سازمان بهداشت جهانی میگوید تحقيقات اوليه نشان می دهد سويه جديد ويروس کرونا که «اومیکرون» نامگذاری شده است، در مقايسه با موارد قبلی خطر انتقال بيشتری دارد و شيوع آن نگران کننده است
براساس تازه ترين گزارش ها موارد ابتلا به اين سويه جديد در آفريقای جنوبی، بوتسوانا، اسراييل، بلژيک و هنگ کنگ شناسايی شده و چند کشور از جمله بریتانیا، اسرائیل، مراکش و ایتالیا ورود مسافران از آفریقای جنوبی و کشورهای همسایه را ممنوع کردند.
اورسولا فن درلاین، رییس کمیسیون اروپا، نیز گفت این اتحادیه قصد دارد ورود پروازها از آفریقای جنوبی و چند کشور دیگر را ممنوع کند. همزمان، هند و ژاپن نیز محدودیتها در مورد ورود مسافران از کشورهای آفریقایی را تشدید کردند.
سازمان بهداشت جهانی با اشاره به اینکه ارزیابی از میزان مقاومت واکسن های موجود در برابر این سویه جدید ممکن است چند هفته طول بکشد، اعمال محدودیت ها را «شتابزده» توصیف کرده است.
به گزارش خبرگزاری الجزیره، یک مقام بهداشتی آفریقای جنوبی نیز ممنوع کردن سفر اتباع این کشور به بریتانیا و اتحادیه اروپا را نتیجه «آپارتاید در توزیع واکسن» توصیف کرد.
طبق آمارهای رسمی دولت آفریقای جنوبی تاکنون کمتراز ۴۰ درصد از مردم این کشور واکسینه شده اند. درصد واکسیناسیون جمعیت در کشورهای همسایه از این نیز کمتر است.
وزیر بهداشت آفریقای جنوبی روز جمعه در یک نشست خبری گفت آفریقای جنوبی با شفافیت کامل عمل کرده و محدودیت سفراتباع این کشور ناقض معیارها و موازین سازمان بهداشت جهانی است.
بریتانیا و اسرائیل از جمله اولین کشورهایی بودند که به شناسایی این سویه جدید واکنش نشان دادند. بریتانیا ظهر روز جمعه پروازهای مسافربری از آفریقای جنوبی و پنج کشور دیگر در قاره آفریقا را ممنوع کرد.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل نیز ورود مسافران از هفت کشور آفریقایی از جمله آفریقای جنوبی، موزامبیک، بوتسوانا، زیمبابوئه و نامیبیا و سفر اتباع خود به اين هفت کشور را ممنوع کرد.
وزارت بهداشت اسرائیل تایید کرد ابتلای یکی از شهروندانش به سویه بهشدت خطرناک کرونا که در آفریقای جنوبی شناسایی شده، قطعی شده است. این فرد که از سفر به کشور آفریقایی مالاوی به اسرائیل بازگشته، قرنطینه شده است
بر اساس این بیانیه، احتمال ابتلای دستکم دو تن دیگر نیز که در سفر آفریقا بودهاند، به سویه نگرانکننده در دست بررسی است.
ساجد جاوید، وزیر بهداشت بریتانیا، ابراز نگرانی کرده است که ممکن است واکسیناسیون در برابر سویه جدید ویروس کرونا بیاثر شده و تمامی انواع واکسنهای موجود در برابر سویه تازه اثربخش نباشند.
برخی از کارشناسان ویروس شناسی می گویند شیوع یک سویه جدید از ویروس کرونا «جای تعجب ندارد» چون سازمان بهداشت جهانی از ابتدای بحران کرونا هشدار داده بود که اگر واکسیناسیون در جهان به شکل عادلانه و همزمان انجام نشود، سویههای جدیدی از ویروس که در برابر واکسن های فعلی مقاوم تر خواهند بود، شایع خواهد شد.
تحت تاثیر شناسایی این سویه جدید روز جمعه شاخص بهای سهام در بازار بورس آمریکا کاهش یافت و اوپک نیز در مورد تاثیر منفی شیوع سویه جدید روی بازار جهانی نفت و احتمال کاهش بهای آن ابراز نگرانی کرد.
پس از انتشار گزارشهایی درباره شیوع سویه جدید ویروس کرونا در آفریقا و رسیدن آن به اروپا، قیمت نفت در بازارهای جهانی در روز جمعه ۵ آذرماه حدود ۱۰ درصد کاهش پیدا کرد.
قیمت شاخص نفت برنت روز جمعه به زیر ۷۵ دلار رسید. قیمت نفت ماه گذشته به ۸۶ دلار نیز صعود کرده بود. اکنون قیمت نفت به کمترین سطح طی بیش از دو ماه گذشته رسیده و معلوم نیست افت قیمت نفت تا کجا ادامه داشته باشد.