کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرد که رهبران ایالات متحده، فرانسه، آلمان و بریتانیا بر لزوم تشدید تحریمها علیه مسکو تاکید کردهاند.
روسیه پس از تهاجم نظامی با اوکراین با تحریمهای بینالملل شدید و روزافزونی مواجه شد بهطوری که ظرف ۱۰ روز به بزرگترین کشور تحت تحریم جهان تبدیل شده است. با این حال هنوز بسیاری از کشورها واردات نفت روسیه را تحریم نکردهاند.
از سویی طی روزهای اخیر نمایندگان کنگره ایالات متحده به دولت جو بایدن برای تحریم نفت روسیه فشار آوردهاند، اما علیرغم این امر به نظر میرسد که تحریم نفتی مسکو امری قریبالوقوع نباشد.
اطلاعیه کاخ سفید میگوید که جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، اولاف شولتس صدراعظم آلمان و بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا روز دوشنبه از طریق ویدیو کنفرانس با یکدیگر گفتوگو داشته و بر عزم خود نسبت ادامه فشارها بر روسیه و بالا بردن هزینههای تهاجم نظامی آن به اوکراین تاکید کردهاند.
این اطلاعیه اما اشارهای به تحریم احتمالی نفت روسیه نمیکند. تحریم روسیه به ویژه برای آلمان دشوار میتواند باشد. اولاف شولتس نیز پیش از این گفتوگوی ویدیویی عنوان کرده بود که واردات انرژی از روسیه برای زندگی روزانه اروپاییها امری اساسی است.
آقای بایدن در پاسخ به این سئوال که اسا نفت روسیه هدف بعدی تحریمها خواهد بود گفته است که هیچ گزینهای فعلا منتفی نیست، اما جن ساکی سخنگوی کاخ سفید میگوید که بایدن هنوز دراینباره تصمیمگیری نکرده است.
معاون نخستوزیر روسیه روز دوشنبه مدعی شد اگر ایالات متحده و اتحادیه اروپا واردات نفت از روسیه را تحریم کنند، قیمت هر بشکه نفت به بالای ۳۰۰ دلار خواهد رسید.
روسیه بهدنبال حمله به خاک اوکراین، ظرف ۱۰ روز با پشت سر گذاشتن ایران و کره شمالی به بزرگترین کشور تحت تحریم جهان تبدیل شد.
به گزارش سایت «کاستلوم» که بانک اطلاعاتی ردیابی تحریمهای جهانی است، روسیه از روز پنجم اسفند که به اوکراین حمله کرد از سوی ایالات متحده و متحدان اروپاییاش هدف دو هزار و ۷۷۸ تحریم جدید قرار گرفت که شمار تحریمهای آن را به بیش از پنج هزار و ۵۳۰ مورد رساند.
با این تحریمهای جدید، روسیه از ایران که هدف سه هزار و ۶۱۶ تحریم قرار گرفته است پیشی گرفت.
در حالی که تحریمها علیه ایران ظرف ۱۰ سال و عمدتا به دلیل برنامه هستهای و حمایت جمهوری اسلامی از تروریسم وضع شده است، روسیه ظرف ۱۰ روز به بزرگترین کشور تحت تحریم جهان تبدیل شد.
فشارها علیه روسیه روز به روز افزایش مییابد و بسیاری از شرکتهای غربی فعالیتهای خود را در این کشور متوقف کرده یا به صادرات و ارائه خدمات به روسیه پایان دادهاند.
برخی از این شرکتها برای در امان ماندن از آسیبهای تحریمها دست به این کار زدهاند و بسیاری دیگر نیز داوطلبانه از بازار روسیه خارج شدهاند.
پیتر پیاتسکی، مقام سابق وزارت خزانهداری آمریکا در دولت باراک اوباما و ترامپ که از جمله بنیانگذاران سایت کاستلوم است، میگوید: «این یک جنگ هستهای مالی و بزرگترین رویداد تحریمی در تاریخ است».
او افزود: «روسیه ظرف دو هفته از دایره اقتصاد جهانی خارج و به بزرگترین هدف تحریمهای جهانی و یک منفور مالی تبدیل شد».
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، اوایل هفته جاری گفت که موج تحریمها «اعلان یک جنگ است».
معاون نخستوزیر روسیه روز دوشنبه مدعی شد اگر ایالات متحده و اتحادیه اروپا واردات نفت از روسیه را تحریم کنند، قیمت هر بشکه نفت به بالای ۳۰۰ دلار خواهد رسید.
به گزارش خبرگزاری رویترز، الکساندر نواک در یک اظهارنظر ویدئویی که از تلویزیون روسیه پخش شد، گفت: «مسلما روشن است که کنار گذاشتن نفت روسیه منجر به بروز عواقب وخیمی برای بازارهای جهانی میشود».
او افزود: «بالا رفتن قیمتها غیرقابل پیشبینی خواهد بود. نفت به ۳۰۰ دلار به ازای هر بشکه خواهد رسید، اگر نگوییم که بیشتر خواهد شد».
معاون نخستوزیر روسیه همچنین تهدید کرد که کشورش میتواند جریان گاز از طریق خط لوله نورد استریم-۱ به مقصد اروپا را قطع کند، ولی هنوز تصمیمی در این زمینه اتخاذ نکرده است.
روسیه قبل از حمله به اوکراین روزانه پنج میلیون بشکه نفت خام و سه میلیون بشکه میعانات گازی و محصولات نفتی صادر میکرد.
بر اساس گزارش شرکتهای بینالمللی و خبرگزاریهای خارجی مانند بلومبرگ، صادرات نفت و محصولات نفتی روسیه طی یک هفته گذشته نصف شده است.
اروپا و آمریکا تحریمهای گستردهای علیه سیستم بانکی روسیه وضع کرده و دسترسی بسیاری از بانکهای این کشور به سوئیفت را قطع کردهاند.
از سوی دیگر، شرکتهای عظیم کشتیرانی جهان مانند «مرسک» و «تورم» انتقال محمولههای نفتی روسیه را تعلیق کرده و خبرگزاری رویترز گزارش داده است که دیگر نفتکشها نیز محمولههای نفتی روسیه را تا چهار برابر هزینه قبلی حمل میکنند.
با پایان دور سوم مذاکرات میان هیات روسی و اوکراینی در روز دوشنبه، مذاکرهکنندههای روسی میگویند که انتظاراتشان از گفتوگوها برآورده نشده است. این در حالی است که کییف نتایج مذاکرات را «مثبت» ارزیابی کرده است.
در دور قبلی مذاکرات، تنها بر روی ایجاد یک کریدور انساندوستانه برای خروج غیرنظامیان از شهرهای اوکراین توافق شده بود؛ موضوعی که بنابر گزارشهای مستقل و بیانههای دولت کییف محقق نشد و نظامیان روسی کماکان غیرنظامیان را مورد هدف قرار دادند.
از طرفی مسیرهای تخلیه که توسط وزارت دفاع روسیه مشخص شده است، نشان میدهد که پناهجویان فقط اجازه خروج به سمت روسیه و بلاروس دارند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، پیش از انجام دور سوم مذاکرات سه شرط را برای پایان تهاجم روسیه اعلام کرد که شامل به رسمیت شناختن استقلال مناطق دونتسک و لوهانسک اوکراین توسط دولت کییف و اصلاح قانون اساسی اوکراین و تعهد به عدم عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا بود.
هیات روسی بعد از دیدار روز دوشنبه اعلام کرد هنوز زود است که درباره هرگونه نتیجه مثبت گفتوگوها ابراز نظر کرد.
مهدی هاشمی، بازیگر سینمای ایران، در یک پست اینستاگرامی تلویحا به حمله روسیه به اوکراین واکنش نشان داد.
آقای هاشمی در ویدئوی کوتاهی رو به دوربین میگوید: «بعضیها میگن مهدی هاشمی ودکا میخوره. کی دیده؟ من اصلا ودکا دوست ندارم، مخصوصا ودکای روسی».
این بازیگر سینما سپس یک بطری ودکای روسی را به سمتی پرت کرده و آن را میشکند.
در پی تهدیدهای فزاینده رسانههای مستقل توسط دولت و قانونگذاران روسیه، دستکم ۱۵۰ خبرنگار طی دو هفته گذشته از این کشور فرار کردهاند.
روزنامه آنلاین «مسکو تایمز» روز دوشنبه با انتشار گزارشی نوشته است: در پی امضای قانون مبارزه با «انتشار آگاهانه اخبار غلط» درباره نیروهای نظامی روسیه توسط ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری، که روزنامهنگاران متهم را در معرض ۱۵ سال زندان قرار میدهد، همچنین توقف فعالیت برخی رسانههای مستقل طی روزهای گذشته، شمار بیشتری از روزنامهنگاران به خارج از کشور گریختهاند.
این گزارش بر اساس تحقیقات پایگاه خبری «آگنتسوو» میگوید تقریبا همه خبرنگاران پایگاه خبری مِدوزا و بخشی از خبرنگاران رادیو اِکو مسکو و شبکه خبری «دوزهد» که اخیرا فعالیت آنها توسط مقامات روسیه متوقف شد، همراه با خبرنگاران روزنامه «نوویا گازتا» کشور را ترک کردهاند.
این گزارش میگوید برخی رسانههای خارجی مانند سیانان، بلومبرگ، بیبیسی و رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی نیز فعالیت خود را در روسیه متوقف کرده و خبرنگاران آنها از این کشور خارج شدهاند.
مسکو تایمز میافزاید به رغم فشارهای فزاینده بر رسانههای مستقل و سانسور اطلاعات و مسدود شدن سایتها، بسیاری از شهروندان روسی اخبار تهاجم نظامی روسیه به اوکراین را با فیلترشکن از رسانههای خارجی دنبال میکنند.
در پی اعمال تحریمهای گسترده غرب علیه روسیه بهدلیل تهاجم نظامی به اوکراین، ارزش پول ملی روسیه، روبل، روز دوشنبه ۲۳ درصد دیگر افت کرد و رکورد جدیدی بر جای گذاشت.
قیمت هر دلار آمریکا تا لحظه تنظیم این خبر در عصر دوشنبه، به ۱۴۲ روبل رسید.
طی ۱۲ روز گذشته که روسیه تهاجم به اوکراین را آغاز کرده، روبل ۴۵ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
اروپا و آمریکا تحریمهای گستردهای علیه سیستم بانکی روسیه وضع کرده و دسترسی بسیاری از بانکهای این کشور به سوئیفت را قطع کردهاند.
از سوی دیگر بر اساس گزارش شرکتهای بینالمللی و خبرگزاریهای خارجی مانند بلومبرگ، صادرات نفت و محصولات نفتی روسیه طی یک هفته گذشته نصف شده است.
روسیه قبل از حمله به اوکراین روزانه پنج میلیون بشکه نفت خام و سه میلیون بشکه میعانات گازی و محصولات نفتی صادر میکرد.
شرکتهای عظیم کشتیرانی جهان مانند «مرسک» و «تورم» انتقال محمولههای نفتی روسیه را تعلیق کرده و خبرگزاری رویترز گزارش داده است که دیگر نفتکشها نیز محمولههای نفتی روسیه را تا چهار برابر هزینه قبلی حمل میکنند.
در همین حال، طی روزهای گذشته گزارشهایی از نبود مشتری برای نفت روسیه به رغم تخفیف ۲۳ دلاری در هر بشکه منتشر شده بود.
نفت و محصولات نفتی سهمی ۳۵ درصدی در کل صادرات روسیه دارد.
همزمان با فشار آمریکا و اتحادیه اروپا به پکن برای محکوم کردن روسیه بهدلیل تجاوز به اوکراین، وزیر خارجه چین از روسیه به عنوان «مهمترین شریک استراتژیک» کشورش نام برد.
وانگ یی روز دوشنبه ۱۶ اسفند در یک کنفرانس خبری گفت که پیوندهای چین با مسکو از جمله «یکی از مهمترین مناسبات دوجانبه در جهان» به شمار میرود.
در حالی که آمریکا، اتحادیه اروپا و برخی از متحدان آنها تحریمهای وسیعی را علیه روسیه اعمال کردهاند ولی چین راه خود را از آنها جدا کرده است. به ادعای پکن، تحریمها مسائل جدیدی ایجاد میکند و راهحل سیاسی برای این درگیری را به خطر میاندازد.
شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا گفت، رهبران اتحادیه اروپا در روزهای آینده دربارهٔ درخواست اوکراین برای پیوستن به این اتحادیه ۲۷ کشوری بحث خواهند کرد.
میشل در توییتی نوشت: «همبستگی، دوستی و کمک بیسابقه اتحادیه اروپا برای اوکراین تزلزلناپذیر است. ما در مورد درخواست عضویت اوکراین در روزهای آینده بحث خواهیم کرد.»
رهبران اتحادیه اروپا قرار است روز پنجشنبه در نشست غیررسمی در پاریس دربارهٔ جنگ اوکراین و تلاش این کشور برای پیوستن به این اتحادیه بحث کنند.
گروهی از سینماگران ایرانی در محکومیت تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بیانیه صادر کردند.
در این بیانیه آمده است:«تجاوز و جنگ به اکراین بیهیچ بهانهای مصداق زورگویی و قلدری سیاستمداران روسیه است که با تمامیتخواهی در توهم برافراشتن پرچم امپراطوری سرخ هستند. تجاوز آشکار روسیه به اکراین، ریختن خون انسانها و ویرانگری توسط ارتش قلدر شر بر کسی پوشیده نیست، اما از یک سو سکوت و همدستی متحدان سیاه و شرور و از سوی دیگر منفعتطلبی سیاستمداران جهان راه را بر جنایت علیه بشریت هموار کرده است.»
این بیانیه به امضای مصطفی آلاحمد، سعید ابراهیمیفر، محسن استادعلی، عزیزالله حمیدنژاد، ابولحسن داوودی، رضا درمیشیان،
کیانوش عیاری، فرهاد مهرانفر، داریوش مهرجویی، علی مصفا و حمید نعمتالله رسیده که در بیانیه خود نوشتهاند: «ما این جنگ را محکوم میکنیم و با مردم بیپناه اکراین همدرد هستیم.»