با گذشت حدود هفت ماه، اینک کرو نا ۱۸۸ کشور جهان را درگیرِ خود کرده است.
نهادهای تصمیمگیرنده در سراسر جهان، برای مقابله با این عفونت مرگبار، راههای بسیاری را آزمودهاند؛ از قرنطینه و فاصلهگیری اجتماعی گرفته تا تلاش برای ساخت واکسن و دارو.
اما تا لحظه نوشتن این مطلب، هیچکدام از این راهها نتوانسته به وضعیت بحرانی کنونی خاتمه دهد. واکسن و داروی قطعی هنوز کشف یا ساخته نشده و مقررات فاصلهگذاری اجتماعی اگرچه از سرعت شیوع آن کاسته، به قطع زنجیره سرایت این بیماری نینجامیده است.
تعطیلی کارخانهها و شرکتهای بزرگ، درخواستهای وام و کمکهزینه و بیمه بیکاری و بسیاری مسائل دیگر، ابعاد پیامدهای اقتصادی شیوع کرونا را پیشبینیناپذیر کرده است؛ دستکم بهقدری غیرقابلپیشبینی که وزیر دارایی ایالت هسن آلمان، حدود سه ماه پیش، از روی استیصال و نگرانی از پیامدهای اقتصادی کرونا دست به خودکشی زد.
راهکار مقابله با کرونا را اینک نه فقط در مدیریت و اقتصاد و پزشکی و داروسازی بلکه در تکنولوژی نیز میتوان یافت. امروزه تکنولوژیهای پیچیده و فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی، راهحلهایی برای کند کردن روند شیوع این بیماری در دسترس انسان قرار میدهد که تا پیش از انقلاب صنعتی سوم، یعنی عصر دیجیتال، حتی تصور آن نیز ممکن نبود.
اپلیکیشنهای هشداردهنده کرونا، تجهیزات و سیستمهای هوش مصنوعی یا مادون قرمز برای سنجش سریع تب عابران یا برای تشخیص ماسک بر چهره، دستگاههای تنفس (مانند آنچه مهندسان مرسدس بنز طراحی کردند)، ونتیلاتور و... تنها بخشی از تکنولوژیهایی هستند که در نیم سال گذشته به کنترل شیوع کرونا کمک کردهاند.
یکی از دستگاههای پیشنهادی در فرودگاه رم، کلاهی بود که میتوانست با کمک تصاویر مادون قرمز و سنجش درجه حرارت مسافران، بیماران مشکوک به کرونا را شناسایی کند. اپلیکیشنها و وبسایتهای آماری در این مدت، توسعه چشمگیری پیدا کردند. بهخصوص آنالیز محققان دانشگاه جانهاپکینز از لحظه به لحظهٔ روند شیوع کرونا که به فارسی نیز راه پیدا کرد و در وبسایت کرونا به فارسی در دسترس قرار گرفت.
در آلمان، اگرچه دادههای دانشگاه جانهاپکینز یک منبع شناختهشده و مهم در پیگیری وضعیت شیوع کروناست، اما مؤسسه رابرت کخ در این زمینه نقش کلیدی را بازی میکند.
اپلیکیشن ۲۰ میلیون یورویی در این کشور محصولی است از شرکتهای نرمافزاری و مخابراتی مانند SAP و تلهکام که برای قطع زنجیره انتقال کرونا طراحی شده است. این اپلیکیشن البته مورد انتقاد کسانی است که نگران نقض حریم خصوصی شهرونداناند.
اما نحوه عملکرد این اپلیکیشن (برنامه کاربردی) بسیار جالب توجه است. این اپلیکیشن با استفاده از بلوتوث، کاربرانی را که به مدت طولانی در فاصله کمتر از دو متر از یکدیگر بودهاند ثبت میکند. این دادهها زمانی اهمیت مییابند که تست کرونای یکی از کاربران مثبت شود. در این صورت، به کاربران دیگر پیغامی مبنی برای اینکه آنها در ناحیه خطر قرار داشتهاند ارسال میشود و از این طریق، زنجیره انتقال کرونا به شکلی هوشمندانه کنترل میشود.
اینکه مسیر رفتوآمد افراد و ارتباطات آنان برای مدتی ذخیره شود، البته در کشورهای دموکراتیک چندان مسئلهساز نیست. بسیاری از کاربران در استفاده از اپلیکیشنهای سرگرمی یا شبکههای اجتماعی اطلاعاتی بهمراتب بیش از اینها در اختیار اپلیکیشنها قرار میدهند. با این حال برخی مقامات اروپایی خواستار تضمین آن شدهاند که این اپلیکیشن صرفاً در دوران شیوع کرونا مورد استفاده قرار گیرد و با پایان احتمالی این همهگیری جهانی از رده خارج شود.
تنوع و تعداد این اپلیکیشنها در کشورهای مختلف جهان بسیار زیاد است؛ از اپلیکیشنهایی برای معاینه از راه دور گرفته تا اپلیکیشنهای نسبتاً مشابه اپلیکیشن کرونا در آلمان. برای مثال، اپلیکیشن Symptom Tracker در بریتانیا که تا کنون میلیونها شهروند بریتانیایی آن را روی گوشیهای هوشمند خود نصب کردهاند.
در سنگاپور، اپلیکیشن TraceTogether با استفاده از سیستم بلوتوث، افرادی را که در معرض خطر ابتلا بودهاند شناسایی میکند و از این طریق، در پی کند کردن روند انتقال ویروس کروناست.
در ایسلند اگرچه حدود چهلدرصد مردم از اپلیکیشن Rakning C-19 استفاده میکنند که بر اساس جی.پی.اس کار میکند، اما کارآمدی این اپلیکیشن زیر سؤال است و بررسیهای انجامشده نشان میدهد این برنامه کمکی به بهبود اوضاع نخواهد کرد. اتریشیها غالبا از اپلیکیشن صلیب سرخ استفاده میکنند. در استرالیا و ایتالیا و بسیاری کشورهای دیگر نیز برنامههایی نسبتاً مشابه مورد استفاده قرار گرفته است.
نصب اپلیکیشنها در کشورهایی با گردش آزاد اطلاعات، چندان نگرانکننده نیست، اما این مسئله در چین و روسیه و ایران طبیعتاً شباهتی به آنچه در دنیای آزاد در جریان است ندارد.
در برخی کشورها مانند امارات، تکنولوژیهای عجیب و خارقالعادهای پا به میدان گذاشته است؛ از آمبولانسهای خودکار مبتنی بر سیستم هوش مصنوعی گرفته تا پهپادهای ضدعفونیکنندهای که در هر ساعت، محدودهای به وسعت یک هکتار را ضدعفونی میکنند.
با این حال، اگر در ابعاد جهانی به مسئله نگاه کنیم، نه دارو و واکسن (که هیچکدام هنوز نهایی و قطعی نیست) و نه تکنولوژیهای پیشنهادی، هیچیک تا این لحظه نتوانسته به همهگیری کرونا خاتمه دهد. ممکن است واکسن یا دارویی نهایی برای کرونا در کوتاهمدت یافت نشود، اما شاید معرفی یک اختراع یا تکنولوژی جدید در این کشاکش کرونایی بتواند به وضع بحرانی کنونی خاتمه دهد.
به عبارت دیگر، راهحل نهایی بحران کرونا شاید نه در داروسازی و پزشکی، که در دنیای مهندسی نهفته باشد. البته چیزی فراتر از فناوریهای کنونی مانند اپلیکیشنها یا دروازههای هوشمند برای تشخیص چهره و ماسک.
آنچه مسلم است، جهان برای عادیسازی اقتصاد و توریسم و حملونقل و به صورت خلاصه بازگشت به روال قبلی زندگی روزمره، به راهحلی فراتر از ماسک و پهپاد و اپلیکیشن نیاز دارد.