کمتر از دو هفته به موعدی که دولت اسرائیل برای آغاز روند الحاق بخشهایی از کرانه باختری تعیین کرده، نخست وزیر اسرائیل چهار سناریو را برای عملی کردن این طرح به وزیران دفاع و خارجه ارائه کرد.
به گزارش شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و یاریو لوین، رئیس مجلس و سیاستمدار ارشد حزب حاکم لیکود، چهارشنبه شب، ۲۸ خرداد ضمن ارائه چهار سناریوی الحاق به بنی گانتس، وزیر دفاع و گابی اشکنازی، وزیر خارجه، خواهان بررسی این سناریوها از سوی این دو دولتمرد شدند.
بر اساس این گزارش، بنیامین نتانیاهو و یاریو لوین در این نشست فاش نکردند که لیکود کدام یک از سناریوها را برای آغاز روند الحاق ترجیح میدهد تا ابتدا بنی گانتس و گابی اشکنازی که حزبشان، آبی- سفید، همپیمان دولت است، موضع نهایی خود را ابراز کند.
این چهار سناریو از الحاق فوری تمامی ۳۰ درصد از اراضی کرانه باختری که یهودینشینها به روی آن ساخته شدهاند تا الحاق نمادین تنها چند شهرک را دربرمیگیرد.
در همین حال، در سناریوی «الحاق نمادین» نیز انضمام چند شهرک بزرگ یهودینشین پیشنهاد شده است.
در حالی که روند الحاق ظاهرا باید از روز ۱۱ تیر آغاز شود، نشست چهارشنبه شب بدون نتیجه پایان یافته است.
در همین حال، به نوشته روزنامه هاآرتص، مشکلات عدیده داخلی و خارجی فراراه بنیامین نتانیاهو قرار گرفته است.
از یک سو، سه ژنرال پیشین ارتش که بنی گانتس به آنها برای فرماندهی عملیات الحاق مراجعه کرده، از انجام این ماموریت شانه خالی کردهاند.
ژنرالهای یاد شده از جمله گفتهاند که نگران عواقب پذیرش چنین مسئولیتی هستند و ممکن است از سوی برخی عوامل جهانی تحریم شده و دیوان کیفری بینالمللی لاهه آنها را تحت پیگرد قرار دهد.
از سوی دیگر، رونی دانیل، گزارشگر امور نظامی در شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل، چهارشنبه گفت که ارتش و دولت هنوز بررسیهای دقیق ستادی برای نحوه عملی کردن الحاق و مراحل آن انجام ندادهاند و تنها ارتش به نیروهایش برای رویارویی با ناآرامیهای احتمالی آمادهباش داده است.
بنیامین نتانیاهو در حالی چهار سناریوی الحاق را ارائه کرد که خود به تازگی گفت آمریکا «هنوز به آن چراغ سبز نشان نداده» اما تاکید کرده که «فرصت تاریخی الحاق را از دست نمیدهد».
در حالی که مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا در سفر ماه گذشته به اسرائیل گفت این یک تصمیم داخلی اسرائیل است، به نوشته هاآرتص، «میزان فشار» دولت دونالد ترامپ بر اسرائیل سرنوشت الحاق را رقم خواهد زد.
به گزارش این روزنامه، بنیامین نتانیاهو و حامیانش، از اقدام احتمالی دونالد ترامپ به ویژه در آستانه انتخابات آمریکا، در خالی کردن پشت اسرائیل در ارتباط با الحاق کرانه باختری «نگران هستند».
در این میان، نیکلاس برنز، مشاور جو بایدن، نامزد حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری آبانماه آمریکا، که بر اساس برخی نظرسنجیها ظاهرا برتر از دونالد ترامپ است، چهارشنبه گفت که الحاق «اشتباهی سخت» است که «ممکن است به مناسبات آمریکا و اسرائیل لطمه بزند».
به نوشته هاآرتص، از جمله عواقب الحاق همچنین میتواند وخیم شدن اوضاع امنیتی برای اسرائیل در ماههای آینده باشد و از جمله ایران، حزبالله لبنان و گروههای فلسطینی حماس و جهاد اسلامی شرایط را برای اسرائیل ناآرام کنند.
افزون بر احتمال بروز ناآرامی در اراضی فلسطینی و منطقه، اسرائیل اذعان کرده که برای بهبود اقتصاد خود نیازمند دریافت کمکهای بیشتر آمریکا و ثبات در روابط تجاری خود با اروپا و کشورهای دیگر است.
اسرائیل کاتس، وزیر دارایی اسرائیل، چهارشنبه شب در مصاحبه با سه شبکه تلویزیونی کشورش گفت که از آغاز تاسیس اسرائیل شاخصهای اقتصادی به وخامت کنونی نبوده است.
این در حالی است که بر اساس برآورد کارشناسان مالی اسرائیلی، الحاق رسمی یهودینشینها سالیانه ۲۰ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت.
واکنشهای فلسطینیان و همچنین پادشاهی اردن در روزهای اخیر نسبت به «تثبیت اشغالگری اسرائیل» تشدید شده و بسیاری از عوامل جامعه جهانی نیز در روزهای اخیر به دولت اسرائیل نسبت به عملی کردن انضمام اراضی فلسطینی هشدار دادهاند.
در حالی که انور قرقاش، وزیر خارجه امارات، این هفته گفت که ابوظبی همکاری با اسرائیل را حتی در نبود توافق سیاسی ترجیح میدهد، محمد بن زاید، ولیعهد و حاکم عملی امارات، چهارشنبه شب در توییتی تاکید کرد که در گفتوگوی تلفنی با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، اطمینان داده که امارات مخالف اقدام «غیرقانونی اسرائیل» است.
کرانه باختری در شمار سرزمینهایی بود که در جنگ خرداد ۱۳۴۶ به تسلط اسرائیل درآمد؛ این کشور حدود نیم میلیون اسرائیلی را در ۵۳ سال اخیر در دهها شهرک ساخته شده در کرانه باختری اسکان داده، در حالی که فلسطینیان و بخش بزرگی از جامعه جهانی تاکید دارد که تشکیل کشور فلسطین بدون این اراضی امکانپذیر نیست.