اتحادیه اروپا رسما چین و روسیه را به انتشار «اطلاعات غلط» در مورد شیوع ویروس کرونا با هدف ضربه زدن به دمکراسی اروپا متهم میکند.
کمیسیون اروپا، بازوی اجرایی اتحادیه اروپا، در گزارشی که قرار است روز چهارشنبه ۲۱ خرداد منتشر شود و نسخهای از آن در اختیار خبرگزاری فرانسه قرار گرفته است، میگوید هدف چین و روسیه از انتشار حجم عظیمی از اطلاعات نادرست، تفرقهافکنی و قطبی کردن مباحث مربوط به شیوع کرونا در اروپا و از سوی دیگر تقویت وجهه خود است.
کمیسیون اروپا در بخشی از این گزارش میگوید: «عوامل خارجی و کشورهای ثالث به طور مشخص چین و روسیه عملیات هدفمندی را برای نشر اطلاعات غلط در مورد ویروس کرونا آغاز کردهاند».
این گزارش ۱۷ صفحهای مسکو و پکن را به «تلاش برای تضعیف مباحث دمکراتیک و تفرقهافکنی در جوامع اروپایی و از سوی دیگر بهبود وجهه خود» در مورد بحران کرونا متهم میکند.
واحد مقابله با اطلاعات غلط و گمراهکننده اتحادیه اروپا در تازهترین گزارش خود در ماه آوریل گفته بود که «منابع رسمی در چین به شکل هماهنگ و سازمانیافته» تلاش میکنند توجه افکار عمومی را از مسئولیت چین در شیوع ویروس کرونا منحرف کنند.
اما گزارش کمیسیون اروپا به کشورهای عضو و پارلمان اروپا، این اتهامات را به شکلی رسمیتر و بدون ملاحظات دیپلماتیک معمول تشریح کرده است.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز سهشنبه پس از گفتوگوی ویدئویی با وزیر خارجه چین هشدار داد که اروپا باید منابع بیشتری را صرف مقابله با انتشار اطلاعات غلط کند.
بحران کرونا به یکی از جنبههای جدید نبرد اطلاعاتی بین کشورهای غربی و چین و روسیه بدل شده و این دو کشور به انتشار و ترویج اطلاعات غلط در مورد پاندمی ویروس کرونا متهم شدهاند.
اتحادیه اروپا میگوید شرکتهای مالک شبکههای اجتماعی تضمین دادهاند که اقدامات خود برای نشر اطلاعات درست و مقابله با انتشار اطلاعات غلط و گمراهکننده در مورد بحران کرونا را افزایش دهند.
ولی از نظر اتحادیه اروپا دراین زمینه باید اقدامات بیشتری صورت بگیرد.
کمیسیون اروپا در بخشی از گزارش جدید خود میگوید: «نهادهای حقیقتیاب، پژوهشگران و نهادهای مدنی نقش مهمی دارند ولی شرکتهای مالک شبکههای اجتماعی در طول بحران اخیر به حد کافی آنها را تقویت نکردهاند. در نتیجه اقدامات این شرکتها، تبادل اطلاعات بین آنها و همینطور شفافیت و حسابرسی باید افزایش یابد».
واحد مقابله با اطلاعات غلط که بخشی از دفتر سیاست خارجی اتحادیه اروپاست امکانات محدودی دارد و تمرکز اصلی آن در حال حاضر روی مقابله با فعالیتهای تبلیغاتی روسیه است.
جوزپ بورل در بخش دیگری از نشست خبری روز سهشنبه خود گفت: «بیتردید باید منابع و امکانات بیشتری برای مقابله با اطلاعات غلط اختصاص داده شود. علاوه بر مقابله با اطلاعات غلط و افشای آن، باید گفتمان مثبت را نیز ترویج کنیم».
این گزارش روی مباحث دور بعدی مذاکرات رهبران اتحادیه اروپا با چین تاثیر خواهد گذاشت. مناسبات دو طرف در دوران ریاستجمهوری شیجین پینگ که سیاست تهاجمیتری در پیش گرفته، به دلایل مختلف دچار بحران شده است.
در عین حال ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا نتوانستهاند در دفاع از منافع اقتصادی و اهداف سیاسی این اتحادیه در برابر چین موضع واحدی اتخاذ کنند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی هفتههای اخیر خواستار اتخاذ موضع «قاطعتری» در برابر چین شده و هشدار داده که پکن ارزشهای اتحادیه اروپا را قبول ندارد و دولتهای اروپایی باید در این زمینه هوشیارانهتر عمل کنند.