برای دسترسی به اخبار و رویدادهای حقوق بشر شهریورماه ۹۹، دریچه شهریورماه ۹۹ را دنبال کنید.
بازگرداندن نسرین ستوده از بیمارستان به زندان اوین
نسرین ستوده وکیل و فعال حقوق بشر زندانی که پس از ۴۰ روز اعتصاب غذا در پی وخامت حالش در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان طالقانی بستری شده بود٬ روز چهارشنبه به زندان اوین بازگردانده شد.
همسر او٬ رضا خندان میگوید «نسرین ستوده در بدترین شرایط جسمی و بدون هرگونه اقدام درمانی به زندان منتقل شده است»
این وکیل سرشناس از ۲۱ مردادماه در اعتراض به «بدترشدن وضعیت زندانیان سیاسی در شرایط شیوع ویروس کرونا» دست به اعتصاب غذا زده بود.
نسرین ستوده از خرداد سال ۹۷ در زندان به سر میبرد و به ۱۴۸ ضربه شلاق و ۳۳ سال زندان محکوم شده که ۱۲ آن قابل اجراست.
طی روزهای گذشته چند نهاد بینالمللی٬ برخی رهبران جهان و مدافعان حقوق بشر خواستار آزادی نسرین ستوده شده اند.
درخواست عفو بینالملل برای لغو حکم اعدام حیدر قربانی٬ زندانی سیاسی کُرد
عفو بینالملل اعلام کرد که حیدر قربانی زندانی سیاسی کُرد در معرض خطر اجرای حکم اعدام قرار دارد.
این نهاد مدافع حقوق بشر در نامهای به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه ایران از او خواستار لغو حکم اعدام حیدر قربانی و برگزاری دادگاهی عادلانه برای او شده است.
حیدر قربانی زندانی کرد ۴۷ ساله به اتهام «بغی» از طریق «عضویت در حزب دموکرات کردستان و معاونت در قتل چند عضو سپاه پاسداران» به اعدام محکوم شده و این حکم در شعبه ۲۷ دیوان عالی کشور تایید و به اجرای احکام ابلاغ شده است.
حیدر قربانی که از مهرماه سال ۹۵ در زندان مرکزی سنندج به سر میبرد.
تایید حکم محمد نوریزاد٬ فعال مدنی زندانی
محمدحسین آقاسی٬ وکیل مدافع محمد نوریزاد٬ از تایید حکم موکلش در دادگاه تجدیدنظر استان تهران خبر داد.
محمد نوریزاد در این پرونده به اتهام «اخلال در نظم عمومی» به هشت ماه زندان٬ ۷۴ ضربه شلاق و یک سال تبعید به طبس محکوم شده است.
این فعال مدنی پیشتر در پرونده دیگری نیز به ۱۵ سال زندان٬ دو سال تبعید به ایذه و دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده بود.
اتهامهای او «تشویش اذهان عمومی»٬ «توهین به مقدسات» و «توهین به بنیانگذار و رهبر جمهوری اسلامی» عنوان شده است.
محمد نوریزاد یکی از امضاکنندگان بیانیه درخواست استعفای علی خامنهای است که از تابستان سال گذشته در زندان به سر میبرد و طی هفتههای گذشته در چند فایل صوتی از داخل زندان اوین از وضعیت جسمی نامناسب خود خبر داد.
مجله هفتگی دریچه
۴۷ کشور جهان از جمله کشورهای اروپایی، کانادا، استرالیا، نیوزیلند، اسرائیل و چند کشور دیگر در بیانیهای مشترک به چهل و پنجمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو، انتقادهایی را از وضعیت حقوق بشر در ایران مطرح کردند.
این ۴۷ کشور در بیانیه خود به اعدام نوید افکاری و استفاده از مجازات اعدام در ایران، گزارشها در مورد «شکنجه و بدرفتاری» با زندانیان سیاسی و عقیدتی و بازداشت وکلا، مدافعان حقوق بشر، فعالان حقوق زنان، فعالان محیط زیست و معترضان اعتراض کردند.
دو روز پیش از انتشار این بیانیه نیز سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه در اقدامی هماهنگ سفرای ایران در لندن، پاریس و برلین را احضار کردند در اعتراض به گزارشها درباره بدرفتاری با زندانیان سیاسی و بازداشت شهروندان دوتابعیتی.
و در ادامه برنامه دریچه این هفته:
- آخرین خبرها از وضعیت نسرین ستوده، وکیل زندانی
- اعتصاب غذای مژگان کاووسی، نویسنده و فعال مدنی زندانی
- بررسی وضعیت چند زندانی سیاسی دیگر از جمله رضوانه احمدخانبیگی و صبا کردافشاری
- واکنشها به خطر اجرای حکم قطع انگشتان دست برای چهار متهم در ارومیه
- و خبرهایی از بازداشتها و صدور احکام زندان برای فعالان مدنی و اقلیتهای قومی و مذهبی
تایید حکم سه سال زندان برای صابر قادری٬ فعال سیاسی کُرد
صابر قادری٬ فعال سیاسی ساکن شهرستان دهگلان در دادگاه تجدیدنظر استان کردستان به سه سال زندان محکوم شد.
اتهامهای او «عضویت در یکی از احزاب مخالف نظام» و «تبلیغ علیه نظام» عنوان شده است.
صابر قادری پیشتر در دادگاه انقلاب سنندج به شش سال زندان محکوم شده بود.
اجرای حکم زندان یاسمین حنیفی طباطبایی٬ فعال سیاسی
یاسمین حنیفی طباطبایی٬ فعال سیاسی و یکی از اعضای شورای جبهه دموکراتیک ایران٬ روز پنجم مهرماه برای گذراندن محکومیتش احضار و روانه زندان اوین شد.
وی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به شش ماه زندان محکوم شده است.
یاسمین حنیفی طباطبایی هفتم آبان ۹۸ به دلیل حضور در مراسمی در پاسارگاد در شیراز بازداشت و پس از مدتی با وثیقه آزاد شده بود.
تبرئه هوشمند علیپور٬ زندانی کُرد محکوم به اعدام
هوشمند علیپور، زندانی سیاسی که پیشتر محکوم به اعدام شده بود و فیلم اعترافات اجباریاش نیز از تلویزیون حکومتی ایران پخش شده بود، پس از نقض حکمش در دیوان عالی کشور تبرئه و به ۳۸ ماه زندان محکوم شد.
این در حالی است که هوشمند علیپور که از ۱۲ مرداد سال ۹۷ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود، به اتهام «مشارکت» در حمله به یک پایگاه نظامی واقع در غرب ایران، علاوه بر حکم اعدام، در دادگاه انقلاب سنندج به ۱۶ سال زندان هم محکوم شده بود.
ههژار علیپور، برادر هوشمند علیپور، پیشتر به رسانهها گفته بود که برادرش «در هیچ عملیاتی حضور نداشته» و «تحت شکنجه، تهدید، و فشار مجبور به اعتراف اجباری شده» است.
بازداشت دو برادر و فعال مدنی در مهاباد
شبکه حقوق بشر کردستان از بازداشت دو برادر به نامهای سالار و سامان غزالی٬ دو فعال مدنی در مهاباد خبر داد.
این دو فعال مدنی روز ۲۶ شهریورماه توسط مامورین امنیتی بازداشت شدهاند و از وضعیت و علت بازداشت آنان خبری در دست نیست.
اجرای حکم زندان سه عضو کانون نویسندگان ایران
رضا خندان (مهابادی) و بکتاش آبتین از اعضای هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران و کیوان باژن عضو پیشین هیئت دبیران این کانون، روز شنبه ششم مهرماه برای اجرای احکام به زندان اوین منتقل شدند.
رضا خندان (مهابادی) و بکتاش آبتین هرکدام به شش سال و کیوان باژن به سه سال و شش ماه زندان محکوم شدهاند.
اتهام این افراد «عضویت در کانون نویسندگان ایران، انتشار خبرنامه داخلی کانون، آمادهکردن کتاب پژوهشی در بارهی تاریخ پنجاه ساله کانون برای انتشار داخلی، بیانیههای کانون، حضور بر مزار جانباختگان قتلهای سیاسی زنجیرهای جعفر پوینده و محمد مختاری و شرکت در مراسم سالانه احمد شاملو» اعلام شده است.
کانون نویسندگان ایران اتهامات رضا خندان (مهابادی) و بکتاش آبتین و کیوان باژن را «بیاساس» خوانده و با اشاره به شیوع ویروس کرونا و کمبود امکانات در زندانها نوشته است زندانی کردن این سه نویسنده معنایی جز این ندارد که مسئولان امنیتی و قضایی میخواهند معترضان و مخالفان را به قربانگاه بفرستند.