شرکت «گازپروم» روسیه اعلام کرد که به تحویل گاز خود به اروپا از طریق اوکراین در سطوح عادی ادامه میدهد.
خبرگزاری روسی اینترفکس روز یکشنبه به نقل از سرگئی کوپریانوف، سخنگوی این شرکت دولتی نوشت: «گازپروم به انتقال ذخایر گاز روسیه از طریق خاک اوکراین در مقیاس منظم و بر اساس نیاز مصرفکنندگان اروپایی ادامه میدهد».
بر اساس این گزارش، قرار بود روز یکشنبه بیش از ۱۰۹ میلیون متر مکعب گاز از طریق خاک اوکراین به اروپا انتقال یابد.
اما خبرگزاری آلمان گزارش داده است که ظاهرا در جریان درگیریها در خاک اوکراین، خطوط لوله انتقال گاز در شش منطقه از جمله خارکیف، کییف، زاپوریژیا، دونتسک و لوهانسک آسیب دیده است.
خبرگزاری و مرکز اطلاعرسانی مستقل اوکراین موسوم به «یونیان» به نقل از اپراتورهای گازرسانی اوکراین گزارش داد که در نتیجه آسیبهای ایجاد شده، دسترسی صدها هزار نفر به گاز قطع شده است.
از زمان تهاجم روسیه به اوکراین، کشورهای غربی تحریمهای سختی را علیه مسکو وضع کردهاند و بسیاری بهویژه کشورهای عضو اتحادیه اروپا نگران هستند که مسکو در اقدامی تلافیجویانه، تحویل گاز خود به اروپا را قطع کند.
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل روز یکشنبه در بازگشت از دیدار سفر غیرمترقبه خود به کرملین گفت اسرائیل به تلاشها برای میانجیگری بین روسیه و اوکراین ادامه خواهد داد، حتی اگر چشمانداز موفقیتآمیزی پیش رو نباشد.
اوکراین با استناد به روابط خوب دولت اسرائیل با کییف و مسکو، از اسرائیل درخواست کرده است که نقش «میانجی» را بین دو کشور ایفا کند.
بنابر اعلام دفتر نخستوزیر اسرائیل، نفتالی بنت در یکی دو روز گذشته سه مرتبه با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، گفتوگو کرده است.
آقای بنت در سخنان امروز خود که از تلویزیون نیز پخش شد، درباره دیدار سه ساعته روز شنبه با ولادیمیر پوتین در کرملین به جزئیات خاصی اشاره نکرد.
نخستوزیر اسرائیل صرفا به بیان این نکته بسنده کرد که این ملاقات برای «همه طرفها سازنده و ثمربخش» بوده است. خبرگزاری رویترز این سخنان آقای بنت را اشاره تلویحی به آمریکا در میان دیگر قدرتهای جهانی دانسته است.
وزیر خارجه اوکراین روز یکشنبه اعلام کرد که ۲۰ هزار خارجی برای جنگ با روسیه داوطلب شدهاند.
دیمیتری کولبا گفت که این افراد از ۵۲ کشور جهان برای پیوستن به ارتش اوکراین ثبتنام کردهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، هفته پیش از داوطلبان خارجی خواسته بود تا به نیروهای نظامی این کشور برای مقابله با تجاوز روسیه به خاک اوکراین بپیوندند.
او گفته بود که یگان بینالمللی ویژه خارجیها تشکیل میشود.
خبرگزاری فرانسه روز یکشنبه گزارش داد که فروشگاههای روسیه فروش مواد غذایی را برای مقابله با بازار سیاه محدود میکنند.
همزمان با اجرایی شدن تحریمهای غرب علیه مسکو در واکنش به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، دولت روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که خردهفروشان در روسیه برای مقابله با بازار سیاه و جلوگیری از افزایش کاذب قیمتها، فروش مواد غذایی ضروری را محدود خواهند کرد.
وزارت تجارت و صنعت روسیه میگوید گزارشهایی دریافت کرده است مبنی بر اینکه مواد غذایی ضروری «در مقادیری به وضوح بیش از نیاز مصرف شخصی (تا چندین تُن) برای فروش مجدد در آینده خریداری شده است».
در بیانیه این وزارتخانه آمده که سازمانهای تجاری که نماینده خردهفروشان هستند، به خردهفروشان اجازه دادهاند که فروش حجم کالاهای خاص به افراد را در هر خرید محدود کنند.
کالاهای اساسی که قیمت آنها تحت کنترل دولت است، شامل نان، برنج، آرد، تخم مرغ و برخی از انواع گوشت و لبنیات است.
دفتر ریاستجمهوری ترکیه روز یکشنبه اعلام کرد که رجب طیب اردوغان از ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، خواسته است تا با اعلام آتشبس در اوکراین، امکان باز شدن کریدورهای بشردوستانه را فراهم کند.
او همچنین بر اهمیت برداشتن گامهای فوری برای امضای توافقنامه صلح تاکید کرد.
بر اساس بیانیهای که پس از تماس تلفنی یکساعته دو رئیسجمهوری منتشر شد، آقای اردوغان به ولادیمیر پوتین گفته که ترکیه آماده کمک به حلوفصل مسالمتآمیز «مناقشه» روسیه و اوکراین است.
در این بیانیه در حالی از لفظ «مناقشه» و «درگیری» استفاده شده است که ارتش روسیه از بامداد پنجشنبه ۲۴ فوریه در پی فرمان ولادیمیر پوتین، تهاجم نظامی به خاک اوکراین را آغاز کرد.
در بیانیه دفتر ریاستجمهوری ترکیه همچنین آمده است که آقای اردوغان در گفتوگو با همتای روس خود بار دیگر پیشنهادش مبنیبر میانجیگری در مسیر دستیابی به صلح را تکرار کرد.
گزارشها در یازدهمین روز از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین حاکی است که با ادامه بمباران ماریوپل، در جنوب شرقی اوکراین، تخلیه ساکنان این شهر ۴۰۰ هزار نفری برای دومین بار متوقف شده است.
به گفته مقامهای نظامی اوکراین، پیش از این قرار بود تخلیه شهر بندری ماریوپل از ظهر روز یکشنبه به وقت محلی و با برقراری آتشبس موقت انجام گیرد.
آنتون گراشچنکو، مشاور وزیر کشور اوکراین، گفت که تخلیههای برنامهریزی شده به دلیل تداوم حملات ارتش روسیه متوقف شد.
او با انتشار این خبر در کانال تلگرام خود گفت: «وجود کریدور امن (برای تخلیه غیرنظامیان) ناممکن است، زیرا فقط مغز بیمار روسها تصمیم میگیرد که تیراندازی را چه وقت و به چه کسی از سر بگیرد».
جداییطلبان طرفدار روسیه و گارد ملی اوکراین یکدیگر را به عدم ایجاد یک کریدور بشردوستانه متهم کردهاند.
خبرگزاری اینترفکس روز یکشنبه به نقل از یکی از مقامهای جمهوری خودخوانده دونتسک، نیروهای اوکراینی را به رعایت نکردن آتشبس موقت متهم کرد.
نخستین تلاشها برای تخلیه غیرنظامیان از شهر بندری ماریوپل و شهر مجاور ولنوواخا روز شنبه با شکست روبهرو شد.
سازمان اطلاعات ارتش بریتانیا در جدیدترین تحلیل خود که روز یکشنبه منتشر کرد، گفت که حملات روسیه در حال حاضر عمدتاً محلات پرجمعیت شهرهای اوکراین را هدف قرار میدهد.
به گفته سازمان اطلاعات ارتش بریتانیا، روسها از مقاومت شدید طرف اوکراینی غافلگیر شدهاند و قصد دارند با حمله به اهداف غیرنظامی روحیه اوکراینیها را تضعیف کنند.
این گزارش برای نمونه به حملاتی اشاره میکند که علیه مناطق مسکونی خارکیف، چرنیهیف و ماریوپل جریان دارد. به گفته این سازمان، این همان روشی است که روسها برای شکستن مقاومت، علیه مناطق پرجمعیت چچن (در سال ۱۹۹۹) و سوریه (در سال ۲۰۱۶) انجام دادند.
به گفته مقامهای اوکراینی، با ادامه بمباران شهر ماریوپل، در جنوب شرقی اوکراین، تخلیه ساکنان شهر ناممکن شده است.
در همین حال خبر میرسد که روسها تلاشهای جدیدی برای بازپسگیری فرودگاه مهم «هوستومل» در نزدیکی کییف انجام دادهاند.
یکی از نمایندگان سفارت اوکراین در واشینگتن به «صدای آمریکا» گفت که سفارتخانه او بیش از ۳۰۰۰ درخواست از سوی شهروندان آمریکایی دریافت کرده است که میخواهند به جنگ علیه روسیه بپیوندند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین از تشکیل یک لژیون بینالمللی برای خارجیهایی که میخواهند در اوکراین علیه روسیه بجنگند، خبر داده است و اکنون خبر میرسد که در آمریکا بیش از ۳۰۰۰ نفر داوطلب پیوستن به این لژیون شدهاند.
بنابر گزارشها ۱۶ هزار نفر غیراوکراینی، بهویژه از کشورهایی مانند گرجستان و بلاروس، تاکنون داوطلب پیوستن به جبهه اوکراین علیه روسیه شدهاند و صدها نفر از آنها هم در حال حاضر وارد اوکراین شدهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئيسجمهوری اوکراین، میگوید نیروهای نظامی روسیه در حال آماده شدن برای بمباران شهر اودسا هستند. او این اقدام را یک «جنایت جنگی و تاریخی» خواند.
شهر ادوسا، یک شهر استراتژیک و بندر اصلی اوکراین واقع در سواحل دریای سیاه است و مقر فرماندهی و پایگاه اصلی نیروی دریایی اوکراین نیز در این بندر قرار دارند.
ناوچهها و ناوشکنهای روسی که در دریای سیاه حضور دارند پیشتر دهها موشک کروز علیه پایگاههای نظامی در بندر اودسا شلیک کردهاند.
این موشکها بخش عمده شناورهای نیروی دریایی اوکراین را به همراه انبارهای مهمات نابود کردند.
پاپ فرانسیس ادعای روسیه مبنی بر اجرای یک «عملیات نظامی ویژه» در اوکراین را رد کرد و گفت که «این یک عملیات نظامی نیست بلکه یک جنگ» است.
پاپ در سخنرانی هفتگی خود خطاب به جمعیتی که در میدان سنت پیتر واتیکان جمع شده بودند، گفت: «در اوکراین رودخانههای خون و اشک جاری است. این تنها یک عملیات نظامی نیست، بلکه جنگی است که منجر به مرگ، ویرانی و بدبختی میشود.»