آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه ۱۵ تیر اعلام کرد ایران به این نهاد اطلاع داده است که قصد دارد اورانیوم فلزی با خلوص ۲۰ درصد برای سوخت راکتور تحقیقاتی تولید کند.
اورانیوم فلزی که ایران خبر از تولید آن داده است میتواند برای ساخت بمب اتمی مورد استفاده قرار گیرد.
نخستین بار مجلس ایران در ۱۱ آذر پارسال در مصوبهای که به تایید شورای نگهبان رسید، دولت را ملزم کرد که اگر تا سوم اسفند همان سال تحریمهای مالی، بانکی و نفت حذف نشود، ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند و تولید اورانیوم فلزی، غنیسازی ۲۰ درصدی و استفاده از سانتریفوژهای پیشرفته را در دستور کار خود قرار دهد.
ایران در ماههای گذشته تمام این موارد را اجرایی کرده یا مقدمات اجرای آنها را فراهم کرده است.
آژانس در گزارش خود میگوید امروز ایران اطلاع داد که اکسید اورانیوم ۲۰ درصد غنیشده به تاسیسات اصفهان منتقل شده تا به اورانیوم فلزی تبدیل شود.
با اینحال آژانس گفته که پروسه تولید اورانیوم فلزی چند مرحلهای و زمانبر خواهد بود.
خبرگزاری رویترز میگوید در میانه مذاکرات هستهای به احتمال زیاد این موضوع باعث افزایش تنش خواهد شد.
بهمنماه پارسال که ایران اعلام کرده بود اقدام به تولید اورانیوم فلزی میکند، بریتانیا و آلمان و فرانسه، سه قدرت اروپایی عضو توافق هستهای، در بیانیه مشترکی رفتار ایران را مصداق نقض تعهدات خود در چارچوب برجام دانستند.
قدرتهای اروپایی با اشاره به این که ایران طبق برجام نباید طی ۱۵ سال اقدامی در زمینه تولید اورانیوم فلزی انجام دهد، گفته بودند که اقدامات ایران «گامی کلیدی در مسیر تولید سلاح اتمی» است.
همزمان سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، خواستار «خویشتنداری و رویکرد مسئولانه» ایران شده بود.
خبر آغاز تولید اورانیوم فلزی در حالی اعلام میشود که ششمین دور مذاکرات هستهای بین ایران و سایر اعضای برجام به علاوه آمریکا ۳۰ خرداد پایان یافت و هنوز تصمیمی برای دور جدید مذاکرات گرفته نشده است.
در این میان، توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بازرسیهای محدود از تجهیزات هستهای روز سوم تیرماه به پایان رسید و ایران اعلام کرده که فعلا اجازه دسترسی به تصاویر ضبط شده از فعالیتهای هستهای خود را به آژانس نمیدهد.
ایران اسفند پارسال دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات هستهای خود را محدود و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد، ولی بعد طرفین به توافقی دست یافتند که بر پایه آن دوربینهای نظارتی آژانس در تاسیسات هستهای به مدت سه ماه فعالیت کند.
این توافق سه ماهه با نظر شورای عالی امنیت ملی ایران به مدت یک ماه دیگر تمدید شد ولی روز سوم تیر این مهلت نیز پایان یافت.
نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته گذشته گفته بود، جمهوری اسلامی الزامی برای تمدید تفاهم با آژانس ندارد.