نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا میگوید، کارزار فشار تحریمها علیه ایران در دولت جو بایدن نیز ادامه خواهد یافت؛ اگرچه رئیسجمهور منتخب، به طور بالقوه متعهد به بازگشت به برجام شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، الیوت آبرامز روز پنجشنبه ۲۲ آبان گفت که تحریمها علیه ایران به خاطر مسائلی از قبیل نقض حقوق بشر، برنامه موشکی و نفوذ منطقهای ایران ادامه خواهد یافت.
وی با اشاره به اقدام ایران در افزایش ذخایر غنیسازی اورانیوم گفت که اکنون حتی اگر جمهوری اسلامی و آمریکا به برجام بازگردند، این سوال اساسی باقی میماند که آیا ایران به تعهدات بلند مدت خود به جامعه جهانی پایبند خواهد بود یا نه؟
آمریکا اردیبهشت سال ۹۷ از برجام خارج شد و تحریمهای سختی علیه ایران اعمال کرد که هدف از وادار کردن ایران به مذاکره و تغییر سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی شده است. ایران نیز ضمن رد مذاکره با واشینگتن اردیبهشت سال گذشته از برخی تعهدات برجامی خود اعدول کرد به طوری که طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این مدت تقریبا ۱۰ برابر بیشتر از آنچه در برجام مقرر شده، اورانیوم ذخیره کرده است.
آسوشیتدپرس مینویسد، ایران حدود ۲۴۴۰ کیلوگرم اورانیوم کمغلظت ذخیره کرده که در صورت افزایش غلظت آن به حدود ۹۰ درصد پتانسیل تولید دو بمب هستهای را دارد. این گزارش همچنین میگوید ایران سطح غنیسازی اورانیوم را به بالای ۴.۵ درصد رسانده است.
ایران اعلام کرده اگر آمریکا به برجام بازگردد و تحریمها لغو شوند، آماده بازگشت به تعهدات خود است. آقای بایدن نیز قبلا در کارزار انتخاباتی خود گفته بود آمریکا باید به برجام متعهد بماند.
در این حال ایران بعد از انفجار و خرابکاری در نطنز، آغاز به ساخت تاسیسات زیرزمینی در این سایت کرده است که الیوت آبرامز این موضوع را یکی دیگر از چالشهای پیشروی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مقابل ایران است.
وی همچنین از تاخیر ایران برای اجازه دسترسی به سایتهای مشکوک به فعالیت هستهای انتقاد کرد.
آژانس یک سال پس از درخواست خود به تازگی توانست اجازه بازدید از دو سایت مشکوک ایران را بگیرد و بازرسان بینالمللی را به آنجا اعزام کند.
آقای آبرامز همچنین به عادیسازی روابط امارات و اسرائیل و همچنین فروش ۲۳ میلیارد دلار جنگندههای «اف ۳۵» و پهپادهای آمریکایی به امارات اشاره کرد و گفت که این اقدامات، فشار مضاعفی بر جمهوری اسلامی وارد کرده است.
وی اظهار امیدواری کرد که با عادیسازی روابط کشورهای عربی بیشتری با اسرائیل، ایران تحت فشار قرار گرفته و رفتار خود را تغییر دهد.