لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۴

گزارش مجلس ایران: تعدد نهادهای امنیتی فساد و زیان‌دهی صنعت خودرو را افزایش داده است


قرائت گزارش تحقیق و تفحص مجلس از ایران خودرو و سایپا، در جلسه ۳۰ اردیبهشت
قرائت گزارش تحقیق و تفحص مجلس از ایران خودرو و سایپا، در جلسه ۳۰ اردیبهشت

مجلس شورای اسلامی در گزارش تحقیق و تفحص خود از دو شرکت خودروسازی «ایران خودرو» و «سایپا» اعلام کرد که دخالت نهادهای امنیتی در این شرکت‌ها باعث افزایش فساد و زیان‌دهی آنها شده است.

در این گزارش که روز سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت در صحن علنی خوانده شد، همچنین اعلام شد که برخی بخش‌های این شرکت‌ها از جمله ایران‌خودرو دیزل و سایپا دیزل تبدیل به «یک حیاط خلوت» برای «افراد سیاسی و رانده شده از دیگر بخش‌ها» شده است.

درابتدی این گزارش آمده که هیات تحقیق و تفحص به صورت­‌های مالی برخی تأمین‌کنندگان و سهامداران دسترسی نداشته و قوه قضائیه و نیروی انتظامی نیز با این هیات همکاری نکرده‌اند.

بر اساس گزارش مجلس ایران، «تعدد نهادهای امنیتی، نظارتی و قضایی در صنعت خودروسازی علاوه بر ایجاد فضای عدم اطمینان، عدم انسجام و هماهنگی را در نوع و سطح برخورد با مسائل و مشکلات صنعت موجب می‌شود و برمبنای شواهد، خود باعث فساد در سطحی است که برخورد با آن مقوله‌­ای سخت و بعضاٌ ناشدنی است».

در این گزارش توضیح بیشتری درباره تعدد نهادهای امنیتی در صنعت خودروسازی داده نشده و به این فسادها نیز اشاره نشده است.

در گزارش مجلس ایران همچنین به مواردی از فشار دولت و نهادهای امنیتی اشاره شده که باعث زیان شرکت‌های خودروسازی شده است.

از جمله بر اساس این گزارش، «اجبار خودروسازان به فروش فوری، پیش­‌فروش و قیمت­‌گذاری دستوری اشتباه» توسط دولت و سازمان بازرسی باعث «زیان ۳۰ هزارمیلیارد تومانی» دو خودروساز بزرگ شده است.

مجلس شورای اسلامی پیش از این نیز چندین بار از دو شرکت بزرگ ایران خودرو و سایپا تحقیق و تفحص کرده و از وجود فساد در این شرکت‌ها خبر داده بود.

در گزارش تحقیق و تفحص مجلس نهم در سال ۹۳ اعلام شده بود که این دو شرکت «به صورت دولتی و سیاسی مدیریت می‌شوند و غالب عزل و نصب‌ها در سطوح هیات مدیره و مدیران میانی تحت فشار یا حمایت خاص برخی از مدیران ارشد سیاسی یا حتی برخی تامین‌کنندگان بزرگ» قطعات انجام می‌شود.

در همین حال هیات تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که «افزایش روند استخدام‌­ها در ماه­‌های نزدیک به انتخابات و انتصاب افراد بدون تخصص و بعضاً مساله­‌دار از لحاظ مالی و مدیریتی صرفاً به دلیل دخالت مراجع دولتی و امنیتی، این صنعت را با مشکلات عدیده‌­ای» مواجه کرده است.

در این گزارش به بدهی‌ها و بحران مالی شرکت‌های خودروسازی نیز اشاره و از جمله اعلام شده که بدهی‌های ساپکو (شرکت تامین قطعات ایران خودرو) حدود ۲۱ هزار میلیارد تومان است که با توجه به بحران در قطعه‌­سازان، «یک زنگ خطر جدی» برای ایران­‌خودرو است.

پیش از این نیز بارها گزارش هایی درباره زیان‌ده بودن دو شرکت ایران خودرو و سایپا منتشر شده و دولت ایران بارها به این دو شرکت کمک کرده است.

بحران در صنعت خودروسازی ایران پس از خروج آمریکا از برجام افزایش یافته و بازار خودرو به هم ریخته است.

XS
SM
MD
LG