جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده، پنجشنبه ۱۳ آذرماه گفته است، مذاکره با ایران در خصوص برنامه هستهای این کشور «بسیار دشوار» خواهد بود، اما برای این کار آمریکا می بایست اروپا را با خود همراه کند.
جِیک تَپِر از سی ان ان در مصاحبهای اختصاصی با جوبایدن به اظهارات یک مقام آمریکایی در خصوص دخالت اسرائیل در ترور محسن فخری زاده اشاره کرد و پرسید به چه میزان ترور این دانشمند ایرانی تلاشها شما را برای پیوستن مجدد آمریکا به توافق هستهای موسوم به برجام را دشوار کرده است.
جو بایدن در پاسخ گفت، شفاف بگوییم، خیلی سخت است که بگویم به چه میزان (حل مشکل با ایران) را دشوار کرده است. من تاکنون با سران بیش از ۲۰ کشور از جمله کشورهای دوست و ناتو صحبت کردم و صریح گفتم . براساس قانون تنها در زمان فعلی یک رئیس جمهوری بر سر کار است. و من اکنون نمیتوانم سیاستگذاری بکنم.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا اضافه کرد: اما اولین گامی که برخواهم داشت تلاش برای بازسازی و احیای رابطه بسیار نزدیک با اروپا و کشورهای حوزه اقیانوس آرام خواهد بود. بخشی از این تلاش این خواهد بود که اروپا را در کنار خودمان قرار دهم.
جو بایدن تصریح کرد که به دلیل نزدیکی رئیس جمهوری آمریکا با رهبران کشورهای غیر دموکراتیک، ایالات متحده عملا از اروپا فاصله گرفته است.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا تاکید کرد: بخشی به این بستگی دارد که به چه میزان اروپا با آمریکا همراه خواهد شد. اما این مذاکرات بسیار دشواری خواهد بود و من در این زمینه دچار توهم نیستم.
جوبایدن گفت، ولی حرف آخر این است نباید اجازه دهیم ایران به بمب هستهای برسد، ببینید چقدر سیاست رئیس جمهوری [دونالد ترامپ] ضربه زده، از [ توافق هسته ای برجام] خارج شد که به توافق بهتری برسد. اما نتیجهاش چه شد؟ ایران توان هستهایش را افزایش داد و به تهیه سوخت و مواد لازم برای ساخت بمب هستهای نزدیک میشود. مسئله موشکها هم هست. اینها میتواند خیلی دشوار باشند، ما به تنهایی نمیتوانیم این مشکلات را حل کنیم.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا تصریح کرد، ما باید برای نه تنها تعامل با ایران بلکه برای حل مسائل دیگر از جمله روسیه و چین باید بخشی از ائتلاف بزرگ باشیم.
ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه سال ۱۳۹۴ به توافقی جامع درباره فعالیتهای هستهای تهران دست یافتند که بر اساس آن، ایران پذیرفت بسیاری از فعالیتهای اتمی خود را متوقف کند و در مقابل، تحریمهای بینالمللی علیه آن لغو یا تعلیق شود.
دولت دونالد ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران خارج شد و تحریمهای هستهای علیه ایران را برگرداند.
آمریکا همچنین مردادماه سال جاری تلاش کرد قطعنامهای را به تصویب شورای امنیت سازمان ملل برساند تا تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند، اما ۱۳ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت با آمریکا همراه نشدند.
به دنبال آن آمریکا اعلام کرد که مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران که شامل تحریمهای تسلیحاتی میشود را فعال کرده است.
در همین زمینه، جو بایدن روز گذشت گفت، که اگر ایران به تعهدات توافق هستهای بازگردد، او نیز به قول خود در مورد بازگشت آمریکا به برجام پایبند است.
جو بایدن در مصاحبهای که روز چهارشنبه ۱۲ آذر در روزنامه نیویورک تایمز منتشر شده است، گفت که بازگشت به برجام اگرچه «کاری سخت» است اما او به حرف خود در مورد احیای آن وفادار خواهد ماند.
آقای بایدن افزود که بازگشت به برجام نقطه شروع مذاکرات جدید با ایران خواهد بود و او آماده رفع تحریمهایی است که دولت دونالد ترامپ از بهار سال ۱۳۹۷ علیه ایران اعمال کرده است.
در همین حال، مجلس ایران روز گذشته با نصویب قانونی دولت ایران را موظف کرده در صورت «عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای ۱+۴ در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع موانع صادرات و فروش نفت ایران» دو ماه پس از تصویب این قانون، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.