لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۱۹

آژانس بین‌المللی انرژی: انتشار گاز متان در صنعت انرژی ۷۰ درصد بالاتر از آمار رسمی است


متان پس از گاز دی‌اکسید کربن بزرگترین آلاینده جو زمین است.
متان پس از گاز دی‌اکسید کربن بزرگترین آلاینده جو زمین است.

آژانس بین‌المللی انرژی روز چهارشنبه چهارم اسفند اعلام کرد حجم انتشار گاز آلاینده متان توسط صنعت انرژی در سطح جهان ۷۰ درصد بالاتر از آمار رسمی است و صنایع ذغال سنگ بزرگترین منبع انتشار متان هستند.

این آژانس در گزارشی با عنوان «ردگیری متان» در سال ۲۰۲۲ هشدار داد که کشورهای جهان باید مقررات و اقدامات عملی برای کاستن از میزان انتشار این گاز آلاینده را افزایش دهند.

این گزارش که برای اولین بار سهم صنایع ذغال سنگ در انتشار گاز متان را بررسی کرده است، می‌گوید که حجم انتشار این گاز توسط صنایع ذغال سنگ حدود ۴۲ میلیون تن، سهم صنعت نفت حدود ۴۱ و سهم صنعت گاز حدود ۳۹ میلیون تن در سال است.

این گزارش در عین حال برای اولین بار سهم هر کشور در انتشار گاز متان را تعیین کرده و نشان می‌دهد که برخی از کشورها در زمینه کاستن از انتشار این گاز پیشرفت کرده‌اند.

در این گزارش گفته شده است که چین، روسیه، آمریکا، ایران و هند کشورهایی هستند که بیشترین سهم را در گرمایش کره زمین بر عهده دارند.

آژانس بین‌المللی انرژی در بخشی از گزارش خود می‌گوید: «میزان انتشار گاز متان در سال ۲۰۲۱ کمتر از پنج درصد افزایش یافته بود. با وجود کاهش مصرف انرژی در دوره بحران کرونا حجم انتشار این گاز آلاینده هنوز در مقایسه با سال ۲۰۱۹ رو به افزایش بوده است. ولی مقایسه آمارهای سال‌های اخیر نشان می‌دهد که تلاش برخی از کشورها برای کاستن از انتشار گاز متان به نتیجه رسیده است».

در اجلاس اقلیمی سال ۲۰۲۱ که در شهر گلاسگو برگزار شد بیش از صد کشور جهان به طرح مشترک آمریکا و اتحادیه اروپا پیوستند که هدف آن کاستن ۳۰ درصد از انتشار گاز متان تا سال ۲۰۳۰ در مقایسه با میزان انتشار فعلی است.

متان پس از گاز دی‌اکسید کربن بزرگترین آلاینده جو زمین است. تاثیر این گاز بر گرمایش جو زمین بیش از دی‌اکسید کربن است ولی با سرعت بیشتری تجزیه می‌شود. در نتیجه کاهش انتشار متان می‌تواند در مهار گرمایش زمین تاثیر سریع‌تری داشته باشد.

تیم گولد، مدیر بخش اقتصادی آژانس بین‌المللی انرژی، در یک نشست خبری گفت: «اگر تا پایان دهه میلادی جاری بتوان میزان انتشار گاز متان را که محصول فعالیت‌های بشر است در مقایسه با حجم فعلی حدود ۳۰ درصد کاهش داد تاثیر آن روی مهار گرمایش زمین در حد حذف آلودگی تمامی خودروها، هواپیماها و کشتی‌های جهان خواهد بود».

بر اساس آمارهای آژانس بین‌المللی انرژی، منشاء حدود ۴۰ درصد از انتشار گاز متان صنعت انرژی است. سایر صنایع به خصوص صنعت کشاورزی نیز از جمله بزرگترین تولیدکنندگان گاز متان هستند.

یکی از منابع اصلی انتشار گاز متان در جو زمین نشت این گاز از تاسیسات نگهداری و انتقال نفت و گاز است.

فاتح بیرول، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی، گفت: اگر صنعت سوخت‌های فسیلی جلوی نشت کردن این گاز را بگیرد هر سال حدود ۱۸۰ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی که اکنون به هدر می‌رود به تولید آن افزوده خواهد شد.

او افزود: «در شرایط فعلی که بهای گاز طبیعی به شدت افزایش یافته است با هزینه بسیار ناچیزی می‌توان از نشت متان در صنایع نفت و گاز پیشگیری کرد».

بر اساس ارزیابی‌های آژانس بین‌المللی انرژی، حجم گاز متان که در نتیجه نشت کردن از تاسیسات انرژی به هدر می‌رود برابر با سوخت مورد نیاز تمامی نیروگاه‌های تولید انرژی در اروپاست و جلوگیری از هدر رفتن آن می‌تواند عرضه گاز طبیعی به بازار را افزایش داده و از بالا رفتن قیمت آن جلوگیری کند.

کارشناسان انرژی معتقدند که با وجود در دسترس بودن فناوری‌های موثر برای کاستن از میزان انتشار متان صنایع ذغال سنگ هنوز اقدامات لازم را در این زمینه انجام نداده‌اند.

نشت گاز متان از معادن ذغال سنگ و نیروگاه‌هایی که با این سوخت کار می‌کنند تاثیرات مخرب سوزاندن ذغال سنگ بر جو زمین را چند برابر می‌کند.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG