نیروهای حوثی شامگاه یکشنبه ۱۷ اسفند تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان سعودی در منطقه «راس تنوره» را هدف حملات پهپادها و موشکهای خود قرار دادند، رخدادی که ریاض انگیزه آن را ایجاد بیثباتی در بازار جهانی انرژی توصیف کرده است.
حوثیها همچنین در این روز اعلام کردند که پایگاههای نظامی عربستان سعودی در شهرهای دمام، عسیر و جازان نیز هدف حملات آنان قرار گرفته است.
خبرگزاری رویترز به نقل از وزارت انرژی عربستان سعودی گزارش داد که یک محوطه ذخیره نفت در رأس تنوره مورد تهاجم یک پهپاد قرار گرفته اما این حمله تلفات یا خساراتی نداشته است. رأس تنوره منطقهای است که بزرگترین تأسیسات نفتی جهان در آن واقع است و از این رو اختلال در آن میتواند تاثیرات اقتصادی عمدهای داشته باشد.
به گفته وزارت انرژی عربستان، یک فروند موشک بالیستیک حوثیها نیز نزدیک مجموعه مسکونی آرامکو در ظهران فرود آمده است.
ساعاتی قبل از این، رسانههای دولتی عربستان سعودی اعلام کرده بودند که نیروهای ائتلاف بین المللی به رهبری این کشور توانستهاند ۱۲ فروند پهپاد مسلح را که قصد حمله به «اهداف غیرنظامی» داشتند، به علاوه دو فروند موشک بالیستیک که به سمت جازان شلیک شده بود، رهگیری کنند.
دو نفر از ساکنان ظهران به رویترز گفتند که صدای انفجاری را شنیدهاند. سفارت ایالات متحده در عربستان سعودی هم گزارشی منتشر کرد که به حملات احتمالی به شهرهای ظهران، دمام و الخبر در استان شرقی عربستان اشاره دارد.
استان شرقی مرکز عمده تولید نفت آرامکو و صادرات نفت عربستان سعودی است. حدود دو سال قبل عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده نفت جهان محسوب میشود، از حملات پهپادی و موشکی نیروهای حوثی که تاسیسات نفتی این کشور را هدف قرار داده بودند، در شوک فرو رفت.
ریاض بلافاصله انگشت اتهام خود را به سمت ایران گرفت اما تهران این اتهام را رد کرد. آن حملات عربستان سعودی را مجبور کرد که به طور موقت تولید نفت خام را تا بیش از ۵۰ درصد کاهش دهد.
یحیی سریع، سخنگوی ارتش حوثی، روز یکشنبه گفت که این گروه با ۱۴ پهپاد و ۸ فروند موشک بالیستیک «دست به عملیات گستردهای در قلب عربستان سعودی» زده است.
حوثیها در هفتههای اخیر حملات به عربستان سعودی را افزایش دادهاند. از سویی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی نیز اعلام کرد که روز یکشنبه مواضع شبهنظامیان حوثی در صنعا، پایتخت یمن، و دیگر مناطق را هدف حملات هوایی خود قرار دادند و هشدار دادند که غیرنظامیان در پادشاهی سعودی خط قرمز محسوب میشوند.
نیروهای ائتلاف در بیانیه خود گفتند که حوثیها پس از آن که دولت ایالات متحده آنها را از فهرست سازمانهای تروریستی خارج کرد، دل و جرات پیدا کردهاند.
دولت جو بایدن به توصیه سازمان ملل برای احتراز از دامن زدن به بحران انسانی در یمن حوثیها را از فهرست سازمانهای تروریستی خود خارج کرد. واشینگتن و سازمان ملل تلاش میکنند با برقراری یک آتشبس زمینه مذاکرات سیاسی برای پایان دادن به جنگ یمن را فراهم آورند.