اتاق بازرگانی ایران با انتشار یک گزارش پژوهشی اعلام کرده است که در ماه آبان به دلیل «افزایش قیمتها و کمبود شدید نقدینگی»، سفارشات جدید مشتریان به کمترین مقدار طی سه ماه اخیر رسید و میزان «لوازم خریداری شده» نیز «به کمترین مقدار ۷ ماه اخیر رسیده است».
در این گزارش با اشاره به افزایش مشکلات اقتصادی بنگاههای تولیدی، آمده است که «گرانی و کمبود مواد اولیه در کنار کاهش تقاضای بازار»، بزرگترین مشکلاتی است که بنگاههای اقتصادی در آبان ماه با آن مواجه بودهاند».
این گزارش در حالی منتشر شده است که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی از کنترل تورم خبر داد و گفت: «فضای کسب و کار در کشور رونق گرفته است».
از سوی دیگر، خبرگزاری ایلنا در گزارشی با اشاره به آمارهای رسمی وزارت کار، نوشته است که متوسط قیمت بیش از ۸۳ درصد اقلام خوراکی از حد بحران فراتر رفته است.
در این گزارش از اقلام خوراکی مانند برنج، مرغ، لبنیات، حبوبات و قند به عنوان نمونههایی نام برده شده که روند افزایش قیمت آنها ادامه دارد و « قیمت برخی اقلام از کنترل خارج شده» است.
اتاق بازرگانی ایران همچنین با تاکید بر اینکه در ماه گذشته «بخشهای خدمات و کشاورزی و ساختمان با کاهش شدید تقاضا روبرو بودهاند»، گفته است «رکود در بخش ساختمان» باعث شده است که درصد بالایی از فعالان اقتصادی برای ماه آینده انتظارات خوشبینانه نداشته باشند.
در بخش دیگری از این گزارش از کمبود مواد اولیه در بخش صنعت برای ششمین ماه متوالی خبر داده شده و از «افزایش شدید قیمت مواد اولیه و نرخ ارز و نقدینگی پایین شرکتها» به عنوان دلیل بروز این مشکل نام برده شده است.
در بخشهای دیگر گزارش اتاق بازرگانی از «افزایش شدید قیمت گاز»، «کاهش تولید شرکتهای سیمانی به علت کمبود شدید سوخت مورد نیاز برای کورهها» و «عدم تخصیص بهموقع ارز» برای خرید مواد اولیه پتروشیمی، به عنوان مشکلات اقتصادی فعلی نام برده شده و تاکید شده است که «عدم تثبیت نرخ ارز، امکان برنامهریزی برای همه تولیدکنندگان را مختل کرده و هیچ پیشبینی برای بودجه شرکت نمیتوانند انجام دهند».
نرخ دلار که در روزهای اخیر روند افزایشی یافته است، در بازار امروز تهران به ۳۰ هزار و ۹۰۰ تومان رسیده است.