو» توسط سپاه پاسداران در روز ۲۸ تیرماه، آمریکا و بریتانیا به صورت جداگانه خواستار تشکیل یک ناوگان بینالمللی و اروپایی برای حفاظت از امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز شدند.
جرمی هانت، وزیر خارجه وقت بریتانیا، روز ۳۱ تیرماه اقدام ایران در توقیف نفتکش این کشور را «راهزنی دریایی دولتی» خواند و ضمن فراخوان برای راهاندازی ناوگان اروپایی با هدف محافظت از ناوبری امن در منطقه گفت: ایران اگر به همین مسیر خطرناک ادامه بدهد، شاهد حضور پررنگتر نظامی در منطقه خواهد بود.
گزارشها حاکی است که فرانسه، ایتالیا و دانمارک «موافقت اولیه» خود را برای حمایت از تشکیل چنین ناوگانی اعلام کردهاند. اما آلمان خواستار دریافت جزئیات بیشتر درباره این طرح شده بود. با این حال، برلین روز چهارشنبه رسما پیوستن به ناوگان اروپایی را رد کرد.
نفتکش بریتانیایی «استنا ایمپرو» پس از آن توسط سپاه پاسداران توقیف شد که دولت جبلالطارق روز سیزدهم تیرماه نفتکش «گریس-۱» ایران را به اتهام حمل دو میلیون بشکه نفت برای سوریه توقیف کرد.
ایران گفته که مقصد این کشتی سوریه نبوده است و به لندن پیشنهاد کرده که حاضر است در ازای آزادی نفتکش خود، روند رسیدگی به «تخلف» کشتی بریتانیایی در نقض قوانین دریایی را تسریع کند.
دومینیک راب، وزیر خارجه جدید بریتانیا، این پیشنهاد را رد کرده است.