لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۰۰

وزیر دفاع اسرائیل: در برابر ایران جبهه‌ای مشترک با کشورهای عربی تشکیل می‌دهیم


در گفت‌وگوی مجازی وزیر دفاع اسرائیل با خبرنگاران کشورهای حوزه خلیج فارس، گزارشگرانی از عربستان نیز حضور داشتند.
در گفت‌وگوی مجازی وزیر دفاع اسرائیل با خبرنگاران کشورهای حوزه خلیج فارس، گزارشگرانی از عربستان نیز حضور داشتند.

وزیر دفاع اسرائیل گفته است که توافق‌های عادی‌سازی روابط کشورش با دولت‌های عربی «جبهه مبارزه علیه ایران را تقویت می‌کند»، زیرا ایران «دشمن مشترک و اصلی» است و ما «جبهه مشترک» در رویارویی با ایران تشکیل می‌دهیم.

بنی گانتس روز یکشنبه ۱۳ مهر در نخستین مصاحبه با خبرنگارانی از امیرنشین‌ها، در همین حال گفت که ترکیه نیز در کنار ایران عاملی برای جلوگیری از تحقق صلح و «حامی جنگ منطقه‌ای» است اما توافق‌های اخیر صلح «پاسخ راهبردی در مقابله با ایران و نظام‌های مشابه است».

به گزارش رسانه‌های اسرائیل و امیرنشین‌های خلیج فارس، ژنرال گانتس اظهار داشت که «مطمئن هستیم که ما از آنها قوی‌تر هستیم و صلح نیز این قدرت را افزایش می‌دهد».

اسرائیل روز ۲۵ شهریور امسال در مراسمی در کاخ سفید، با امارات و بحرین پیمان صلح امضا کرد. دولت‌های ابوظبی و منامه سومین و چهارمین کشور عربی هستند که از زمان تأسیس اسرائیل در ۷۱ سال پیش، بعد از مصر و اردن، با اسرائیل پیمان صلح امضا کرده‌اند.

رفت‌وآمدهای مقامات مختلف سیاسی، امنیتی و هیئت‌های بازرگانی و بانکی اسرائیل به امارات و بحرین برای عملی کردن توافق‌های صلح در یک ماه اخیر در جریان بوده و طرف‌ها گفته‌اند که این دیدارها به‌زودی به گشایش سفارت در کشور مقابل و مبادله سفیر ارتقا خواهد یافت.

ژنرال گانتس در مصاحبه با خبرنگاران امیرنشین‌های خلیج فارس گفت «ما و شما منافع عمده مشترکی داریم؛ ما همچنین شریک مبارزه یکدیگر در رویارویی با افراط‌گرایی، خوی تجاوزگری و برنامه هسته‌ای ایران هستیم؛ عملکردهایی که تمامی منطقه و جهان را با مخاطره روبرو می‌کند؛ ما یک جبهه متحد علیه ایران تشکیل می‌دهیم».

برخی از مقامات اسرائیل بعد از پیمان‌های اخیر صلح به صراحت گفته‌اند که همکاری‌های امنیتی کشورشان با امیرنشین‌ها در صدر اولویت‌ قرار دارد؛ آنان تأکید کرده‌اند که این همکاری‌ها عمدتاً در ارتباط با ایران خواهد بود.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، که کشورش عامل دستیابی توافق‌های عادی‌سازی رابطه امارات و بحرین با اسرائیل بوده، تأکید کرده که «امارات و اسرائیل ایران را به عنوان تهدید بزرگ شناسایی کرده و رابطه آنها، یک ائتلاف است تا اطمینان حاصل شود که این تهدید به سواحل آمریکا نمی‌رسد یا به کسی در خاورمیانه آسیب نمی‌زند».

سران امارات و بحرین هرچند در دفاع از توافق‌های صلح با اسرائیل آن را برای دفاع از منافع فلسطینیان عنوان کرده‌اند اما به وجود «تهدید» مشترک از ناحیه ایران که کشورشان را به سوی صلح با اسرائیل سوق داده، اشاره کرده‌اند.

انور قرقاش، مشاور وزیر خارجه امارات، روز چهارم مهر تصریح کرد که «اقدامات تهاجمی ایران در منطقه موجب تغییر نگاه و رویکرد کشورهای عرب به اسرائیل شد».

خبرگزاری رسمی بحرین نیز تأیید کرده که رئیس موساد، سازمان جاسوسی اسرائیل، در نخسین سفر رسمی و آشکار از منامه، با مسئولان نهادهای امنیتی بحرین دیدار و بر همکاری‌ «برای حفظ صلح و ثبات» تأکید کرد.

یوسی کوهن، رئیس موساد، که رویارویی با ایران در صدر اهداف سازمان او قرار دارد و خود وی مسئول پیشبرد عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای عرب است، روز نهم مهر از بحرین دیدار کرد.

بنی گانتس در مصاحبه روز یکشنبه با خبرنگاران امیرنشین‌ها، از کوشش‌های محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان نیز در مبارزه با ترور و حمایت از صلح در منطقه «تقدیر کرد».

در این گفت‌وگوی مجازی، گزارشگرانی از عربستان نیز حضور داشتند. این در حالی است که دولت سعودی عادی‌سازی رابطه با اسرائیل را رسماً به تحقق طرح صلح عربی و تشکیل کشور فلسطین مشروط کرده است.

ایران با نکوهش توافق‌های امارات و بحرین با اسرائیل آن را علنی شدن «خیانتی» که از سال‌ها پیش به طور محرمانه با حمایت عربستان در جریان بوده، نامیده است.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، به همسایگان جنوبی نسبت به «عواقب عادی‌سازی‌ها که بر خلاف امنیت منطقه است» هشدار داده است.

«ترکیه در کنار ایران، علیه عادی‌سازی روابط قد علم کرده است»

وزیر دفاع اسرائیل در مصاحبه با خبرنگاران امیرنشین‌ها، گفت در کنار ایران، ترکیه نیز علیه عادی‌سازی روابط اعراب با اسرائیل فعالیت می‌کند و «مانع تقویت صلح» است.

بنی گانتس در همین حال گفت «موضوع ترکیه یکی از مسائل بسیار پیچیده است زیرا ترکیه عضو (پیمان) ناتو است و ما باید همه ملاحظات را در برابر آن مدنظر داشته باشیم ولی سعی می‌کنیم از طریق ایجاد فشار جهانی، مطمئن شویم که ترکیه وارد مسیر حمایت مستقیم از تروریسم نمی‌شود».

به گفته وزیر دفاع اسرائیل، اقدامات ترکیه مانند «حمایت از حماس در غزه، وارد کردن فشار زیاد به شمال سوریه، حضور ترکیه در بخش شرقی مدیترانه و مداخله در لیبی» «موجب بی‌ثباتی» شده است. او به دلایلی که روشن نیست، ظاهراً به حمایت ترکیه از آذربایجان در بحران جنگی کنونی آن جمهوری و ارمنستان اشاره نکرد.

به نوشته سایت وای.نت، سخنان بنی گانتس علیه ترکیه در حالی بیان شده که دولت اسرائیل در دوره اخیر از انتقاد آشکار از آنکارا خودداری می‌کرد.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، گفته است که امارات و بحرین با عادی‌سازی رابطه با اسرائیل «به قلب امت اسلامی از پشت خنجر زده‌اند».

ترکیه و اسرائیل با وجود تنش‌های شدید در روابط خود در یک دهه اخیر، دارای مناسبات کامل سیاسی و مبادلات اقتصادی و بازرگانی هستند.

در بخش دیگری از مصاحبه با خبرنگاران کشورهای خلیج فارس، وزیر دفاع اسرائیل بروز جنگی تازه میان ارتش این کشور با حزب‌الله لبنان را محتمل دانست.

ژنرال گانتس گفت که در آن صورت، شهروندان و زیربناهای شهری لبنان نیز آسیب خواهد دید زیرا «در لبنان خانه‌هایی هست که یک اتاق آن برای مهمان و اتاق دیگرش انبار موشکی است».

اسرائیل هفته گذشته سه نقطه در لبنان، از جمله کارگاهی در محله النجاح در بیروت را به عنوان «انبار راکتی» حزب‌الله معرفی کرد؛ امری که با تکذیب این سازمان روبه‌رو شد.

XS
SM
MD
LG