لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۹

انتقاد جهانگیری از قالیباف: کم‌ترین آشنایی با اقتصاد ندارد


اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری ایران
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری ایران

معاون اول رئیس‌جمهوری ایران بدون نام بردن از محمد باقر قالیباف، رئیس‌ مجلس شورای اسلامی، او را متهم کرد که «کمترین آشنایی» با اقتصاد ندارد.

آقای قالیباف روز دوشنبه ۲۶ آبان در یک نشست داخلی مجلس درباره «قانونی کردن طرح تأمین کالا‌های اساسی» گفته بود که دولت برای تامین کالاهای اساسی باید سراغ منابع جدیدی چون تراکنش‌ها و افزایش عوارض گمرکی برود.

اظهارات رئیس مجلس شورای اسلامی پس از آن ایراد شد که شورای نگهبان طرح «الزام دولت به افزایش یارانه کالاهای اساسی» را رد کرد.

اسحاق جهانگیری عصر دوشنبه در واکنش به این سخنان محمدباقر قالیباف گفت: «برخی می‌گویند منابع گمرکی را افزایش بدهیم،‌ کسی که این حرف را می‌زند، نشان می‌دهد که کم‌ترین آشنایی با اقتصاد ندارد».

او با بیان این که «این دست محاسبه‌ها موجب افزایش قیمت همه کالاها در کشور می‌شود» گفت: پیامد درآمدی که از این تصمیم حاصل می‌شود، «تورم» و «افزایش سرسام‌آور قیمت همه کالاها» خواهد بود.

مجلس شورای اسلامی روز هفتم آبان طرح الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی در قالب کالابرگ (کوپن) را تصویب کرد. بر اساس این طرح دولت موظف می‌شد که از ابتدای شش ماهه دوم امسال به حدود ۶۰ میلیون نفر از شهروندان یارانه بیشتری بدهد.

دولت بارها از این طرح به دلیل نبود منابع مالی لازم انتقاد کرده بود.

قائم‌مقام شورای نگهبان روز ۲۵ آبان در نامه‌ای به رئیس مجلس اعلام کرد که «با توجه به افزایش هزینه‌های عمومی و عدم تأمین منابع مالی طرح الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی، این مصوبه مغایر اصل ۷۵ قانون اساسی شناخته شد».

واکنش نوبخت و همتی به قالیباف: دنبال نتیجه انتخابات آمریکا نبودیم

علاوه بر معاون اول رئیس‌جمهوری، محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه هم نامه‌ای انتقادی به محمدباقر قالیباف نوشته است.

رئيس‌ مجلس ایران پیش از این با کنایه به مقام‌های دولتی گفته بود که مشکلات در حوزه مسکن و گمرک و گرانی «به پاستور و بهارستان و باب همایون و میرداماد ارتباط دارد نه به جورجیا و میشیگان و آریزونا».

اشاره قالیباف متوجه نتایج انتخابات در ایالت‌های آمریکا بود که در روزهای گذشته بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها و فضای سیاست داخلی ایران داشت.

محمدباقر نوبخت در واکنش به این کنایه گفته است درآمدهای ارزی «از صد و چند میلیارد دلار به چند میلیارد دلار» کاهش یافته و دولت در این شرایط نیز برای اداره امور «تدبیر» دارد.

او گفته است دولت روحانی «خواهان هیچ مذاکره‌ای نیست» و مذاکره «فقط و فقط موکول به رفع تحریم» است.

عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی، نیز روز یکشنبه در واکنش به سخنان قالیباف، در نامه‌ای به او نوشته بود که بانک مرکزی «چشم به نتیجه انتخابات آمریکا ندوخته» و نباید «بانک مرکزی را به مباحث سیاسی و حاشیه‌ای» وارد کرد.

در هفته‌های گذشته اصولگرایان، دولت روحانی را متهم کرده‌اند که فضای تصمیم‌گیری و مدیریت دولت را به نتیجه انتخابات آمریکا گره زده‌ و منتظر تغییر دولت در ایالات متحده است.

در چهار سال گذشته، به‌دنبال تحریم‌های شدید و فشار حداکثری دولت ترامپ، فروش نفت ایران به شدت کاهش یافته است.

تحلیل‌گران اقتصادی می‌گویند علاوه بر فشار تحریم‌ها، ناکارآمدی‌های مدیریتی، فساد و تعداد مراکز قدرت و تصمیم‌گیری در ایران سبب شده است که دشواری‌های اقتصادی دوچندان شود.

دولت ایران انتظار دارد که پس از شروع به کار دولت جو بایدن، با بازگشت دولت جدید آمریکا به توافق هسته‌ای موسوم به برجام، بخشی از تحریم‌های اقتصادی ایران برداشته شود.

XS
SM
MD
LG