لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۳۲

پومپئو: تهران بزرگ‌ترین تهدید علیه صلح و ثبات در منطقه است؛ واکنش ایران


پومپئو (و پشت سر او برایان هوک) در نشست شورای امنیت ملل متحد، ۲۹ مرداد
پومپئو (و پشت سر او برایان هوک) در نشست شورای امنیت ملل متحد، ۲۹ مرداد

وزیر خارجه ایالات متحده برای چندمین بار حکومت ایران را متهم کرد که «بزرگ‌ترین تهدید جاری علیه صلح و ثبات در منطقه» است.

طی ساعت‌های گذشته مقام‌های دولت ترامپ بار دیگر خواستار تمدید محدودیت‌های بین‌المللی علیه تهران شده‌اند.

مایک پومپئو در حساب کاربری خود در توئیتر نوشته است در جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد «آزمایش سامانه‌های پیشرفته بالیستیک، حمایت از گروه‌های نیابتی در خاورمیانه، و خرابکاری و توقیف غیرقابل‌پذیرش کشتی‌های تجاری در خلیج [فارس] را محکوم کردم».

آقای پومپئو خواستار تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است. قطعنامه‌ای که در اصل در تائید توافق هسته‌ای بین دولت باراک اوباما، ایران و پنج قدرت جهانی دیگر صادر شد. دولت دونالد ترامپ بهار گذشته به‌دلیل آن‌چه «ناکارآمد» بودن توافق توصیف می‌کند، از آن خارج شد.

قعطنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، از کشورهای جهان خواسته است که محدودیت‌های تسلیحاتی مختلفی را در ارتباط با ایران «به مدت پنج سال» رعایت کنند؛ از جمله این محدودیت‌ها فروش تانک، توپخانه‌های سنگین، سامانه‌های موشکی و دیگر تسلیحات نظامی‌ست.

این تحریم‌ها تا ۱۵ ماه دیگر به پایان می‌رسند.

تلاش ایالات متحده برای تمدید تحریم‌ها

وزارت خارجه آمریکا می‌گوید در صورت تمدید نشدن قطعنامه ۲۲۳۱ افرادی مانند قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، قادر خواهند بود آزادانه به خارج از ایران سفر کنند و تهران می‌تواند به فروش تسلیحات به «گروه‌های تروریستی نیابتی» بپردازد.

جمهوری اسلامی اتهام حمایت از تروریسم را رد کرده‌است.

به گفته واشینگتن کشورهایی مانند روسیه و چین نیز قادر خواهند بود به ایران تانک، موشک و سامانه‌های پدافند هوایی بفروشند و چنین چیزی می‌تواند یک «رقابت تسلیحاتی تازه را در خاورمیانه آغاز کند و به بی‌ثباتی بیشتر در منطقه و جهان بیانجامد».

مایک پومپئو در نشست ۲۹ مرداد ماه شورای امنیت از جامعه بین‌المللی خواسته‌است جلوی «رها شدن ایران از بند و ایجاد آشفتگی‌ها تازه» را بگیرد.

او گفته «جامعه جهانی باید ببیند تا آن لحظه که ایران خود را از بند این محدودیت‌ها رها کرده و دست به ایجاد آشوب‌های تازه‌ای می‌زند، چقدر زمان باقی‌ست و برای جلوگیری از چنین چیزی چه می‌توان کرد».

به جز پومپئو، برایان هوک نیز در ۲۹ مرداد ماه با اشاره به پایان یافتن تحریم‌های تسلیحاتی و مسافرتی سازمان ملل علیه ایران در پاییز سال آینده هشدار داده‌است که چنین چیزی یک «تهدید» برای صلح و ثبات در غرب آسیا است.

واکنش تهران

مجید تخت روانچی، سفیر ایران در سازمان ملل، نیز روز سه‌شنبه آمریکا را متهم کرد که با حضور نظامی خود در منطقه، بی‌ثباتی ایجاد کرده و امنیت را زدوده‌است. او گفته «دخالت این کشور تقریبا در همه منازعات دیگر منطقه نیز آشکار است».

به گفته آقای تخت روانچی «علاوه بر خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، یکی دیگر از دلایل بی‌ثباتی خاورمیانه، سرازیر شدن بی‌رویه سلاح‌های آمریکایی به این منطقه است که آن را به یک بشکه باروت تبدیل کرده است».

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی، نیز خواستار بازگشت ایالات متحده به «برجام» و همچنین قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت شده‌است.

ایالات متحده برای بازگرداندن تهران به میز مذاکره و دستیابی به توافقی «جامع» رو به تحریم‌های گسترده‌ای آورده که مهم‌ترین آن‌‌ها «به صفر رساندن فروش نفت» ایران است.

خود پومپئو روز سه‌شنبه اعلام کرد آمریکا موفق شده «۲.۷ میلیون بشکه نفت ایران را از بازار حذف کند». مقام‌های ایرانی اما می‌گویند به فروش نفت «به هر کشوری که بخواهند» ادامه می‌دهند.

بر اساس ارزیابی خبرگزاری رویترز از منابع صنعتی و کشتی‌رانی، صادرات نفت و میعانات گازی ایران در ماه ژوئیه روی هم رفته به ۱۲۰ هزار بشکه در روز رسیده است. در اردیبهشت سال پیش که آمریکا از برجام خارج شد، این رقم حدود ۲.۸ میلیون بشکه بود.

رویترز، توئیتر، ایرنا، رادیو فردا/ت/خ
XS
SM
MD
LG