رئیسجمهوری ترکیه به همتای آمریکایی خود گفته کشورش «هرگز» در شمالشرق سوریه آتشبس اعلام نخواهد کرد و قصد مذاکره با شبهنظامیان کـرد را ندارد. دونالد ترامپ که تهدید به اعمال تحریمهای بیشتر کرده، خواستار توقف حملات شدهاست.
رئیسجمهوری ایالات متحده دستور به خروج نیروهای آمریکایی از شمالشرق سوریه دادهاست. حضور این نیروها که حامی شبهنظامیان کرد در نبردها علیه گروه «داعش» بودند تا کنون مانع از حمله گسترده ترکیه به سوریه شده بود. در پی اعلام خروج نیروهای آمریکایی، عملیات ترکیه در سوریه آغاز شد که پس از یک هفته همچنان ادامه دارد.
آمریکا روز دوشنبه تحریمهایی را علیه ترکیه وضع کرد تا جلوی گسترش عملیات آن کشور در شمالشرق سوریه را بگیرد. دونالد ترامپ گفته «ما خواستار آتشبس هستیم» و اگر ترکیه از آن پیروی نکند، «گزینههای بسیاری» برای برخورد با آن وجود دارد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، ۲۳ مهر ماه در بازگشت از سفر خود از باکو، به خبرنگاران گفت حملات تا زمانی که اهداف مورد نظر آنکارا تامین نشود، ادامه خواهد داشت. آقای اردوغان گفته نگران تحریمها نیست.
رئیسجمهوری ترکیه در جمع خبرنگاران اظهار کرده «گفتند آتشبس اعلام کن. ما هرگز آتشبس اعلام نخواهیم کرد. بر ما فشار میآورند تا عملیات را متوقف کنیم. تحریم وضع میکنند. هدف ما روشن است. ما نگران هیچ تحریمی نیستیم».
رجب طیب اردوغان میگوید در جریان مکالمه تلفنی با با ترامپ در اوایل هفته جاری میلادی، خواستار اعزام یک هیئت آمریکایی به آنکارا برای بحث در مورد خواستهها و تلاش برای دستیابی به یک توافق شدهاست.
آقای ترامپ پیشتر اعلام کرده بود که معاون خود، مایک پنس را، در تلاش برای دستیابی به توافقی برای آتشبس، عازم ترکیه میکند. وزیر دفاع آمریکا نیز گفته رئیس جمهوری ترکیه مسئول تمام عواقب حمله به سوریه از جمله ظهور مجدد گروه حکومت اسلامی، و «جنایات جنگی» در این منطقه است.
آنکارا میگوید شبهنظامیان کرد سوریه در گروه «یگانهای مدافع خلق»، شاخهای از «پکاکا» و یک «گروه تروریستی» هستند؛ ایالات متحده هرچند پکاکا را گروه تروریستی میداند اما چنین تلقی از «یگانهای مدافع خلق» ندارد و این شبهنظامیان نقش عمدهای در نبردهای زمینی علیه گروه حکومت اسلامی ایفا کردند.
«حضور ارتش سوریه در منبج خیلی هم منفی نیست»
رئیسجمهوری ترکیه به ورود ارتش سوریه به کارزار نیز واکنش نشان دادهاست.
نیروهای کرد اخیرا از توافقاتی با حکومت بشار اسد خبر داده بودند و سربازان سوری نیز همزمان با خروج نیروهای آمریکایی، در شهرهای کردنشین مستقر شدهاند.
از جمله در روز سهشنبه، همزمان با خروج سربازان آمریکایی از منبج، دمشق اعلام کرد که ارتش وارد مرکز شهر شدهاست.
رجب طیب اردوغان گفته «حکومت [سوریه] وارد منبج شدهاست. برای من این موضوع خیلی هم منفی نیست. چرا؟ چون در نهایت این کشور آنهاست. آنچه برای من مهم است این موضوع است که گروه تروریستی باقی نماند».
او افزوده «من این را به آقای پوتین (رئیسجمهوری روسیه) هم گفتم. اگر شما منبج را از گروههای تروریستی پاک میکنی، در آن صورت بفرمایید، شما یا حکومت [سوریه] میتوانید همه تدارکات را انجام دهید. اما اگر نه، مردم آنجا به ما میگویند که برویم نجاتشان دهیم».
رئیسجمهوری ترکیه مشخص نکردهاست چگونه و از چه طریقی چنین پیامی را از شهروندان منبج دریافت خواهد کرد.
روز سهشنبه گزارشهایی منتشر شد که حاکی از گشتزنی واحدهای روسی در خط فاصل نیروهای سوریه و ترکیه است. این خط در شمال منطقه منبج قرار دارد.
برخی رسانههای بینالمللی مانند خبرگزاری اسوشیتدپرس میگویند در پی اعلام خروج نیروهای آمریکایی از شمالشرق سوریه، روسیه فورا وارد عمل شده تا این جای خالی را به نفع خود پر کند.
البته رئیسجمهوری آمریکا ۲۱ مهر ماه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشته بود «مشکلی ندارم که هرکسی خواست به سوریه کمک کند تا از کردها حفاظت کند، خواه روسیه باشد، چین یا ناپلئون بناپارت. امیدوارم عالی عمل کنند، ما هفت هزار مایل از آنجا دور هستیم!».