خبرگزاری فرانسه از قول مقامهای لبنان به جزئیاتی از طرح ایالات متحده درباره آتشبس میان اسرائیل و حزبالله اشاره کرده و گزارش داده که لبنان در حال بررسی این طرح است.
خبرگزاری فرانسه این خبر را روز جمعه ۲۵ آبان به نقل از دو مقام لبنانی گزارش کرد و به نقل از یکی از آنها نوشت که طرح پیشنهادی آمریکا شامل ۱۳ بند است.
به گفته این مقام لبنانی، این طرح شامل یک آتشبس ۶۰ روزه است که طی آن، لبنان باید استقرار نیروهای ارتش خود در مرز با اسرائیل را آغاز کند.
این مقام لبنانی همچنین گفت که اسرائیل هنوز به این طرح پاسخی نداده است.
خبر ارائه طرح آتشبس پیشنهادی آمریکا به مقامهای لبنان ابتدا از سوی رویترز منتشر شد.
به نوشته این خبرگزاری، لیزا جانسون، سفیر ایالات متحده در بیروت، پیشنویس توافق آتشبس را روز پنجشنبه در اختیار نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، قرار داد.
نبیه بری که از چهرههای نزدیک به حزبالله شناخته میشود روز جمعه در گفتوگو با روزنامه «شرق الاوسط» دریافت طرح پیشنهادی آمریکا را تایید کرد.
به نوشته شرق الاوسط، نبیه بری گفت که این طرح از جمله شامل تشکیل یک کمیته نظارت بر اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ با حضور برخی کشورهای غربی است «و ما آن را دنبال نخواهیم کرد».
بر اساس این گزارش، رئیس پارلمان لبنان به جزئیات بیشتری در این باره اشاره نکرد و تنها گفت: «کار در حال پیشرفت، و جو مثبت است».
لاریجانی: به دنبال بر هم زدن طرح نیستیم
در همین حال علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، روز جمعه در بیروت با مقامهای ارشد لبنان از جمله نخست وزیر و رئیس پارلمان این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
او که از دمشق به بیروت رفته بود به خبرنگاران گفت که حامل پیام مستقیم علی خامنهای برای بشار اسد رئیس جمهور سوریه، و نبیه بری رئیس پارلمان لبنان بوده است.
گروه حزبالله وابسته به ایران است و بنابر تصریح دو طرف، تهران همواره از این گروه حمایت مالی، تسلیحاتی و آموزشی کرده است.
علی لاریجانی با تاکید بر اینکه ایران از هر تصمیمی که لبنان در مذاکرات آتشبس بگیرد حمایت خواهد کرد در پاسخ به این پرسش که آیا جمهوری اسلامی به دنبال تخریب یا بر هم زدن طرح پیشنهادی آمریکاییها است گفت: «ما دنبال بر هم زدن چیزی نیستیم، ما دنبال حل مسائل هستیم».
مشاور رهبر جمهوری اسلامی همچنین در مصاحبه با المیادین، تلویزیون عربیزبان نزدیک به حزبالله و جمهوری اسلامی، گفت که طرح پیشنهادی آتشبس شامل بندهایی است که «میتواند در آینده به توافق منجر شود».
از سوی دیگر نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، با انتشار از دیدار خود با علی لاریجانی در شبکه اجتماعی ایکس، بر «حمایت از مواضع دولت لبنان در اجرای قطعنامه ۱۷۰۱» و «عدم اتخاذ مواضعی که در میان گروههای لبنانی حساسیت ایجاد کند و به نفع یک گروه باشد» تاکید کرد.
از آغاز جنگ غزه، تبادل آتش بین اسرائیل و حزبالله لبنان در مناطق مرزی دو کشور تداوم داشته است اما اسرائیل از حدود دو ماه پیش حمله به مواضع مرتبط با حزبالله را در عمق خاک لبنان پی گرفته است.
طی این مدت تلاشهای دیپلماتیک به رهبری ایالات متحده و فرانسه برای برقراری آتشبس بینتیجه مانده و بنابر اعلام وزارت بهداشت لبنان، شمار قربانیان حملات اسرائیل به مناطق مختلف این کشور در یک سال گذشته به سه هزار و ۴۴۰ نفر رسیده است.
اسرائیل با تاکید بر اینکه در حملات خود به مناطق مختلف لبنان مواضع مرتبط با حزبالله را هدف قرار داده است، بر بازگشت امن دهها هزار شهروند خود که بیش از یک سال است از خانههای خود در نوار مرزی آواره شدهاند تاکید دارد.
خبر پیگیری و بررسی طرح آتشبس لبنان در حالی منتشر شده است که یک مقام ارشد گروه افراطی حماس نیز روز جمعه از آمادگی این گروه برای آتشبس خبر داد و از دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، خواست تا اسرائیل را برای پایان دادن به حملات خود زیر فشار بگذارد.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.