ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ستاد کل نیروهای مسلح ایران، میگوید که حکومت ایران قصد دارد پدافند هوایی سوریه را تقویت کند.
او که روز سهشنبه، اول مهرماه، با خبرگزاری فارس گفتوگو کرده، تقویت پدافند هوایی سوریه را درخواست دولت سوریه دانسته و گفت که در سفر رئيس ستاد کل نیروهای مسلح ایران این بحث مطرح شده و «قراردادی با دولت سوریه داریم».
آقای شکارچی به جزئیات این قرارداد اشاره نکرده است.
محمد باقری، رئيس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، ۱۹ تیرماه امسال به سوریه سفر کرد. در جریان این سفر اعلام شد که دو کشور «تفاهمنامه همکاری نظامی و فنی» امضا کردهاند.
طرح تقویت پدافند هوایی سوریه در حالی مطرح میشود که اسرائیل طی سالهای اخیر صدها حمله هوایی به سوریه انجام داده که اهداف آن نیروهای ایرانی، مواضع دولت سوریه و شبه نظامیان متحد آنها بوده است.
در طول دو سال گذشته، پدافند هوایی سوریه در واکنش به اغلب این حملات ناموفق عمل کرده است.
به گفته مقامهای دولت اسرائیل، این حملات که نشاندهنده «موضع قاطعانه» این کشور درباره حضور ایران در سوریه است، با هدف اعمال فشار برای خروج نیروهای مورد حمایت ایران از سوریه انجام شده است.
مقامهای اسرائیل همواره حکومت ایران را متهم کردهاند که در پی استقرار نظامی در سوریه است تا بتواند اسرائیل را تهدید کند.
در همین حال اعلام رسمی تقویت همکاریهای نظامی ایران و سوریه، یک روز پس از اعلام دولت آمریکا مبنی بر فعال شدن مکانیسم ماشه و تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران، میتواند واکنشی از سوی حکومت ایران هم تفسیر شود.
دولت آمریکا در گام اول قصد داشت تحریمهای تسلیحاتی ایران را که ۲۷ مهرماه سال جاری به پایان میرسد تمدید کند، ولی پس از مخالفت اعضای شورای امنیت، اقدام به فعالکردن مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تمام تحریمهای سازمان ملل کرد که شامل تحریمهای تسلیحاتی نیز میشود.
دولت آمریکا پیش از این اعلام کرده بود که با توجه به فعال شدن مکانیسم ماشه و برقرار بودن تحریمهای تسلیحاتی ایران، خریداران و فروشندگان تسلیحات نظامی به ایران را تحریم خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز پیش از این به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داده بود که بخش عمدهای از تحریمهای آمریکا معطوف به بازداشتن شرکتها و کشورهای خارجی از فروش یا خرید سلاح از جمهوری اسلامی خواهد بود.
امیر حاتمی، وزیر دفاع ایران، پیشتر گفته است که با برداشتهشدن تحریم تسلیحاتی، جمهوری اسلامی میتواند در بازارهای تسلیحاتی «ورود پررنگتری» داشته باشد و در حوزه «محصولات دفاعی» بیشتر «صادرکننده» باشد.