آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید ایران به توافق دو هفته پیش با این نهاد زیرمجموعه سازمان ملل پایبندی کامل نشان نداده است.
بر اساس گزارش روز یکشنبه چهارم مهر آژانس که نسخهای از آن به دست خبرگزاری رویترز رسیده است، ایران روز ۲۲ شهریور اجازه تعویض کارت حافظه دوربینهای آژانس در بسیاری از تاسیسات هستهای خود را داد، اما مانع تعویض کارت حافظه دوربینهای تاسیسات شرکت تکنولوژی سانتریفوژ ایران، تسا، در کرج شده است.
تاسیسات شرکت تکنولوژی سانتریفوژ ایران اوایل تیرماه امسال هدف حمله خرابکارانه قرار گرفت.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز دوم تیرماه به نقل از منابع مطلع ایرانی نوشته بود که ساختمان سازمان انرژی اتمی ایران در نزدیکی کرج با پهپاد کوچکی هدف قرار گرفت.
ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۲۲ شهریور امسال توافق کرده بودند که کارت ذخیره اطلاعات دوربینهای آژانس در تاسیسات هستهای ایران تعویض شود، با اینحال بازرسان آژانس اجازه دسترسی به اطلاعات دوربینهای نظارتی در سایتهای هستهای ایران را نخواهند داشت.
معلوم نیست چرا ایران در حالی که اطلاعات دوربینها فقط در دسترس خودش باقی خواهد ماند، مانع از تعویض حافظه دوربینها در تاسیسات کرج شده است، اما روزنامه والاستریت جورنال روز یکشنبه از قول چند منبع آگاه گزارش داد که ایران در نظر دارد طی نامهای به آژانس توضیح دهد که علت منع دسترسی بازرسان آژانس به سایت کرج برای تعویض کارت حافظه دوربینها به خاطر «مسائل امنیتی» و ادامه کارهای مربوط به «جمعآوری شواهد جنایی» است.
برخی منابع آگاه این اظهارات را سوالبرانگیز خوانده و گفتهاند ایران برخی فعالیتها در سایت کرج را از سر گرفته است.
این منابع همچنین گفتهاند به نظر نمیرسد این اقدام ایران منجر به پیشنهاد قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی در شورای حکام آژانس شود.
پیش از توافق ایران و آژانس، قرار بود قطعنامهای علیه ایران در شورای حکام به رای گذاشته شود، اما با امضای توافق ۲۲ شهریورماه، این موضوع منتفی شد.
قرار است موضوع عدم همکاری ایران برای تعویض کارت حافظه دوربینهای تاسیسات کرج در جلسه روز دوشنبه شورای حکام به بحث گذاشته شود.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در گزارش جدید خود به این شورا تاکید کرده است که جلوگیری از تعویض کارت حافظه دوربینهای تاسیسات کرج در تضاد با توافق ۲۲ شهریور است.
ایران اسفند پارسال بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات هستهای خود را محدود و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد.
پس از آن تهران و آژانس به توافقی دست یافتند که بر مبنای آن دوربینهای نظارتی آژانس در تاسیسات هستهای به مدت سه ماه فعالیت کند ولی دسترسی به اطلاعات ذخیره شده تنها در صورتی ممکن شود که تحریمهای آمریکا علیه ایران لغو شده باشد.
این توافق سه ماهه با نظر شورای عالی امنیت ملی ایران، به مدت یک ماه دیگر تمدید شد، ولی این مهلت روز سوم تیر به پایان رسید و ایران از تمدید دوباره آن خودداری کرد.