مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا روز جمعه ۹ اسفند و یک روز قبل از تاریخ اعلام شده برای امضا توافق با طالبان گفت طی ۶ روز گذشته درگیریهای مسلحانه در افغانستان در حد چشمگیری کاهش یافته است.
خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشته که از سخنان آقای پومپئو چنین برمیآید که اگر کاهش درگیریها همانطور که توافق شده بود یک هفته ادامه یابد، زمینه امضای توافق آمریکا و طالبان فراهم خواهد شد.
توافق آمریکا و طالبان بخشی از اقدامات گستردهتر برای فراهم کردن زمینه مذاکرات بین افغانها و پایان دادن به طولانیترین جنگ آمریکاست.
پس از امضای این توافق قرار است نیروهای آمریکایی و ناتو به مرور خاک افغانستان را ترک کنند. گام بعدی آغاز مذاکرات رسمی طالبان با دولت مرکزی افغانستان و سایر گروههای سیاسی و مدنی افغان در مورد آتشبس دائم و سراسری و اشتراک قدرت است.
نیروهای آمریکا و متحدان آن در واکنش به حملات تروریستی القاعده در سپتامبر ۲۰۰۱ به اهدافی در آمریکا که حدود سه هزار قربانی به جا گذاشت افغانستان را اشغال و رژیم طالبان را سرنگون کردند. اما برقراری صلح در افغانستان با مشکلات جدی روبرو است.
یکی از این مشکلات موجود اختلاف شدید اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان و رقیب او عبدالله عبدالله، رییس اجرایی دولت بر سر نتایج انتخابات ریاست جمهوری است. هر دو خود را پیروز این انتخابات میدانند.
نکته دیگر ترکیب هیئت مذاکره کننده دولت مرکزی با طالبان است.
مایک پومپئو در گزارش خود به کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت این کشور اقدامات حکومت ایران که ممکن است قصد مختل کردن صلح در افغانستان را داشته باشد با دقت زیر نظر خواهد گرفت.
آقای پومپئو در این جلسه که قرار بود اساسا به اوضاع ایران و عراق بپردازد ولی موضوعات دیگری از جمله شیوع ویروس کرونا نیز در آن مطرح شد، افزود: «ما در شش روز گذشته شاهد کاهش چشمگیر درگیریهای مسلحانه در افغانستان بودهایم.»
او گفت دخالتهای ایران «با هدف برهم زدن اوضاع» در افغانستان سابقه دارد.
وزیر خارجه آمریکا افزود: «ما تشدید فعالیت احتمالی ایران با هدف مختل کردن تلاشها برای برقراری صلح و آتشی ملی در افغانستان و یا به خطر انداختن نیروهای ما در آن کشور را با دقت زیر نظر داریم.»
خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان یکی از اهداف مهم دونالد ترامپ در عرصه سیاست خارجی است. رسیدن به توافق با طالبان برای پایان دادن به جنگ ۱۸ ساله در افغانستان میتواند موقعیت آقای ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امسال را تقویت کند.
در حال حاضر حدود ۱۳ هزار نظامی آمریکایی در خاک افغانستان مستقر هستند. وظیفه نیروهای ناتو به فرماندهی آمریکا علاوه بر آموزش و کمک به نیروهای دولتی افغانستان، اجرای عملیات ضد تروریستی با هدف تقویت دولت مرکزی و جلوگیری از فعالیت مجدد القاعده در این کشور است.