لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۱۴

ارزیابی ادعای وزیر بهداشت مبنی بر رضایت «اکثر مردم» ایران از سرعت واکسیناسیون


سعید نمکی

سعید نمکی

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

«اکثر مردم از سرعت واکسیناسیون کرونا راضی هستند»

نادرست

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز ۲۵ تیرماه در حاشیه بازدید از مراکز واکسیناسیون غرب تهران از «سرعت واکسیناسیون» در کشور ابراز خشنودی کرد و گفت: «خوشبختانه روند کار به سرعت انجام می‌شود».

به گزارش خبرگزاری ایرنا، سعید نمکی همچنین به خبرنگاران گفت که «اکثر مردم از سرعت عمل انجام واکسیناسیون کرونا در مراکز تزریق واکسن راضی هستند».

آیا ادعای او درست است؟ و «بیشتر مردم ایران» از سرعت واکسیناسیون در کشور راضی هستند؟

روند کند واکسیناسیون در ایران، نه تنها باعث شده تا ایرانیان ناچار به کشورهای همسایه از جمله ارمنستان مراجعه کنند بلکه این موضوع حتی با انتقاد مقام‌های مسئول و رسانه‌های متعلق به جمهوری اسلامی نیز همراه شده است.

نتایج یک نظرسنجی دولتی نیز حاکی از آن است که حدود نیمی از ایرانی‌ها اعتماد «کم و خیلی کم» به سیاست‌های دولت ایران در زمینه مقابله با بحران کرونا دارند. در مقابل، تنها یک پنجم ایرانیان به سیاست‌های دولت در خصوص کنترل بحران کرونا، اعتماد دارند. از این رو سخنان وزیر بهداشت مبنی بر رضایت «اکثر مردم» ایران از سرعت واکسیناسیون، ادعای نادرستی است.

روند کند واکسیناسیون در ایران به گونه‌ای است که طی هفته‌های اخیر شماری از شهروندان ایران برای دریافت واکسن، راهی کشورهای همسایه از جمله ارمنستان شده‌اند. فیلم‌های منتشر شده در این خصوص از ازدحام و انتظار ایرانیان در صف‌های طولانی مرزی برای ورود به ارمنستان و همچنین شادی آنها بعد از دریافت واکسن خبر می‌دهند. شماری از آژانس‌های هواپیمایی هم از افزایش تقاضا برای سفرکوتاه مدت به یکی از کشورهای همسایه برای دریافت واکسن گزارش می‌دهند.

رسانه‌های متعلق به جمهوری اسلامی نیز گزارش‌های متعددی در این زمینه منتشر کرده‌اند. از جمله، وبسایت تجارت‌نیوز روز ۱۲ تیرماه در گزارشی با تأکید بر اینکه «واکسیناسیون لبنان و پاکستان از ایران پیش افتاد» نوشت که آمار واکسیناسیون در ایران تنها از دو کشور عراق و اتیوپی بهتر است.

روزنامه «اعتماد» چاپ تهران هم در شماره روز ۹ تیرماه خود در گزارشی با اشاره به «مردم عصبانی و نااميد و نگران، پيرزنان و پيرمردانی پشیمان که باز هم فريب وعده‌های بی‌پشتوانه مسئولان را خوردند» نوشت که «حدود يک ماه، موجودی واكسن در كل كشور صفر بود».

بر پایه این گزارش «در اهواز و شيراز و تهران و مشهد و صدها شهر ديگر، هيچ مسئولی جرئت نكرد كاغذ واكسن نداريم را روی درهای مراكز جامع سلامت و توزيع‌كننده واكسن بزند».

بی‌نظمی، کندی و فقدان مدیریت واکسیناسیون در جمهوری اسلامی به حدی است که حتی انتقاد شماری از مقام‌های مسوول در این حکومت را به دنبال داشته است. از جمله، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز ششم تیرماه، ضمن انتقاد از «صف‌های طولانی» برای تزریق دوز دوم واکسن کرونا از مسئولان اجرایی خواست تا این وضعیت را «ساماندهی» کنند.

محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران هم روز ۲۰ تیرماه با انتقاد از «مدیریت واکسیناسیون» در کشور گفت: «برخی کشورهای همسایه به مرز ۵۰ درصد واکسیناسیون رسیده‌اند و ما هنوز کمتر از ۵ درصد دنبال می‌کنیم».

در نتیجه چنین وضعیتی است که افکار عمومی در ایران به سیاست‌های حکومت برای واکسیناسیون اعتماد چندانی ندارند.

نتایج یک نظرسنجی که اردیبهشت امسال توسط «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» انجام شده است، نشان می‌دهد فقط ۲۱.۲ درصد از مردم ایران به سیاست‌های دولت در خصوص کنترل بحران کرونا، اعتماد «زیاد و خیلی زیاد» دارند.

نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد که حدود ۴۵ درصد از مردم به سیاست‌های دولت ایران در زمینه مقابله با بحران کرونا اعتماد «کم و خیلی کم» دارند.

نه تنها مردم عادی، بلکه به گفته مقام‌های مسوول در جمهوری اسلامی، شماری از افراد شاغل در مراکز درمانی نیز هنوز واکسن دریافت نکرده‌اند. از جمله به گفته حسین کرمانپور، مدیرکل سازمان نظام پزشکی «حتی بعضی از کادر درمان هنوز مشکل دارند و واکسینه نشده‌اند».

از این رو، تمامی شواهد اعم از نتایج نظرسنجی، مراجعه به سایر کشورها برای دریافت واکسن، آمارهای رسمی و همچنین سخنان مقام‌های مسوول در این نظام حاکی از آن هستند که روند واکسیناسیون در ایران، مورد رضایت مردم ایران نیست. در نتیجه، سخنان سعید نمکی، وزیر بهداشت در دولت حسن روحانی، مبنی بر اینکه «اکثر مردم از سرعت واکسیناسیون کرونا راضی هستند»، ادعایی نادرست و برخلاف شواهد موجود است.

XS
SM
MD
LG