جو بایدن، رئیس جمهور منتحب ایالات متحده، شامگاه دوشنبه ۲۴ آذر ساعاتی پس از آن که کالج انتخاباتی کشور، پیروزی او در انتخابات را به رسمیت شناخت، طی نطقی از مردم آمریکا خواست که از عصر دونالد ترامپ بگذرند و فصل تازهای را آغاز کنند.
آقای بایدن با اشاره به رای کالج انتخاباتی آن را نتیجه «پیروزی دموکراسی» دانست و گفت که اصول حاکم بر کشور «مورد فشار، آزمون و تهدید قرار گرفت»، اما فرو نریخت.
وی افزود: «اگر کسی پیش از این نمیدانست، اکنون متوجه شده است. آنچه در اعماق قلب مردم آمریکا میتپد، این است: دموکراسی، یعنی حق شنیده شدن صدایتان، این که آرایتان شمرده شود، این که رهبرانی برای این ملت انتخاب کنید و بتوانیم خودمان را اداره کنیم.»
جو بایدن که در این دوره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با بیش از ۸۱ میلیون رای رکورد تازهای بر جای گذاشت، همچنان تلاش میکند نیروی کمپین انتخاباتی خود را حفظ کند چرا که دونالد ترامپ تاکنون از قبول شکست خودداری کرده و ادعاهایی را مبنی بر تقلب گسترده در انتخابات مطرح میکند.
این ادعاها را اما قضات آمریکایی با گرایشهای سیاسی متفاوت و همچنین وزارت دادگستری و دیوان عالی ایالات متحده رد کردهاند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس مینویسد که اگرچه اقدامات ترامپ به مثابه تهدیدی علیه هنجارهای دموکراتیک ایالات متحده از جمله انتقال مسالمتآمیز قدرت بوده است، اما بایدن استدلال کرد که نظام حکمرانی آمریکا همچنان سالم است.
رئیس جمهور منتحب ایالات متحده گفت: «سیاستمداران در آمریکا قدرت را تصاحب نمیکنند، بلکه مردم به آنها واگذار میکنند. شعله دموکراسی در این کشور در زمانی دور روشن شد. و ما میدانیم که هیچ چیزی، حتی یک پاندمی یا سوءاستفاده از قدرت، نمیتواند این شعله را خاموش کند.»
وی سپس وعده داد که «رئیس جمهوری برای تمام آمریکاییها باشد» و برای آنانی که به او نیز رای ندادهاند به اندازه که به رای دادهاند، وقت بگذارد و کار کند.
به نوشته آسوشیتدپرس، مشخص نیست که پیام وحدت آقای بایدن چه تاثیری خواهد داشت. بسیاری از جمهوریخواهان ارشد هنوز از ترامپ و ادعاهای او درباره تقلب در انتخابات حمایت میکنند و احتمالا حتی زمانی که او قدرت را در دست بگیرد، به شیوه معمول و سنتی با او همکاری نکنند.
جو بایدن با یک مجلس سنا مواجه است که فعلا جمهوریخواهان با اختلاف اندک اکثریت آن را در اختیار دارند و و ماه ژانویه با با برگزاری انتخابات دور دوم در ایالت جورجیا تکلیف آن روشن میشود که آیا همچنان جمهوریخواهان دست بالا را خواهند داشت یا دمکراتها.
مجلس نمایندگان نیز با اختلاف اندکی در دست دمکراتهاست چنان که علیرغم شکست دونالد ترامپ، جمهوریخواهان توانستهاند برخی کرسیها را پس بگیرند.