گروهی از معروفترین نویسندگان از روسیزبانانِ سراسر جهان خواستند تا «از راه ارتباطی که میتوانند» با شهروندان روسیه تماس بگیرند و حقیقت جنگ در اوکراین را با آنها در میان بگذارند.
در نامه سرگشادهای که ۱۷ امضا دارد نام سوِتلانا آلکسیِویچ از بلاروس و جی. ام. کوئتسی از استرالیا، هر دو برنده جایزه نوبل ادبیات، نیز آمده است.
در ۹ روزی که از تهاجم روسیه به خاک اوکراین میگذرد، مسکو یا جلو فعالیت رسانههای مستقل و خارجی را گرفته یا این رسانهها خود مجبور به قطع فعالیت شدهاند.
هفته گذشته مجلس روسیه قانونی را به تصویب رساند که به موجب آن انتشار خبر «کذب و دروغ» درباره ارتش روسیه میتواند تا ۱۵ سال حبس به دنبال داشته باشد.
به دلیل همین محدودیتها، اکنون اکثریت شهروندان روسیه تنها به اخبار حکومتی دسترسی دارند و بس.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، جمعه شب در ویدئویی که از حساب او در اینستاگرام پخش شد اتهام فرار از کشور را رد کرد.
در دو روز گذشته خبری تاییدنشده حاکی از آن بود که آقای زلنسکی به لهستان رفته است، خبری که به گفته رئیس جمهور اوکراین «هر دو روز» منتشر میشود.
او تاکید کرد که «هیچ کس فرار نکرده، من در کییف هستم».
دیپلماتهای سازمان ملل میگویند که شورای امنیت روز دوشنبه نشستی اضطراری در رابطه با بحران انسانی در اوکراین برگزار خواهد کرد.
یک دیپلمات که نخواست نام او منتشر شود به خبرگزاری فرانسه گفت که اعضای شورای امنیت پس از این جلسه علنی درباره پیشنویس یک قطعنامه بحث خواهند کرد.
این نشست به پیشنهاد مکزیک و فرانسه برگزار خواهد شد. دو کشور به دنبال تصویب قطعنامهای هستند که خواستار توقف تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، حفاظت از غیرنظامیان و برداشتن موانع بر سر کمکهای انساندوستانه است.
سفارت ایالات متحده در اوکراین روز جمعه گفت که حمله روسیه به یک نیروگاه هستهای در اوکراین مصداق جنایت جنگی است.
این سفارتخانه در توییتر نوشت: «حمله به یک نیروگاه هستهای یک جنایت جنگی است. اقدام پوتین در بمباران بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا حرکتی دیگر در راستای حکومت وحشت وی است.»
نیروگاه زاپوریژیا در جنوب اوکراین شامگاه پنجشنبه در پی بمباران نیروهای روسیه دچار حریق شد. این اقدام به نگرانیهای جهان درباره تکرار فاجعه هستهای چرنوبیل دامن زد.
با این حال جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، از اینکه این رخداد را مصداق جنایت جنگی بنامد، خودداری کرد و گفت: «هنوز خیلی زود است که چنین چیزی بگوییم.» از این رو سفارت ایالات متحده در کییف گامی فراتر از کاخ سفید برداشته است.
یک روزنامهنگار بریتانیایی در جریان کمین خشونتآمیزی در نزدیکی کییف، پایتخت اوکراین، هدف گلوله قرار گرفت و زخمی شد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، استوارت رمزی، خبرنگار ارشد اسکای نیوز از ناحیه پایین کمرگاه هدف گلوله قرار گرفته است.
این گزارش میگوید، اتومبیل حامل آقای رمزی و دیگر اعضای گروه خبری او در راه کییف بود که گلولهباران شد. ریچی موکلر، فیلمبردار گروه نیز هدف دو گلوله گرفت اما جلیقه ضدگلوله نجاتبخش او شد. پلیس اوکراین در نهایت توانست این گروه خبری را نجات دهد.
خبرگزاری آلمان مینویسد که گمان میرود این حمله کار یک جوخه خرابکار روسی باشد.
دستیاران سنای ایالات متحده اعلام کردند که اعضای این مجلس صبح شنبه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین گفتوگویی تصویری از طریق اپلیکیشن زوم خواهند داشت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این دیدار و گفتوگوی ویدیویی با هماهنگی متحده سفارت اوکراین در واشینگتن ساعت ۹:۳۰ صبح شنبه انجام میگیرد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، از تصمیم ناتو برای عدم برقراری منطقه پرواز ممنوع در اوکراین به شدت انتقاد کرد و این تصمیم را به منزله چراغ سبز به روسیه برای ادامه بمبارانها دانست.
آقای زلنسکی از ناتو درخواست کرده بود که در واکنش به ادامه تهاجم روسیه به کشورش، بر فراز اوکراین منطقه پرواز ممنوع اعلام کند، اما ناتو میگوید که چنین اقدامی به گسترش دامنه جنگ به دیگر بخشهای اروپا میانجامد و این سازمان نمیخواهد بهطور مستقیم وارد جنگ با روسیه بشود.
زلنسکی در یک نطق تلویزیونی گفت: «ناتو امروز یک نشست داشت، یک نشست ضعیف، یک نشست آشفته، نشستی که مشخص بود همه اعضا نبرد برای آزادی اروپا را هدف شماره یک خود نمیدانند.»
وی افزود: «امروز رهبری ناتو چراغ سبز را برای بمباران بیشتر شهرها و روستاهای اوکراین نشان داد و از برقراری منطقه پرواز ممنوع خودداری کرد.»
پیش از این کاخ سفید نیز اعلام کرده بود که برقراری منطقه پرواز ممنوع به معنای نبرد مستقیم با روسیه خواهد بود که واشینگتن از آن احتراز میکند.
سفارت جمهوری اسلامی ایران در اوکراین خبر داده است که یک شهروند ایرانی که قصد خروج از شهر خارکیف داشته است، فوت کرده است.
بر اساس اطلاعیه این سفارت، محمدمحسن شوشتریان، ۵۱ ساله بوده و به همراه یک شهروند ایرانی دیگر از خارکیف خارج شده بود و در حوالی این شهر « دچار نارسایی قلبی شده و به رغم امداد پزشکی اولیه» جان خود را از دست داده است.
الکسی ناوالنی منتقد سرشناس پوتین و فعال ضد فساد دولتی که حدود یک سال پیش زندانی شد، با انتشار بیانیهای شهروندان روسی را به برگزاری اعتراضات خیابانی در شهرهای این کشور و دیگر نقاط جهان فراخواند.
او تهاجم روسیه به اوکراین را «ننگی بر پرچم» روسیه خواند و از شهروندان این کشور خواست که روز یکشنبه، ۶ مارس، علیه جنگ وارد اعتراضات خیابانی شوید.
آقای ناوالنی گفت باید مردم روسیه به جهان نشان دهند که «خواهان جنگ نیستند».
او در پیام خود که در وبلاگش منتشر شده، خطاب به مردم روسیه نوشت: «شاید ترسیده باشید، اما تسلیم در برابر ترس به معنی جانبداری از فاشیسم و قاتلان است».
هزاران تن شامگاه جمعه به وقت اروپای مرکزی در یکی از میادین اصلی پراگ، پایتخت جمهوری چک، برای اعلام همبستگی با مردم اوکراین و اعتراض به تهاجم روسیه به خاک این کشور تجمع کردند.
دولت جمهوری چک در روزهای گذشته اقداماتی را در پیشتیبانی از دولت ولودیمیر زلنسکی از جمله ارسال تسلیحات نظامی اوکراین در پیش گرفته است.
جمهوری چک همچنین از جمله نخستین کشورهای اروپایی بود که در واکنش به تهاجم روسیه به اوکراین، حریم هوایی خود را به روی شرکتهای هواپیمایی روسیه بست.