به دنبال انتشار گزارشها در خصوص قریب الوقوع بودن اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی- سوئدی، ان لینده٬ وزیر امور خارجه سوئد روز سه شنبه چهارم آذر ماه گفته است که در تماس با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، خواستار توقف اجرای این حکم شده است.
وزیر امور خارجه سوئد در توئیتی تصریح کرده است که اعتراض رسمی کشورش را در این خصوص به وزیر امور خارجه ایران ابلاغ کرده است.
خانم لینده تاکید کرده است: سوئد مجازات اعدام را محكوم میكند و تلاش میكند تا حکم علیه (احمد) جلالی اجرا نشود.
در همین حال، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران به توییت وزیر خارجه سوئد واکنش نشان داده است.
سعید خطیب زاده گفته است: «متاسفانه اطلاعات مقامات سوئدی در خصوص وضعیت آقای جلالی که بنا به جرائم امنیتی در زندان به سر میبرد، ناقص و غلط است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اضافه کرده است: همانطور که محمد جواد ظریف گفتوگو برای خانم لینده توضیح داد، «قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران مستقل بوده و هر گونه دخالت در صدور یا اجرای احکام قضایی مردود و غیر قابل پذیرش است.»
مقامهای سیاست خارجی ایران طی سالهای اخیر از استقلال قوه صحبت کردهاند، اما منتقدان جمهوری اسلامی، از جمله دولت ایالات متحده میگویند که حکومت ایران، با بازداشت اتباع خارجی به اتهامات واهی از آنها به عنوان گروگان و برای گرفتن امتیاز استفاده میکند.
ویدا مهران نیا، همسر احمدرضا جلالی در همین روز پیشتر به رادیو فردا گفت، همسرش روز سهشنبه در تماس تلفنی با او خبر داد که قرار است برای اجرای حکم اعدام به زندان رجاییشهر کرج منتقل شود.
خانم مهراننیا در ادامه گفت: همسرش بعد از یک ماه، در تماس تلفنی یک دقیقهای به او گفت که در حال حاضر در بند ۲۰۹ زندان اوین بهسر میبرد٬ اما قرار است ظرف چند روز آینده به زندان رجاییشهر منتقل شود.
آقای جلالی اردیبهشت سال ۹۵ هنگامی که برای شرکت در یک کنفرانس علمی از محل زندگی خود در سوئد به ایران سفر کرده بود، به اتهام «جاسوسی و فروش اطلاعات به اسرائیل» بازداشت و در دادگاه انقلاب اسلامی به اعدام محکوم شد.
حکم اعدام او آذر ۹۶ توسط دیوان عالی کشور تایید شد. به رغم اینکه وکلای آقای جلالی درخواست رسیدگی مجدد به پرونده او را داشتند، ولی دیوان عالی دادخواست آنها را رد کرد. زینب طاهری، وکیل مدافع آقای جلالی در این زمینه گفته بود که قاضی در دادگاه که کمتر از یک ساعت طول کشید درخواست او را رد کرد.
با این حال، در سه سال گذشته کمتر خبری درباره وضعیت پرونده آقای جلالی منتشر میشد و به نظر میرسید که حکم اعدام او متوقف شده است. ولی خانم ویدا مهراننیا روز سهشنبه گفت که همسرش امروز به اطلاع داد که قرار است اعدام شود.
«جامعه بین المللی مداخله کند»
سازمان عفو بین الملل نیز در بیانیه ای نسبت به گزارش ها در خصوص قریب الوقوع بودن اعدام احمدرضا جلالی ابراز نگرانی کرده و خواستار مداخله جامعه بین المللی شده است.
دایانا الطهاوی، مسئول امور خاورمیانه و شمال آفریقا سازمان عفو بین الملل، هم در این زمینه گفته است، خبر دستور مقامات (قضایی) به دفتر اجرای احکام برای انتقال احمدرضا جلالی به سلول انفرادی و اجرای حکم اعدام او در ظرف حداکثر یک هفته از روز ۲۴ نوامبر وحشتناک است.
این مقام سازمان عفو بین الملل تصریح کرده است، وحشتناک است که علیرغم درخواستهای مکرر کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد برای لغو حکم اعدام احمدرضا جلالی و آزادی وی ، مقامات ایرانی در عوض تصمیم گرفتهاند این بی عدالتی جبران ناپذیر را اجرا کنند.
دایانا الطهاوی از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است، فوراً اجرای اعدام احمدرضا جلالی را متوقف کنند.
این مقام سازمان عفو بین الملل گفته است: ما از اعضای جامعه بین المللی، از جمله از طریق سفارتخانههای خود در تهران، میخواهیم فورا مداخله کرده و جان احمدرضا جلالی را پیش از آنکه دیر شود، نجات دهند.
پیش از این آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نیز با اشاره به وضعیت زندانیان دوتابعیتی و خارجی، از جمله احمدرضا جلالی، در مورد بازداشت و اتهامات امنیتی وارده به آنها ابراز نگرانی کرده بود.
صدور حکم اعدام برای آقای جلالی با اعتراض گسترده سازمانها و کارشناسان حقوق بشری سازمان ملل روبرو شده است. این کارشناسان بهمن ۹۶ با ارائه درخواستی گفتند: «ما از ایران میخواهیم سریعا حکم اعدام صادر شده علیه دکتر جلالی را لغو کند زیرا آن طور که مشخص است دادگاهی منصفانه با استانداردهای جهانی و با حق تجدیدنظر برای او برگزار نشده است».