لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۰۶

مبادله کایلی مور گیلبرت با سه ایرانی زندانی؛ استقبال از آزادی پژوهشگر استرالیایی


کایلی مور گیلبرت
کایلی مور گیلبرت

مقام‌های استرالیایی و بریتانیایی از آزادی کایلی مور گیلبرت، پژوهشگر استرالیایی-بریتانیایی که در سفر به ایران بازداشت و زندانی شده بود، استقبال کردند.

رسانه‌های ایران روز چهارشنبه پنجم آذرماه گزارش دادند که کایلی مور گیلبرت که به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» در ایران زندانی بود، در ازای آزادی «سه تاجر ایرانی» آزاد شد .

ماریس پاین، وزیر خارجه استرالیا چهارشنبه در بیانیه‌ای تاکید کرد که آزادی کایلی مور گیلبرت «از زمان بازداشت در اولویت اصلی» دولت استرالیا بوده است.

دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، هم در توییتی از آزادی کایلی مور گیلبرت و بازگشت او به استرالیا، استقبال کرده است.

وزیر خارجه بریتانیا در این توییت از حکومت ایران خواسته است که مابقی شهروندان دو تابعیتی بریتانیایی را که خودسرانه بازداشت شده‌اند، آزاد کند و به آنها اجازه دهد تا به نزد عزیزانشان بازگردند.

اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا نیز به شبکه ۹ گفته است که شامگاه چهارشنبه تایید شد که کایلی مور گیلبرت به خانه باز می‌گردد و پنجشنبه تلفنی با وی صحبت کرده است.

نخست وزیر استرالیا گفته است، خوشحالی را می‌شد از صدایش احساس کرد، البته باید توجه داشت که او چه بر سرش آمده بود.

اسکات موریسون در پاسخ به پرسشی در خصوص مبادله انجام شده برای آزادی کایلی مور گیلبرت تاکید کرد که او به جزئیات این موضوع نمی‌پردازد.

وی با این حال گفت که می‌تواند به استرالیایی‌ها این اطمینان را بدهد که هیچ اقدامی که به امنیت استرالیا آسیب بزند انجام نشده و هیچ زندانی نیز در استرالیا آزاد نشده است.

بیانیه کایلی مور گیلبرت

در همین حال، کایلی مور گیلبرت هم در بیانیه‌ای از دولت و دیپلمات‌های استرالیایی و تمامی کسانی که برای آزادی او تلاش کرده‌اند، تشکر کرد.

کایلی مور گیلبرت با اشاره به « بی‌عدالتی‌ها» و ظلمی که در «حق» او در دوران بازداشت روا شد٬ نوشته است: «چیزی جز احترام ، عشق و تحسین به ملت بزرگ ایران و مردم خونگرم، سخاوتمند و شجاع آن ندارم.»

این پژوهشگر استرالیایی تصریح کرده است که به «عنوان یک دوست و با نیت دوستانه به ایران آمدم و اکنون با همان احساسات ایران را ترک می‌کنم، احساساتی که نه تنها کم نشده، بلکه تقویت هم شده‌اند.»

در بیانیه وزارت خارجه استرالیا تاکید شده که دولت استرالیا همواره دلایلی را که دولت ایران برای بازداشت و محکومیت کایلی مور گیلبرت مطرح کرد، رد می‌کند. به نوشته وزیر خارجه استرالیا آزادی مور گیلبرت از طریق تعامل دیپلماتیک با دولت ایران حاصل شده است.

در تصاویر منتشر شده از سوی رسانه‌های ایران، عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت خارجه در زمان مبادله سه ایرانی با خانم کایلی مور گیلبرت حضور دارد.

پیش از این وزارت خارجه ایران با تاکید بر تفکیک قوا در ایران، هرگونه دخالت وزارت خارجه در پرونده‌های قضایی را رد کرده بود.

ویدئو منتشر شده از آزادی کایلی مور گیلبرت
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید زمان دقیق آزادی کایلی مور گیلبرت مشخص نیست.

کایلی مور گیلبرت دانش‌آموخته دانشگاه کمبریج و پژوهشگر مسایل خاورمیانه در دانشگاه ملبورن استرالیا است که تابستان سال ۱۳۹۷ به دعوت دانشگاه الزهرا و دانشگاه ادیان و مذاهب قم برای شرکت در هفتمین کنفرانس بین‌المللی شیعه‌شناسی به ایران سفر کرد.

خانم گیلبرت در پاییز همان سال، حین بازگشت به استرالیا، در فرودگاه امام دستگیر و به اتهام جاسوسی به ده سال زندان محکوم شد.

این پژوهشگر و استاد دانشگاه، چندی پیش گفته بود که مقام‌های امنیتی ایران در ازای کاهش حکم حبس به او پیشنهاد همکاری برای جاسوسی داده‌اند اما او نپذیرفته است.‎

خبرگزاری صدا و سیماروز چهارشنبه پنجم آذر گزارش داد که بنابر تصمیم جمهوری اسلامی، کایلی مور گیلبرت «با سه فعال اقتصادی ایرانی که به قصد دور زدن تحریم بازداشت شده بودند» تبادل شده است.

هویت سه ایرانی آزاد شده تا لحظه تنظیم این گزارش فاش نشده و ایران اعلام نکرده است که این سه نفر هشت سال گذشته را در کدام کشور زندانی بودند.

این در حالی است که هشت سال پیش در بانکوک، پایتخت تایلند، انفجارهایی به وقوع پیوست که به دنبال آن سه ایرانی به اتهام ارتباط با این انفجارها دستگیر شدند.

دو تن از این متهمان در تایلند و یک نفر دیگر در مالزی در حالی که قصد داشت به تهران بازگردد در فرودگاه بازداشت شد.

در جریان انفجار ۲۵ بهمن سال ۹۰ در خانه‌ای در بانکوک، فردی که هويت او در گذرنامه ايرانی‌اش «مسعود مرادی» و ۲۸ ساله ثبت شده بود، با پرتاب دو بمب در اماکن عمومی به سوی يک تاکسی که حاضر نشد او را سوار کند و دیگری به سوی يک مامور پليس در خيابان دستگیر شد.

فرد یادشده «بر اثر کمانه کردن بمب» خود هدف قرار گرفت که منجر به از دست دادن هر دو پایش شد.

پلیس تایلند در آن زمان، سه فرد بازداشت‌شده را به بمب‌گذاری علیه اهداف اسرائیلی متهم کرد اما جمهوری اسلامی این اتهام را رد کرد.

.

XS
SM
MD
LG