فرستاده ارشد سازمان ملل متحد در عراق که در پی جلب حمایت از طرحی برای پایان دادن به تظاهرات ضد دولتی است روز دوشنبه ۲۰ آبان گفت آیت الله سیستانی، بانفوذ ترین مرجع شیعیان عراق از اصلاحات عمیق در کشور حمایت می کند ولی نگران است که سیاستمداران این اصلاحات را اجرا نخواهند کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس در جریان رویارویی تظاهرکنندگان ونیروهای امنیتی در اطراف میدان خیلانی در شهر بغداد حداقل ۱۲ نفر مجروح شده اند. به گفته مقامات امنیتی و مسئولان بیمارستانها اکثر این افراد بر اثر اصابت کپسولهای گاز اشکآور مجروح شدهاند. چهار نفر از معترضان نیز در درگیریهای شب گذشته در شهری در جنوب عراق کشته شده اند.
ژنین هنیس-پلاسخارت، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور عراق روز یکشنبه با آیت الله علی سیستانی در شهر نجف دیدار و در مورد طرح های پیشنهادی سازمان ملل برای اصلاحات در عراق با او گفتگو کرد.
او روز دوشنبه گفت:«آیت الله سیستانی از انجام اصلاحات در یک بازه زمانی معقول حمایت میکند و در آن چارچوب از طرح های سازمان ملل، از جمله ایجاد یک ساختار انتخاباتی منسجم استقبال کرده است.»
او افزود:«مرجعیت در عین حال در مورد عدم جدیت گروههای سیاسی در اجرای اصلاحات اظهار نگرانی کرده است.»
ژنین هنیس-پلاسخارت گفت٬ آیت الله سیستانی تاکید کرده که در برخورد با معترضان «مطلقا» نباید از خشونت استفاده شود و «مسئولان این اقدامات بلادرنگ باید مجازات شوند.»
دفتر آیت الله سیستانی در مورد این دیدار و مضمون گفتگوها با فرستاده سازمان ملل متحد بیانیه ای صادر نکرده است. ولی او در سخنرانی ها و خطبههای اخیر خود بر مسئولیت نیروهای امنیتی برای نشان دادن بردباری در برابر معترضان تاکید کرده بود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس می افزاید نمایندگی سازمان ملل متحد در عراق روز یکشنبه برای پاسخگویی به اعتراضات اخیر طرح های کوتاهمدت و بلندمدتی از جمله اصلاح نظام انتخاباتی و برنامه های مبارزه با فساد حکومتی را مطرح کرد.
بخشی از این طرح های کوتاه مدت که باید به سرعت اجرا شوند آزادی تظاهرکنندگان دستگیر شده از اوایل ماه اکتبر، تحقیق در مورد پرونده های بازداشت غیرقانونی و ربودن افراد و محاکمه و مجازات مسئولین بکارگیری خشونت علیه معترضان است.
فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در عراق گفت این نهاد برای تضمین اجرای «دقیق و کامل» این اقدامات بر عملکرد دولت عراق نظارت خواهد کرد.
دولت آمریکا روز یکشنبه در بیانیه ای از درخواست برهم صالح، رئیس جمهور عراق برای برگزاری انتخابات زودرس و اصلاح نظام انتخاباتی کشور حمایت کرد.
قیس الخزعلی، رهبر گروه شیعه «عصائب اهل حق» که مورد حمایت ایران است در بیانیه ای گفت حمایت آمریکا از برگزاری انتخابات زودرس «نشانه ای از دخالت گسترده آمریکا در امور داخلی عراق است.» او افزود: «انتخابات زودرس اساسا یک پروژه آمریکایی است و با وجود مخالفت مراجع دینی سعی دارند آنرا اجرا کنند.»
برهم صالح، رئیس جمهور عراق حدود دو هفته پیش گفت بعد از استعفای نخست وزیر انتخابات جدید برگزار خواهد شد.
همزمان عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق گفت به شرطی که گروههای سیاسی در مورد انتخاب یک نخست وزیر و دولت جدید به توافق برسند از مقام خود استعفا خواهد داد.
از آغاز اعتراضات در اوایل ماه اکتبر تاکنون حداقل ۳۲۰ نفر کشته شده اند. تظاهرات با خواست مبارزه با فساد مالی و حکومتی، ایجاد اشتغال و بهبود سطح زندگی مردم آغاز شد ولی بسیاری از معترضان اکنون خواهان برکناری دولت هستند.