لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۳

گزارش پنتاگون: ترکیه هزاران پیکارجوی سوری به لیبی اعزام کرده‌ است


شبه‌نظامی متحد دولت مورد قبول سازمان ملل در صحنه نبرد علیه نیروهای خلیفه حفتر در اطراف طرابلس
شبه‌نظامی متحد دولت مورد قبول سازمان ملل در صحنه نبرد علیه نیروهای خلیفه حفتر در اطراف طرابلس

خبرگزاری اسوشیتدپرس به نقل از گزارش بازرس کل وزارت دفاع آمریکا می‌گوید ترکیه در سه ماهه اول سال میلادی جاری بین ۳۵۰۰ تا ۳۸۰۰ مزدور سوری را به میدان نبردها در لیبی اعزام کرده ‌است.

آن‌طور که اسوشیتدپرس تاکید کرده، گزارش تازه بازرس پنتاگون نخستین گزارش جزئی از اعزام پیکارجو از ترکیه به لیبی ا‌ست؛ آنچه خود روند نبردها و جنگ لیبی را دگرگون کرده ‌است.

گزارش فصلی عملیات ضد تروریستی پنتاگون در آفریقا روز پنج‌شنبه هفته گذشته منتشر شده و خبرگزاری اسوشیتدپرس روز ۲۷ تیر بخش‌هایی از آن را نقل کرده ‌است.

این گزارش از جمله می‌گوید ترکیه با پرداخت پول و پیشنهاد ارائه شهروندی و حق تابعیت به پیکارجویان سوری، هزاران مزدور را برای کمک به شبه‌نظامیان در طرابلس، در روند نبردها علیه نیروهای ژنرال خلیفه حفتر، به‌کار گرفته ‌است.

با وجود گزارش‌های گوناگون در مورد نزدیکی پیکارجویان اعزامی به شبه‌نظامیان افراطی و اسلام‌گرا، پنتاگون اما اظهار داشته که مدرک و سندی دال بر وابستگی این مزدوران به «حکومت اسلامی» یا شاخه‌های القاعده پیدا نکرده‌ است.

وزارت دفاع ایالات متحده می‌گوید به احتمال بسیار زیاد تمایل مزدوران برای اعزام به نبردها در لیبی، بسته‌های مالی پیشنهادی از سوی ترکیه است و نه لزوما رویکردهای ایدئولوژیک یا سیاسی این افراد.

این گزارش البته دربرگیرنده سه ماهه اول سال است؛ یعنی دو ماه پیش از شکل‌گیری زنجیره‌‌ای از موفقیت‌های نظامی نیروهای مورد حمایت ترکیه در طرابلس و عقب‌نشینی آن‌ها از برخی مناطق کلیدی لیبی.

نیروهای ژنرال حفتر، موسوم به «ارتش ملی لیبی» وفادار به پارلمان شرقی، از حمایت روسیه، فرانسه، مصر، اردن و امارات متحده عربی برخوردار هستند. ترکیه، ایتالیا و قطر نیز در مقابل از «دولت وفاق ملی» حمایت می‌کنند که همچنان از سوی سازمان ملل نماینده لیبی به‌شمار می‌رود.

لیبی به میدان تازه‌ای از جنگ‌های نیابتی تبدیل شده ‌است.

پیش از انتشار گزارش بازرس کل پنتاگون، گزارش‌های مشابهی از اعزام پیکارجویان سوری مزدور ترکیه، به عرصه نبردها منتشر شده بود.

حتی چهره‌های سیاسی نیز اظهاراتی را مطرح کردند؛ امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، ۱۰ تیر، آنکارا را به اعزام «پیکارجویان جهادی» به لیبی متهم و این اقدامات را «مجرمانه» توصیف کرده بود.

اما گزارش‌ها در مورد به‌کارگیری پیکارجویان سوری تنها محدود به ترکیه نیست. بیشتر از یک ماه پیش چندین منبع به خبرگزاری رویترز گفته بودند شرکت نظامی روسی «گروه واگنر» در حال استخدام «صدها سرباز مزدور» از جمله شهروندان سوری برای کمک به نیروهای ژنرال حفتر است.

دبیرکل سازمان ملل هشدار داده که مداخله خارجی در امور کشور لیبی به «سطحی بی‌سابقه» رسیده است.

کشمکش، بحران و درگیری‌های نظامی در لیبی از زمان سقوط معمر قذافی، دیکتاتور این کشور، ادامه دارد. کشور در حال حاضر به دو بخش غربی و شرقی که در نبرد با یکدیگر هستند و البته حامیان خارجی خود را دارند، تقسیم شده‌است.

افزایش بحران در لیبی پیامدهای گسترده بین‌المللی نیز دارد. اختلاف بین کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی، فرانسه و ترکیه، افزایش حضور نظامی و سیاسی ترکیه فرای مرزهای خاورمیانه و غرب آسیا، افزایش حضور نظامی و سیاسی روسیه، موضوعی که خود می‌تواند واکنش آمریکا را در پی داشته باشد، یا افزایش رقابت بین کشورهای عربی منطقه، از جمله پیامدهای جنگ داخلی لیبی به‌شمار می‌روند.

لیبی کشوری در منطقه موسوم به مغرب یا مغرب عربی در شمال آفریقاست. گزارش‌های سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک، حاکی‌ است این کشور دهمین ذخیره‌گاه نفت در جهان است. طرابلس، پایتخت و بزرگ‌ترین شهر لیبی، در باختر کشور واقع است. این کشور نسبتا پهناور تنها حدود ۷ میلیون نفر جمعیت دارد.

با استفاده از گزارش اسوشیتدپرس
XS
SM
MD
LG