یک روز پس از آزادی کایلی مور گیلبرت، شهروند استرالیایی، از زندان اوین، مقامهای تایلندی تایید کردند که سه زندانی تبعه ایران را که در این کشور در حبس بودند به تهران فرستادهاند.
رسانههای ایران روز چهارشنبه، پنجم آذرماه، گزارش دادند که کایلی مور گیلبرت که به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» در ایران زندانی بود، در ازای آزادی «سه تاجر ایرانی» آزاد شده است.
با این حال بهرغم پوشش قابل توجه رسانهای و استقبال معاون وزارت خارجه ایران از این سه زندانی، در این گزارشها از اشاره به هویت این سه نفر که «تاجر» معرفی شده بودند خبری نبود.
در فیلمی هم که از تبادل این سه نفر با پژوهشگر استرالیایی بریتانیایی منتشر شد، هر سه ماسک زده و کلاه لبهدار سیاه بر سر دارند.
اما ساعاتی بعد به نوشته خبرگزاری فرانسه، سازمان بازداشتگاههای پادشاهی تایلند در این مورد گفت دو نفر به نامهای مسعود صداقتزاده و سعید مرادی، به عنوان زندانی منتقل شدند در حالی که فرد سومی به نام محمد خزاعی، در ماه اوت شامل عفو سلطنتی شده است.
مقامات تایلندی البته صریحاً این انتقال زندانیان را با آزادی کایلی مور-گیلبرت ارتباط ندادند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک سخنگوی وزارت امور خارجه تایلند گفت بازگشت دو ایرانی که هنوز محکومیت آنها ادامه داشت برپایه «همکاری دوجانبه» با تهران بر اساس یک معاهده موجود تبادل زندانیان صورت گرفته است.
سفارت ایران در تایلند نیز تأیید کرد که چهار زندانی ایرانی «به تازگی» بر اساس آن معاهده نقل مکان کردهاند اما جزئیات بیشتری نداد.
مقامهای دیگر تایلندی در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیدپرس تایید کردهاند که سه ایرانی را که در جریان طرح بمبگذاری سال ۲۰۱۲ دستگیر کرده بودند به تهران فرستادهاند.
در بهمنماه ۱۳۹۰، در پی انفجارهايی در يک خانه تيمی در بانکوک، سه ايرانی در حالی که به گفته شاهدان محلی زخمی بودند، از اين خانه گريختند.
پلیس تایلند دو تن از این افراد را در تایلند دستگیر و آنها را به بمبگذاری علیه اهداف اسرائیلی متهم کرد، اتهامی که ایران در آن زمان رد کرد.
نفر سوم نیز در فرودگاه مالزی، در حالی که به گفته پلیس قصد فرار به تهران را داشت، بازداشت شد.
یکی از این افراد به نام سعید مرادی که در آن زمان ۲۸ سال داشت در زمان فرار دو بمب را در اماکن عمومی رها کرد که انفجار یکی از آنها باعث شد دو پایش را از دست بدهد. او شب گذشته با صندلی چرخدار در تهران وارد فرودگاه شد.
معاون دادستان تایلند به آسوشیتدپرس گفته است که این سه نفر بر اساس توافقنامه ایران و تایلند به کشور بازپس فرستاده شدهاند و این گونه تبادل زندانی «نامعمول نیست».
خبرگزاری صدا و سیما روز چهارشنبه، پنجم آذر، این سه فرد را «سه فعال اقتصادی ایرانی که به قصد دور زدن تحریم بازداشت شده بودند» معرفی کرد.