نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، با اشاره به احتمال امضای توافق احیای برجام، گفته است که این کشور در حال آماده شدن برای روز فردای توافق احتمالی احیای برجام است که به نظر میرسد «ضعیفتر و کوتاهتر» از توافق قبلی در سال ۲۰۱۵ باشد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، او که روز یکشنبه اول اسفند، در دیدار با اعضای کابینه دولت اسرائيل سخن میگفت، تصریح کرد بخشی از توافق سال ۲۰۱۵ برجام برای یک دوره ده ساله تنظیم شده بود که قرار بود سال ۲۰۲۵ منقضی شود، اما اکنون توافق احتمالی جدید تنها برای دو سال و نیم موثر خواهد بود.
اشاره نفتالی بنت به توافق برجام سال ۲۰۱۵ است که بر اساس آن، پس از سال ۲۰۲۵، بخشی از محدودیتهای برنامه هستهای ایران تمام خواهد شد.
نخستوزیر اسرائیل با اشاره به اینکه ایران در طول سالهای اخیر «گامهای بزرگی برای ایجاد ظرفیت غنیسازی برداشته است»، گفته است که طبق توافق احتمالی جدید، ایران تا دو سال و نیم سال آینده «محق و مجاز خواهد بود» سانتریفیوژهای نسل جدید نصب کند و بدون محدودیت «سایتهایی از سانتریفیوژهای پیشرفته» در اختیار داشته باشد.
بر اساس برجام، ایران تنها مجاز است تا سقف ۲۰۲ کیلوگرم اورانیوم با غلظت ۳.۷ درصد در اختیار داشته باشد و غنیسازی بیش از این میزان ممنوع است.
با اینحال، گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که تا پایان سال گذشته ایران ۲۵۰۰ کیلوگرم اورانیوم کمغلظت انبار کرده و با استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته ذخایر اورانیوم ۲۰ درصدی و ۶۰ درصدی را به ترتیب به ۱۱۴ کیلوگرم و ۱۸ کیلوگرم رسانده است.
تعیین سرنوشت سانتریفیوژهای پیشرفته و میزان غنیسازی از جمله محورهای مهم مذاکرات احیای برجام در وین است.
بر اساس متن پیشنویسی که خبرگزاری رویترز منتشر کرده است، توقف غنیسازی اورانيوم با غلظت بالاتر از پنج درصد از سوی ایران، از جمله محورهایی است که مورد توافق قرار گرفته است.
نفتالی بنت همچنین بار دیگر با هشدار درباره پیامدهای اجرای برجام، گفته است احیای توافق هستهای دهها میلیارد دلار پول در اختیار حکومت ایران قرار میدهد و جمهوری اسلامی این پولها را «صرف حمایت از تروریسم در منطقه» خواهد کرد.
او تاکید کرده است که اسرائيل در هر صورت برای فردای پس از توافق آماده میشود تا بتواند «با قدرت از امنیت مردم اسرائيل محافظت کند».
دور هشتم مذاکرات با هدف احیای برجام با شرکت نمایندگان ایران، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا و حضور غیرمستقیم نمایندگان آمریکا در وین ادامه دارد.
طی روزهای گذشته دیپلماتهای غربی، چین، روسیه و حتی برخی مقامات ایران به امکان دستیابی به توافق احیای برجام «طی روزهای آینده» اشاره کردهاند.
با این حال ۲۵۰ نماینده مجلس ایران، امروز در بیانیهای از دولت ابراهیم رئیسی خواستهاند که خط قرمز مذاکرات را رعایت کند و بدون اخذ تضمین برای عدم خروج دوباره آمریکا از برجام و همچنین تعهد اعضای برجام برای عدم استفاده از «مکانیسم ماشه» زیر بار توافق احیای برجام نرود.
دولت اسرائیل که در ماههای گذشته بارها با احیای برجام مخالفت کردهاند، میگوید توافق هستهای فعلی نه تنها جلو بمب هستهای ایران را نخواهد گرفت، بلکه زمینه را برای تبدیل ایران به یک قدرت اتمی تسهیل خواهد کرد.
مقامهای دولت اسرائيل پیش از این بارها گفتهاند توافق خوب، توافقی است که توانمندی هستهای ایران را سلب کند.
مقامهای دولت جو بایدن در آمریکا اما میگویند با این نظر موافق نیستند و برجام «بهترین» راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هستهای است.