ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، با هشدار به مقامات تهران گفته است اقدامات ایران در توسعه برنامه هستهایاش تحریکآمیز و نگرانکننده است و تنها کشورهای دارای سلاح هستهای چنین گامهایی را در رابطه با غنیسازی انجام دادهاند.
او که در یک کنفرانس خبری با سوالات خبرنگاران پاسخ میداد، با اشاره به مذاکرات پیشروی مربوط به احیای برجام در وین، گفت اقدامات تحریککننده ایران هیچ نتیجه سودمندی ندارد و در مذاکرات وین هیچ اهرمی را در اختیار این کشور قرار نخواهند داد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گزارشهای مربوط به کاهش تحریمها برای تشویق ایران به شرکت در مذاکرات را رد کرد و گفت آمریکا حاضر نیست هیچگونه اقدامات یکجانبه برای ادامه مذاکرات انجام دهد و بازگشت دوجانبه به نفع همه است.
ند پرایس همچنین در پاسخ به سوالی درباره تذکر دولت آمریکا به اسرائيل درباره حملات به تاسیسات هستهای ایران، گفت آمریکا و اسرائيل یک هدف دارند و میخواهند به طور دائم و راستیآزمایی شده دسترسی ایران به سلاح هستهای مسدود شده باشد.
روزنامه نیویورک تایمز نیز روز دوشنبه در گزارشی نوشت آمریکا به اسرائیل گفته که حتی حمله نظامی اسرائیلی به تاسیسات اتمی ایران، موثر نخواهد بود زیرا ایران در برنامه هستهای خود بسیار پیشرفت کرده است. اما مقامات اسرائیلی پاسخ دادهاند که از رویه خود در برابر ایران کوتاه نخواهند آمد.
در همین حال، دو روز پیش، بنی گانتز ، وزیر دفاع اسرائیل گفت کشورش از توافقی که ««ایران را در برنامه هستهای به عقب براند و از طریق اعمال نظارت موثرتر بر سایتهای اتمیاش، این توانمندی را از ایران سلب کند»، حمایت میکند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین با تاکید بر ادامه مذاکرات وین گفت تحریم، گامهای هستهای، و محدودیتهای هستهای، موضوع اصلی شش دور مذاکره قبلی با تهران بوده است و اکنون باید دید که ««مسائل باقیمانده را میتوانیم نهایی کنیم».
قرار است هشتم آذر ماه دور هفتم مذاکرات احیای برجام در وین، پایتخت اتریش برگزار شود. این مذاکرات خرداد ماه سال جاری به دنبال پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری به درخواست تهران متوقف شد.
ند پرایس همچنین اقدامات ایران در زمینه هستهای را مغایر با هدف ایران برای بازگشت دوجانبه به برجام دانست و هشدار داد که ادامه این رویکرد میتواند وضعیت را به مرحلهای برساند که برجام برای آمریکا و شرکایش ارزشی نداشته باشد ولی در ادامه تاکید کرد که «هنوز به آن مرحله نرسیدهایم».
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز روز جمعه ۲۸ آبان هشدار داد با توجه پیشرفتهایی که برنامه هستهای ایران اخیرا داشته است، این کشور به نقطه بیبازگشت برای احیای توافق هستهای موسوم به برجام نزدیک میشود.
او تصریح کرد که پیشرفتهای برنامه هستهای ایران زنگ خطر را در تمام منطقه به صدا درآورده است.
پیش از آن نیز آمریکا و کشورهای متحد عرب آن در حوزه خلیج فارس در بیانیه مشترکی از دولت جدید ایران خواسته بودند که از فرصت دیپلماتیک برای از سرگیری مذاکرات احیای برجام استفاده کند و مانع بروز «مناقشه و بحران» شود.
در بیانیه نمایندگان آمریکا، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، بحرین، عمان و کویت آمده بود: «ایران گامهایی (در برنامه هستهای خود) برداشته است که کاربرد غیرنظامی ندارند، اما این اقدامات برای برنامه تولید تسلیحات هستهای مهم هستند».