ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، بامداد شنبه اعلام کرد که با ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت اسپیسایکس صحبت کرده و گفته است که اوکراین طی هفته آینده تعداد بیشتری پایانه اینترنت ماهوارهای استارلینک را دریافت خواهد کرد.
آقای زلنسکی در توییتر نوشت: «با ایلان ماسک صحبت کردم. من از او به خاطر حمایتهایی که از اوکراین چه در حرف و چه در عمل کرده است، سپاسگزارم.»
ایلان ماسک روز پنجشنبه گفته بود که استارلینک تنها سیستم ارتباطاتی غیرروسی است که همچنان در برخی نواحی اوکراین کار میکند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، از هموطنان خود خواست که نیروهای روسی را از این کشور بیرون کنند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، آقای زلنسکی در یک پیام ویدیویی گفت: «ما باید از خانهها بیرون بیاییم. ما باید بجنگیم، هر زمان که امکانش باشد.»
وی سپس اضافه کرد که اوکراینیها باید از خانههایشان در خرسون، بردیانسک یا ملیتوپل بیرون بیایند و «این اهریمن را از شهرهایمان بیرون کنند».
طی روزهای اخیر گزارشهایی منتشر شده است حاکی از آن که مردم عادی غیرمسلح در این شهرها مقابل واحدهای روسی ایستادهاند و اشغال این شهرها موقتی مینماید.
آقای زلنسکی همچنین گفت که باید از تاسیس «جمهوریهای خلق» نظیر مناطق دونتسک و لوهانسک جلوگیری کنیم.
وی سپس خطاب به مردم این دو منطقه گفت: «اگر روسها با تبلیغات خود حافظهتان را پاک نکردهاند و اگر از سر ترس چشمهای خودتان را نبستهاید، پس برای حقوق خود، برای آزادیتان و برای اوکراین بجنگید.»
شرکت خدمات انتقال وجوه مالی الکترونیکی «پیپال» اعلام کرد ارائه خدمات در روسیه را متوقف میکند.
تاکنون کشورهای غربی تحریمهای زیادی علیه سیستم بانکی روسیه وضع کرده و دسترسی بسیاری از بانکهای این کشور به سامانه سوئیفت برای نقل و انتقالات بانکی قطع شده است.
توقف ارائه خدمات پیپال برای روسیه، این کشور را با مشکلات نقل و انتقال مالی بیشتری مواجه خواهد کرد.
پیپال همچنین اعلام کرد از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، ۱۵۰میلیون دلار کمکهای انساندوستانه از طریق سیستم خدماتی این شرکت به شهروندان اوکراین جمعآوری شده است.
همچنین، در پی قطع همکاری شرکت اپل آمریکا با روسیه طی روزهای گذشته، شرکت سامسونگ کره جنوبی نیز اعلام کرد که صادرات محصولات خود به روسیه را متوف کرده است.
این شرکت سهمی ۳۰ درصدی و اپل سهمی ۱۳ درصدی در بازار موبایل روسیه دارد. سامسونگ بزرگترین شرکت صادرکننده تلفن همراه به روسیه است. پس از سامسونگ، شرکت شیائومی چین بخش مهمی از تلفن همراه روسیه را تامین میکند.
دیوید آرخامیدا رئیس فراکسیون حزب حاکم اوکراین در پارلمان و عضو هیات مذاکرات با روسیه، با انتشار پیامی در صفحه فیسبوک خود گفت احتمالا دور سوم مذاکرات روسیه و اوکراین روز دوشنبه، ۷ مارس برگزار خواهد شد.
در دور قبلی مذاکرات، تنها بر سر ایجاد کریدوری برای خروج افراد غیرنظامی از شهرهای زیر بمباران نیروهای روسیه توافق شده بود، اما اوکراین میگوید روسیه این توافق را نقض کرد و به خاطر ادامه حملات به کاروان تخلیه غیرنظامیان، این عملیات در برخی شهرها متوقف شده است.
تخلیه حدود ۲۰۰ هزار نفر از شهر ماریوپل قرار بود ساعت ۱۱ صبح به وقت محلی آغاز شود، اما به گزارش منابع اوکراینی، «بمباران روسیه متوقف نشد».
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، برای دیدار و مذاکره با ولادیمیر پوتین به مسکو سفر کرده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه، گفته است نفتالی بنت برای یک «سفر کاری» وارد مسکو شده ولی جزییاتی درباره این سفر نداده است.
رسانههای اسرائیل این سفر غیرمترقبه را کوشش برای میانجیگری در جنگ روسیه علیه اوکراین ارزیابی کردهاند. نخستوزیر اسرائیل در روز هشتم از تهاجم روسیه به اوکراین گفته بود باید رهبرانی پیدا شوند که رهبران روسیه و اوکراین را از میدان نبرد به پای میز مذاکره بیاورند.
شاهزاده رضا پهلوی، ولیعهد پیشین ایران، در نامهای به ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین، از رویکرد او در طول تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تمجید کرده و نوشته است در این روزها «جهان شاهد نمایش کاملی از شجاعت و میهنپرستی مردم اوکراین بوده است».
در این نامه با انتقاد از سیاست جمهوری اسلامی در حمایت از روسیه، آمده است که «ملت آزادیخواه ایران» با این رویکرد در تقابل بوده و «در کنار ملت اوکراین ایستاده است» و «راه دشوار مبارزه با دیکتاتور و ایستادگی برای آزادی» را میشناسد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، هشدار داد کرملین هرگونه اعلام «منطقه پرواز ممنوع» بر فراز اوکراین را «مشارکت در درگیریهای مسلحانه» تلقی میکند.
آقای پوتین روز شنبه اعلام کرد هرگونه تصمیم در رابطه با این موضوع خطری علیه نیروهای نظامی روسیه خواهد بود و این موضوع نه تنها منجر به «فاجعه در اروپا بلکه کل جهان خواهد شد».
قبلا ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، از ناتو درخواست برقراری منطقه پرواز ممنوع در اوکراین کرده بود.
روز گذشته ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی با رد این درخواست گفته بود ایجاد پرواز منطقه ممنوع یعنی هدف قرار دادن جنگندههای روسی ولی در شرایط کنونی ناتو «بخشی از جنگ نیست».
آقای پوتین در ادامه گفت، مهم نیست که چه کشورهایی اعلام منطقه پرواز ممنوع کنند، اما روسیه هدف آنها را جنگ علیه نظامیان روسی قلمداد خواهد کرد.
او همچنین تاکید کرد که تحریمهای غرب علیه روسیه «شبیه اعلام جنگ» است.
وزیر خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه جهانی بیبیسی گفته است اوکراین قطعا میتواند بر روسیه پیروز شود.
آنتونی بلینکن با اشاره به اینکه جنگ آنطور که ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه برنامهریزی کرده، پیش نرفته است، گفت شکست اوکراین اجتنابناپذیر نیست اما اگر هدف مسکو روی کار آوردن یک دولت دستنشانده باشد، ۴۵ میلیون اوکراینی آن را رد خواهد کرد.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت جامعه جهانی متعهد است هر کاری که می تواند برای کمک به اوکراین انجام دهد و با گذشت زمان، پیروزی قطعی با اوکراین خواهد بود.
او همچنین نگرانی خود از گسترش جنگ به خارج از مرزهای اوکراین را اعلام کرد و گفت نیروهای روسی «روشهای وحشیانه به شدت فزاینده» را علیه غیرنظامیان اوکراین اعمال میکنند که منجر به «رنج عظیم انسانی» شده است.
سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز شنبه، ۱۴ اسفندماه، خبر داد که کشورش از آمریکا ضمانت خواسته است که تحریمها بر سر اوکراین بر روابط مسکو با تهران اثر منفی نداشته باشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای لاوروف که خود در کنار ولادیمیر پوتین از جمله اهداف تحریمهای گسترده بر سر تهاجم به اوکراین بوده به خبرنگاران گفته است که روسیه خواهان ضمانت کتبی از آمریکا در این زمینه است.
او گفت: «ما ضمانت میخواهیم که این تحریمها [ی اوکراین] به هیچ شکل بر مناسبات اقتصادی و تجاری ما [با ایران] که ذیل برجام قید شده است اثر نگذارد.»
بریتانیا در دهمین روز از تهاجم نظامی نیروهای روسیه به اوکراین، از سادهسازی اعمال تحریمها علیه الیگارشهای روسیه خبر داد.
دولت بریتانیا در بیانیهای اعلام کرد که تحریم الیگارشهای روسیه و همسو کردن این تحریمها با اتحادیه اروپا و آمریکا آسانتر خواهد شد.
دولت بوریس جانسون به «کمکاری» در زمینه مقابله با «درآمدهای بادآورده» و غیر قانونی الیگارشهای روس که عموما در املاک و مستغلات تجملی لندن سرمایهگذاری میکنند، متهم شده است.
در بیانیه اخیر آمده است که دولت بریتانیا قصد دارد روز دوشنبه با ارائه اصلاحیههایی در لایحه جرایم اقتصادی، سازوکار تازهای را «برای زمینگیر کردن نخبگان فاسد و افزایش فشار بر رژیم پوتین» به تصویب برساند.
به گفته جان گلن، وزیر اقتصاد و خزانهداری بریتانیا، ایجاد این اصلاحات، به دولت اجازه میدهد اعمال تحریمهای سختگیرانه را با سرعت عمل بالاتری به انجام برساند.
پیشتر دولت بریتانیا روز پنجشنبه اعلام کرده بود که تحریمهایی را علیه دو الیگارش سرشناس روس شامل علیشیر عثمانوف، تاجر میلیاردر و ایگور شووالوف، معاون اول نخست وزیر سابق روسیه، اعمال میکند.