مجله فناوری: پس از معرفی سری جدید پردازندهای اختصاصی اپل، خبر رسیده که این شرکت در حال توسعهٔ پردازنده ۳۲هستهای خاص خود است. این پردازنده بر اساس معماری آرم و برای رایانههای قدرتمند اپل در حال توسعه است، و پس از اپل، گوگل هم رویکرد مشابهی را پیگیری میکند.
پردازندههای جدید اپل
اپل در حال ساخت پردازنده ۳۲هستهای با گرافیک ۱۲۸هستهای برای مک پرو، آیمک، و مکبوک پرو است. این پردازنده نسخه قدرتمند و توسعهیافته پردازنده «ام یک» است که بهتازگی اپل آن را معرفی کرده است.
پردازنده «ام یک» روی مک بوک ایر و مکبوک پرو ۱۳ اینچی استفاده شده و برخی بررسیهای مقدماتی نشان میدهد که در زمینه قدرت پردازشی، از بیشتر پردازندههای مشابه اینتلی برای برنامههایی که برای معماری آرم توسعه یافتهاند، قویتر است.
البته نمیتوان فعلاً این بررسیها را مبنا قرار داد چرا که تا کنون تعداد کمی نرمافزار برای معماری آرم در رایانهها توسعه پیدا کرده است.
معماری
آرم پیش از این بیشتر در موبایلها و تبلتها استفاده میشد. معماری آرم نیاز به دستورالعملهای کمتری دارد و مناسب اپلیکیشنهایی است که در قیاس با نرمافزارها پیچیدگی کمتری دارند.
این معماری تا پیش از این برای پردازندههای موبایلی مناسب بود که تعداد ترانزیستورهای کمتری داشتند. اما لیتوگرافی پنج نانومتری که به پردازندهای آرم اجازه میدهد تعداد بسیار زیادی ترانزیستور را در جای کمتری تعبیه کنند و پیشرفت برنامهنویسی بر اساس معماری آرم، داستان را تغییر داد.
هم اکنون پردازنده آرم «ام یک» اپل از بسیاری از پردازندههای اینتل با معماری ایکس ۸۶ ترانزیستورهای بیشتری دارد.
پردازندهای که اپل در حال توسعه آن است، قرار است سال ۲۰۲۲ در محصولات این شرکت استفاده شود و احتمالاً تا آن سال، به تعداد کافی برنامه برای این نوع پردازنده توسعه یافته است.
رسانههای دنیای فناوری گزارش دادهاند که هدف اپل رسیدن به پردازنده قویتر از قویترین پردازندههای اینتلی است.
AMD و گوگل هم به دنبال توسعه پردازندههای آرم
پس از موفقیتهای اولیه پردازنده آرم «ام یک» اپل، شرکتهای دیگر هم به دنبال توسعه برنامههای مشابهی هستند.
AMD که از بزرگترین سازندگان پردازنده جهان است و رقابت سختی با اینتل دارد، به دنبال توسعه دو نمونه پردازنده آرم برای رایانههای خود است. این شرکت تا کنون از معماری ایکس ۸۶ در پردازندههایش استفاده کرده است.
یکی از این پردازندهها دارای رم داخلی است. این شرکت البته چند سال قبل و پیش از اپل هم مطالعاتی را برای توسعه چنین پردازندهای شروع کرده بود، اما حالا موفقیت اپل به این شرکت انگیزه بیشتری در بازار داده است.
رسانههای دنیای فناوری گزارش دادهاند که گوگل هم به دنبال توسعه پردازندهای اختصاصی خود بر اساس معماری آرم برای کروم بوکهایش است.
توسعه این پردازنده با اسم رمز Whitechapel چندین هفته است که در گوگل شروع شده و در آن از لیتوگرافی پنج نانومتری استفاده خواهد شد.
هندیها از گوگل فاصله میگیرند
شرکتهای هندی سازنده اپلیکشین در حال فاصله گرفتن از گوگلپلی برای عرضه محصولات خود هستند.
این شرکتها کارمزد ۳۰ درصدی گوگل را زیاد میدانند و به دنبال توسعه بازار اپلیکیشن منطقهای و هندیاند. این بازار اپلیکیشن میتواند در مرحله اول بازار یک میلیارد نفری را هدف قرار دهد.
بسیاری از استارتآپهای هندی می گویند نرخهای جدید کارمز گوگل زیاد است و به دنبال جایگزین برای گوگل برای عرضه محصولات خود هستند.
اسنپدراگون ۸۸۸، قلب جدید پرچمداران اندرویدی
اسنپدراگون ۸۸۸ پردازنده جدید شرکت کوالکام با لیتوگرافی پنج نانومتری، رقیب اصلی پردازنده A14 اپل معرفی شده است.
این پردازنده قرار است در گوشیهای اندرویدی پرچمدار سال آینده میلادی استفاده شود.
اسنپدراگون ۸۸۸ در مقایسه با اسنپدراگون ۸۶۵ حدود ۲۵ درصد سریعتر شده است. اسنپدراگون ۸۶۵ هماکنون پردازنده بیشتر گوشیهای پرچمدار اندرویدی در جهان است. در زمینه گرافیک، اسنپدراگون ۸۸۸ در مقایسه با اسنپدراگون ۸۶۵ حدود ۳۵ درصد بهبود یافته است.
همچنین این پردازنده مصرف کمتری نسبت به نمونه قبلی دارد و میتواند سبب شود گوشیهای سال آینده شارژدهی بهتری داشته باشند.