دومین دور از مذاکرات هیئتهای اوکراینی و روسی تا ساعتی دیگر در بلاروس آغاز خواهد شد.
میخاییلو پودولیاک، مشاور ریاست جمهوری اوکراین، روز پنجشنبه در شبکههای اجتماعی خبر داد که هیئتی از این کشور با هلیکوپتر عازم محل مذاکرات در کشور بلاروس شده است.
گزارشها حاکی از آن است که اوکراین دستکم خواستار ایجاد «کریدورهایی بشردوستانه» خواهد شد.
پس از دور اول مذاکرات، اوکراین خواستههای روسیه را که به خاک این کشور حمله کرده غیرقابلقبول توصیف کرد.
خبرگزاری فرانسه روز پنجشنبه از کاخ الیزه، مقر ریاست جمهوری فرانسه، خبر داد که امانوئل مکرون با همتای روس خود، ولادیمیر پوتین، یک تماس تلفنی ۹۰ دقیقهای داشته است.
هنوز از محتوای این مکالمه تلفنی جزئیاتی منتشر نشده، اما این سومین تماس رئیس جمهور فرانسه با پوتین در یک هفتهای است که از تهاجم روسیه به اوکراین میگذرد.
در خبر همچنین آمده است که آقای مکرون سپس با همتای اوکراینی خود یعنی ولودیمیر زلنسکی تلفنی صحبت کرده است.
شرکت ماهوارهای بریتانیایی «وانوب» (OneWeb) روز پنجشنبه اعلام کرد که همه پرتابهای خود از پایگاه فضایی بایکونور روسیه در قزاقستان را به حالت تعلیق درمیآورد.
این تصمیم پس از آن گرفته شد که سازمان فضایی روسیه از وانوب خواست تا در مورد عدم استفاده از ماهوارههای این شرکت برای مقاصد نظامی تضمین بدهد.
در حالی که روز چهارشنبه یک موشک سایوز حامل ۳۶ ماهواره وانوب از سکوی پرتاب در پایگاه بایکونور پرتاب شد، سازمان فضایی روسیه از وانوب خواسته تا تضمین کند ماهوارههایش علیه روسیه استفاده نمیشود.
پیش از اعلام تصمیم وانوب برای تعلیق کار خود در بایکونور، روسیه گفته بود که بدون تضمین یادشده، پرتاب برنامهریزی شده روز جمعه وانوب از بایکونور را بدون پرداخت غرامت لغو خواهد کرد.
وانوب که پهنای باند اینترنی از طریق مجموعهای متشکل از ۶۵۰ ماهواره ارائه میکند، در سال ۲۰۲۰ توسط بریتانیا از ورشکستگی نجات یافت و پس از آن یوتلست و سافتبانک نیز در آن سرمایهگذاری کردهاند.
با افزایش تحریمها علیه الیگارشهای روسی، فرانسه اعلام کرد که یک قایق تفریحی مرتبط با ایگور سچین، رئیس روسنفت، را توقیف کرده است.
برونو لومر، وزیر دارایی فرانسه، در توییتی در این باره نوشت: «با تشکر از مأموران گمرک فرانسوی که تحریمهای اتحادیه اروپا را علیه افراد نزدیک به دولت روسیه اجرا میکنند.»
بنا بر این گزارش، این قایق بادبانی ۲۸۰ فوتی به نام «آموره ورو» در کارخانه کشتیسازی «لا سیوتات» در سواحل جنوبی فرانسه توقیف شده است.
کمی پیش از این خبر رسیده بود که مقامات آلمانی قایق تفریحی لوکس علیشیر عثمانوف، میلیاردر روسی را که حدود ۶۰۰ میلیون دلار ارزش دارد، توقیف کردهاند.
نشریه فوربز نوشت که قایق تفریحی عثمانف به اسم «دلبر» به بندر هامبورگ برده شده است.
یک روز قبل از این، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، گفته بود که واشینگتن به همراه اتحادیه اروپا داراییهای الیگارشهای روس را که از طریق نامشروع کسب کردهاند، تصرف خواهد کرد، از جمله قایقهای تفریحی، جتهای خصوصی و آپارتمانهای لوکس آنها.
کشتی توقیفشده «دلبر»:
در پی تهاجم روسیه به اوکراین، موزه گرِوَن در پاریس مجسمه مومی ولادیمیر پوتین را جمع کرد.
مدیر این موزه به خبرگزاری فرانسه گفت که این موزه مجسمه دیکتاتورهایی مثل هیتلر را هرگز نمایش نداده، و «مجسمه پوتین را هم نمیخواهیم نمایش دهیم».
با تنگتر شدن حلقه تحریمهای جهانی علیه روسیه، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در گفتوگو با خبرنگاران خارجی اذعان کرد که «اقتصاد روسیه در حال دریافت ضربههای جدی است».
در آخرین تحولات، شرکتهای اپل، اکسانموبیل، فورد، بوئینگ و ایرباس روز چهارشنبه به فهرست شرکتهایی پیوستند که در واکنش به تهاجم روسیه به اوکراین و تحریمهای غرب، فعالیت خود را در روسیه تعطیل یا تعلیق کردند.
فرانسه تخمین میزند که یک تریلیون دلار از داراییهای روسیه مسدود شده است که شامل حدود نیمی از صندوق ذخیره جنگی دولت روسیه میشود.
سخنگوی کرملین روز پنجشنبه با اذعان به جدی بودن این ضربهها در ادامه با اشاره به اقتصاد کشور گفت: «اما یک حاشیه امنیتی وجود دارد، پتانسیل وجود دارد، برنامههایی وجود دارد و کار در حال انجام است.»
حساب توییتری «کییف ایندیپندنت» که اخبار مربوط به تهاجم روسیه را از داخل اوکراین منتشر میکند، روز پنجشنبه نوشت که شهر جنوبی خِرسون «عملا» در تصرف نیروهای روسی است.
با این حال، بر اساس پیام توییتری این رسانه، شهردار خرسون گفته است که در قبال پذیرفتن شرایط نیروهای روسی همچنان پرچم اوکراین بر فراز این شهر در اهتزاز است.
از جمله این شرایط: منع آمد و شد از ساعت هشت شب تا شش صبح، عبور و مرور خودروها تنها در روشنایی روز، و رفت و آمد شهروندان به تنهایی یا در گروههای حداکثر دو نفری.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران میگوید هنوز تعدادی از ایرانیان به «خواست» خود به صورت «پراکنده» در اوکراین ماندهاند.
سعید خطیبزاده در گفتوگو با شبکه اول تلویزیون جمهوری اسلامی با اشاره به این که این افراد برای ترک سریع اوکراین «تشویق» شدهاند، بار دیگر از شهروندان ایران خواست که این کشور را ترک کنند.
به گفته وی، «بحران اولیه» درباره خروج ایرانیان از اوکراین «تقریبا تمام شده» و تاکنون در ورشو و شهرهای مرزی لهستان «۶۰۰ نفر» از شهروندان ایران، اسکان داده شدهاند.
آقای خطیبزاده در عین حال از افزایش «تصادعدی» آمار ایرانیانی که از مرز رومانی از اوکراین خارج میشوند خبر داد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در جدیدترین ویدئوی خود در روز پنجشنبه گفت که از نیمهشب تاکنون گلولهباران اوکراین بیوقفه ادامه داشته اما خطوط دفاعی کشورش در برابر حمله روسیه ایستادگی میکنند.
آقای زلنسکی گفت: «ما چیزی برای از دست دادن نداریم جز آزادیمان» و افزود که اوکراین اکنون به طور روزانه از متحدان بینالمللی خود تسلیحات دریافت میکند.
رئیس جمهور اوکراین همچنین گفت که تغییر تاکتیک روسیه و گلولهباران غیرنظامیان در شهرها ثابت میکند که اوکراین در مقاومت در برابر طرح اولیه مسکو یعنی «ادعای پیروزی سریع از طریق حمله زمینی» موفق بوده است.
پس از آن که وبسایت و پخش برنامههای رادیو «اخو مسکُوی» [پژواک مسکو] در روسیه به دستور مقامات رسمی قطع شد، سردبیر این رادیو اعلام کرد که مسئولان این رسانه تصمیم به تعطیلی آن گرفتهاند.
خبرگزاری فرانسه از این رادیو به عنوان «نماد آزادی رسانه» در روسیه پس از اتحاد جماهیر شوروی یاد کرده است.
برنامههای این رادیو به دلیل پرداختن به تهاجم روسیه به خاک اوکراین قطع شده بود.
در پی حمله روسیه، مقامات حکومتی به رسانهها حکم کردهاند که اخبار مربوط به این جنگ را تنها بر اساس اطلاعات مجاری و منابع رسمی پوشش دهند.