لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۴۱

احتمال کاهش سطح تجارت در جهان «تا ۳۲ درصد»


سازمان تجارت جهانی روز پنج‌شنبه، ۲۱ فروردین‌ماه، خبر داد که در بدترین حالت، حجم بازرگانی جهانی در سال جاری میلادی به خاطر شیوع کرونا تا ۳۲ درصد نسبت به پارسال کاهش خواهد یافت و تقریبا همه کشورهای جهان با افت دورقمی در تجارت خارجی مواجه خواهند شد.

این گزارش می‌گوید حتی در خوش‌بینانه‌ترین سناریو، حجم بازرگانی جهانی ۱۳ درصد کاهش خواهد یافت.

سال گذشته حجم بازرگانی جهانی نیز با ۳ درصد افت نسبت به سال ۲۰۱۸ به حدود ۱۸ تریلیون و ۸۹۰ میلیارد دلار رسید که این افت، بیشتر به خاطر جنگ تعرفه آمریکا با چین و دیگر کشورها، همچنین افت نسبی قیمت نفت بود.

طی هفته‌های گذشته قیمت نفت نسبت به پارسال نصف شده و شیوع ویروس کرونا نیز تقریبا نیمی از مردم جهان را خانه‌نشین کرده است.

سازمان تجارت جهانی می‌گوید تجارت در بخش‌هایی مانند وسایل الکترونیکی و خودرو به شدت افت خواهد کرد.

غیر از حوزه بازرگانی کالا، بخش خدمات انتظار می‌رود بیشترین تاثیر را از شیوع کرونا بگیرد. تجارت خدمات در سال گذشته با افزایشی دو درصدی به بالای ۶ تریلیون دلار رسید، اما بازرگانی خدمات در هفته‌های گذشته بسیار بیشتر از تجارت کالا افت داشته است. بسیاری از شرکت‌های هواپیمایی فعالیت خود را محدود کرده و بخش‌های توریسم، هتل‌ها و رستوران‌ها تقریبا در حالت تعطیلی کامل هستند.


ویروس کرونا به سرعت در حال شیوع است و بنابر ارزیابی سازمان ملل، بدترین وضعیت اقتصادی جهان بعد از جنگ جهانی دوم را رقم زده است.

ابتلای بیش از ۱.۵ میلیون نفر در جهان به ویروس کرونا قطعی شده و نزدیک به ۹۰ هزار نفر جان باخته‌اند. شمار مبتلایان و جان‌باختگان طی یک هفته گذشته به ترتیب ۵۰ درصد و ۷۰ درصد رشد داشته است که نشان می‌دهد ویروس با شتابی فزاینده در حال انتشار و قربانی‌ گرفتن است.

تاکنون شیوع کرونا ۱۶ تریلیون دلار به بازارهای جهانی سهام زیان وارد کرده است.

سازمان تجارت جهانی می‌گوید در بهترین حالت اقتصاد جهانی در سال جاری ۲.۵ درصد کوچک‌تر خواهد شد و در بدترین حالت قابل پیش‌بینی، احتمالا تولید ناخالص جهان در سال ۲۰۲۰ حدود ۸.۸ درصد کاهش یابد.

قبل از انتشار ویروس کرونا، انتظار می‌رفت اقتصاد جهانی در سال جاری رشدی حدود ۳ درصدی داشته باشد.

این در حالی است که بحران اقتصاد جهانی سال ۲۰۰۸ تولید ناخالص جهان در سال ۲۰۰۹ را تنها یک دهم درصد کاهش داده بود و مقایسه رشد اقتصادی سال‌های ۲۰۰۹ و ۲۰۲۰ نشان می‌دهد که وضعیت اقتصاد جهان تا چه اندازه از شیوع ویروس کرونا دچار آشفتگی شده است.

افت تولید ناخالص داخلی برای کشورهای غربی بیشتر از کشورهای آسیایی و آفریقایی خواهد بود.

در حوزه تجارت کالا، انتظار می‌رود صادرات کشورهای آمریکای شمالی بیشترین آسیب را ببیند و نسبت به سال گذشته در بهترین حالت بیش از ۱۷ درصد و در بدترین حالت نزدیک ۴۱ درصد کاهش یابد.

صادرات کشورهای آسیایی و اروپایی نیز در بهترین حالت به ترتیب ۱۳.۵ درصد و ۱۲.۲ درصد، همچنین در بدترین حالت به ترتیب ۳۶.۲ درصد و ۳۲.۸ درصد کاهش خواهد یافت.

سازمان تجارت جهانی می‌گوید انتظار می‌رود سال آینده میلادی، حجم بازرگانی در جهان در بهترین حالت ۲۱.۳ درصد افزایش یابد و اقتصاد جهانی نیز در بهترین حالت رشدی ۷.۴ درصدی داشته باشد.

منابع: سازمان تجارت جهانی، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG