شهردار منطقه شش پراگ، پایتخت جمهوری چک، اعلام کرد که یک مامور روس برای «سر به نیست کردن» او و دو مقام دیگر شهرداری به پراگ اعزام شده است.
اوندری کولار اعلام کرد که تحت محافظت پلیس قرار گرفته و پنهان شده است. دو مقام دیگر نیز تحت محافظت پلیس قرار دارند.
این مقامات شهرداری با نامگذاری یک میدان به نام یک مخالف حکومت روسیه و همچنین برداشتن مجسمه یک ژنرال شوروی سابق باعث خشم مسکو شدهاند.
دولت روسیه مطرح شدن سوءقصد به مقامات شهرداری پراگ را به عنوان « کارزار نشر اخبار جعلی» با هدف بیاعتبار کردن مسکو رد کرده است.
شهردار منطقه شش پراگ گفت که بر اساس اعلام نهادهای امنیتی چک، یک مامور روس برای «سر به نیست کردن» او و هریب و نووتنی، دو مقام دیگر شهرداری اعزام شده است.
اوندری کولار روز سهشنبه ۹ اردیبهشت در مصاحبهای خبر داد که نهادهای امنیتی از او خواستهاند جزئیات این موضوع را برملا نکند.
بر اساس گزارش هفتهنامه «رسپکت»، چاپ جمهوری چک، فردی که ظن آن میرود مامور امنیتی روسیه باشد با گذرنامه دیپلماتیک وارد پراگ شده و در چمدان خود ماده سمی و کشنده رایسین حمل میکرده است.
این هفتهنامه چند روز پیش به نقل از یک منبع امنیتی گزارش داده بود که این فرد با یک اتومبیل سفارت روسیه در شهر پراگ، به این سفارتخانه منتقل شده است. سفارت روسیه در بخشی از شهر پراگ قرار دارد که اوندری کولار شهردار آن است.
آندری بابیش، نخستوزیر چک، روز ۹ اردیبهشت در اولین اظهار نظر علنی خود در مورد این موضوع گفت که «اگر این گزارش واقعی باشد، اقدام یک دولت خارجی علیه شهروندان ما غیرقابل قبول است».
توماس پترچک، وزیر خارجه جمهوری چک، نیز به سفیر روسیه در مورد پیامدهای هر اقدامی علیه سه مقام شهرداری پراگ هشدار داده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، این گزارشها را رد کرده و «خبر جعلی» توصیف کرده بود.
سفارت روسیه در پراگ نیز این گزارشها را «انزجارآمیز و جعلی» توصیف کرده و گفته که این ادعاها بخشی از «حملات شدید و دائمی به سفارت روسیه در شهر پراگ است».
این سه مقام شهرداری پراگ تصمیماتی گرفتهاند که کاخ کرملین را خشمگین کرده است. نامگذاری میدان مقابل سفارت روسیه به نام بوریس نمتسوف از مخالفان کشته شده توسط حکومت روسیه یکی از این تصمیمات است.
مورد دوم برچیدن مجسمه ایوان کونف، ژنرال ارتش اتحاد جماهیر شوروی، از یکی از میادین بافت قدیمی شهر پراگ بود.
پاول نووتنی، يکی ديگر از مقامات شهرداری پراگ، نيز پس از پيشنهاد ساختن يک بنای يادبود برای يک واحد نظامی به نام «ارتش ولاسوف» مورد غضب مسکو قرار گرفت. اين واحد نظامی در جنگ جهانی دوم از سربازان فراری ارتش سرخ تشکيل شده بود و دوشادوش ارتش آلمان میجنگيد ولی در آخرين مراحل جنگ عليه آلمان جنگيد و به آزادی شهر پراگ کمک کرد.
آقای نووتنی روز ۹ ارديبهشت به راديو اروپای آزاد (راديو آزادی) گفت که تحت حفاظت پليس است و نمیتواند در مورد اين پرونده صحبت کند. او همچنین در مورد احتمال سوء قصد به مقامات شهرداری پراگ گفت که قطعا روسها قادرند چنين کاری انجام دهند.
حدس زده می شود که روسیه در افزایش موج حملات سایبری در روزهای اخیر به جمهوری چک دخالت دارد.
زدنيک هريب، شهردار پراگ، چند روز پيش در مصاحبهای با «اکو مسکو» يک راديوی تجاری روس گفت: «برای من دفاع از اعتقاداتم بسيار مهم است حتی اگر به قيمت جانم تمام شود».
روسیه پیش از این نیز متهم شده بود که برخی از افراد از جمله سرگئی اسکریپال، جاسوس سابق روس، را در بریتانیا با یک ماده سمی مسموم کرده است.