سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل و سایر سازمان های بین المللی مستقر در وین گفته است پس از انفجار در سایت هستهای نطنز، «تمامی زنجیرههای ماشینهای جدید تحقیق و توسعه به زیر زمین منتقل خواهند شد».
کاظم غریبآبادی در گفتوگویی که روز سهشنبه ۶ آبان در روزنامه همشهری منتشر شده، با اشاره به سخنان رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفته است که ایران «تاسیسات پیشرفتهتری در دل کوه به جای تاسیسات حادثهدیده در نطنز، احداث» میکند.
به گفته این دیپلمات ایرانی، ساخت مراکز جدید به اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیده است ولی ایران نیازی ندیده است که بازرسان آژانس از محل حادثه دیده دیدار کنند.
علیاکبر صالحی روز سهشنبه ۱۸ شهریور اعلام کرد کار ساخت «سالن مدرنتر، وسیعتر و فراگیرتری از نظر همه ابعاد» برای تولید سانتریفوژهای پیشرفتهتر در کوههای اطراف نظنز آغاز شده است.
وز ۱۲ تیرماه امسال در تاسیسات نطنز وقوع یک حادثه منجر به تخریب گسترده «مرکز مونتاژ سانتریفوژ ایران» شد.
این انفجار موجب کند شدن روند تولید این نوع سانتریفوژ شده است و بر اساس گزارش روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، این رخداد برنامه هستهای ایران را تا دو سال با تاخیر مواجه میکند.
مقامهای دولت ایران میگویند این حادثه «خرابکاری» بوده ولی تاکنون جزییاتی درباره آن اعلام نکرده و شورای عالی امنیت ملی ایران را مسئول اطلاعرسانی در این زمینه معرفی میکنند.
مقامهای شورای عالی امنیت ملی ایران بارها اعلام کردهاند که به دلیل ملاحظات امنیتی، اطلاعرسانی در این زمینه بعدا صورت میگیرد.
با این حال، جواد کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران، روز اول مرداد با اشاره به بازدید هیاتی از نمایندگان گفت که علت حادثه در سایت هستهای نطنز «رخنه در مسائل حراستی و حفاظتی» بوده است.
پیش از این گزارشهایی درباره احتمال حمله هوایی یا سایبری به این مرکز منتشر شده که مقامهای دولت ایران حاضر به تایید آن نشدهاند.