کاظم غریبآبادی، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفته است که کاهش تعداد سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز «از قبل پیشبینی شده بود» و «کاملا مرتبط با اقدامات و تصمیمات فنی است».
او همچنین تایید کرده است که ایران روش غنیسازی در نطنز را تغییر داده ولی گفته است این تغییر روش باعث شده که «عملیات غنیسازی به شدت بهینهتر» شود.
روز گذشته خبرگزاری رویترز با استناد به گزارش سازمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد که ایران تعداد سانتریفیوژهای پیشرفته برای غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد در تاسیسات نطنز را از دو آبشار به یک آبشار کاهش داده است.
بر اساس این گزارش، ایران هماکنون از یک آبشار یا خوشه سانتریفیوژهای نسل ششم برای غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم استفاده میکند.
این در حالی است که تا پیش از این، یک خوشه از دستگاههای سانتریفیوژ آیآر-۴ نیز برای غنیسازی با خلوص ۶۰ درصد به کار گرفته شده بود.
مقامات جمهوری اسلامی روز ۲۷ فروردین از دستیابی به اورانیوم «تا ۶۰ درصد غنی شده» خبر داده بودند.
تازهترین گزارش آژانس میافزاید ایران از این طریق، تزریق گاز هگزافلوراید اورانیوم موسوم به یواِف۶ UF6 به دستگاههای سانتریفیوژ نسل دو را تغییر داده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۸ اسفند اعلام کرد که ایران چهارمین آبشار از سانتریفیوژهای غنیسازی نسل آیآر-۲ام را در زیرزمین تاسیسات هستهای نطنز نصب کرده، اما تا آن زمان گاز هگزافلوراید به آنها تزریق نشده بود.
آژانس روز ۲۷ اسفند گزارش داد که استفاده از نوع جدیدی از سانتریفیوژهای پیشرفته موسوم به آیآر-۴ در زیرزمین تاسیسات هستهای نطنز آغاز شده است.
بر همین اساس تا ۲۵ اسفندماه پارسال، ایران اقدام به نصب ۵۰۶۰ سانتریفیوژ نسل آیآر-۱ در قالب ۳۰ آبشار، ۵۲۲ سانتریفیوژ نسل آیآر-۲ام در قالب سه آبشار، و ۱۷۴ سانتیریفیوژ نسل آیآر-۴ در قالب یک آبشار در تأسیسات غنیسازی نطنز کرده است.
سال گذشته، حکومت ایران اقدام به انتقال سه آبشار از سانتریفیوژهای پیشرفته خود به یک تاسیسات زیرزمینی در نطنز کرد. این در حالی است که بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵، ایران مجاز است فقط از سانتریفیوژهای آیآر-۱ برای غنیسازی استفاده کند.
از سوی دیگر، آژانس گفته است که ایران سانتریفیوژهای پیشرفته بیشتری در نطنز نصب کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در گزارشی به اعضای خود اعلام کرد که تایید میکند در تاسیسات غنیسازی نطنز «شش آبشار حاوی ۱۰۴۴ سانتریفیوژ آیآر-۲ام و دو آبشار حاوی ۳۴۸ سانتریفیوژ آیآر-۴ نصب شده است».
این گزارش تازه درباره اقدامات حکومت ایران در زمینه غنیسازی اورانیوم در حالی منتشر میشود که دور دوم مذاکرات برای احیای برجام در وین روز سهشنبه به پایان رسید.
حکومت ایران در بیش از یک سال گذشته بهتدریج از بسیاری تعهدات خود در چارچوب برجام عدول کرده و علاوهبر از سرگیری غنیسازی ۲۰ و ۶۰ درصدی، پروتکل الحاقی برای بازدید سرزده بازرسان آژانس را نیز به حال تعلیق در آورده است.
قرار است دور بعدی مذاکرات ایران و کشورهای حاضر در برجام، هفته آینده در وین از سر گرفته شود.
نحوه بازگشت ایران و آمریکا به تعهدات خود در چارچوب برجام محور اصلی این مذاکرات است.
دولت جو بایدن ابراز تمایل کرده است که به برجام بازگردد، اما واشینگتن پیشتر چنین اقدامی را به اجرای کامل برجام توسط ایران مشروط کرده بود. در مقابل، مقامهای ایران بازگشت به برجام را به لغو ۱۵۰۰ مورد تحریم آمریکا مشروط کردهاند.