سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز چهارشنبه به آنتالیا در جنوب ترکیه پرواز کرد تا روز پنجشنبه با دیمیترو کولبا، همتای اوکراینی خود، دیدار و گفتوگو کند.
این نخستین دیدار بین دیپلماتهای ارشد دو کشور از زمان تهاجم روسیه به اوکراین خواهد بود. از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین دو هفته میگذرد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نیز شامگاه چهارشنبه در توئیتی نوشت: «به دعوت وزیر خارجه ترکیه، مولود چاووشاغلو، فردا به آنتالیا سفر خواهم کرد. در جلساتی که در آنجا برگزار میشود، امیدوارم بتوانم در مورد موضوع فوری تضمین ایمنی و امنیت تأسیسات هستهای اوکراین پیشرفتی داشته باشیم. باید همین الان اقدام کنیم!»
بنابر خبرها، برق نیروگاه هستهای چرنوبیل اوکراین و ارسال دادههای این نیروگاه به آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطع شده و این امر نگرانیهایی را بهدنبال داشته است.
آژانس میگوید در این مرحله در مورد دمای لازم برای خنک نگه داشتن نیروگاه چرنوبیل نگرانی ندارد.
وزارت دفاع بریتانیا روز چهارشنبه اعلام کرد که روسیه استفاده از بمب خلاء در اوکراین را تأیید کرده است.
وزارت دفاع بریتانیا در توئیتی نوشت که وزارت دفاع روسیه استفاده از سامانه تسلیحاتی تاس-۱اِی (TOS-1A) در اوکراین را، که در آن از موشکهای گرمافشاری (بمب خلاء) استفاده میشود، تأیید کرده است.
سلاح گرمافشاری یا بمب خلاء پس از برخورد با هدف، ابتدا یک ابر انفجاری وسیع پخش میکند و سپس خرج دوم بمب، این ابر انفجاری را مشتعل کرده و با ایجاد یک گلوله آتش بزرگ، تمام اکسیژن اطراف را میمکد و خلاء ایجاد میکند.
تأثیر این نوع بمب بر ساختمانها و افراد «وحشتناک» توصیف شده است.
لیتوانی روز چهارشنبه در اعتراض به تهاجم روسیه به اوکراین، با تغییر نام خیابان مقابل سفارتخانه روسیه در پایتخت خود به «خیابان قهرمانان اوکراین»، آدرس این سفارتخانه را تغییر داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رمیگیوس سیماسیوس، شهردار ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، درباره این تصمیم گفت: «از امروز کارت ویزیت هریک از کارمندان سفارت روسیه با سطری در گرامیداشت نبرد اوکراین مزین میشود و همه باید هنگام نوشتن نام این خیابان به فجایع رژیم روسیه علیه ملت صلحجو اوکراین فکر کنند».
روسیه روز چهارشنبه اعتراف کرد که سربازان وظیفه را نیز فراخوانده و به اوکراین اعزام کرده است و شماری از آنها نیز توسط نیروهای اوکراینی اسیر شدهاند.
اذعان این مطلب از سوی سرلشکر ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه، در حالی صورت میگیرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه قول داده بود که سربازان وظیفه به اوکراین اعزام نخواهند شد و «عملیات» او در اوکراین تنها به نظامیان حرفهای متکی خواهد بود.
به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، اوکراین ویدئوهای متعددی از سربازان اسیر روسی در اینترنت منتشر کرده که بسیاری از آنها از سربازان وظیفه و بین ۱۸ تا ۲۰ سال هستند.
بنابر این گزارش، بسیاری از مادران روسی برای خبر گرفتن از سرنوشت پسرانشان به رسانههای اجتماعی مراجعه کردهاند و گروههای حقوق بشری نیز میگویند با تماسهای بسیار زیاد خانوادههای سربازان وظیفه مواجهاند.
حزب حاکم روسیه، «روسیه متحد»، روز چهارشنبه اعلام کرد کمیسیون دولتی این کشور اولین گام را برای «ملی کردن» داراییهای شرکتهای خارجی که در پیروی از تحریمهای غرب، روسیه را ترک میکنند، برداشته و پیشنویس لایحهای را در این زمینه تصویب کرده است.
بنابر این لایحه، دولت روسیه مجاز خواهد شد اموال شرکتهایی را که بیش از ۲۵ درصد متعلق به شهروندان «کشورهای غیردوست» هستند، تحت مدیریت خود قرار دهد.
شرکتهای خارجی در ارتباط با تحریم روسیه اقدامات متفاوتی انجام دادهاند و در حالی که برخی از این شرکتها، ازجمله کمپانی اتوموبیلسازی «فورد» آمریکا، بهطور موقت کارخانههای خود را در روسیه تعطیل کردهاند، برخی دیگر از شرکتها مانند «بریتیش پترولیوم» قول خروج کامل از روسیه را دادهاند.
حزب حاکم روسیه میگوید طبق لایحه پیشنهادی، شرکتهایی که اعلام کردهاند روسیه را ترک میکنند، برای جلوگیری از مصادره اموال و به مزایده گذاشته شدن سهامشان پنج روز وقت دارند که فعالیت خود را در روسیه از سر بگیرند.
ولودومیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، با انتشار توئیتی بار دیگر خواستار برقراری منطقه «پرواز ممنوع» بر فراز کشورش از سوی قدرتهای غربی شد.
او نوشت: «ماریوپل. حمله مستقیم نیروهای روسی به زایشگاه. مردم، بچهها زیر آوار هستند. قساوت! جهان تا کی میخواهد با نادیده گرفتن ترور شریک جرم باشد؟ همین الان آسمان را ببندید! کشتار را متوقف کنید! شما قدرت این کار را دارید اما به نظر میرسد دارید انسانیت را از دست میدهید».
تحلیلگران و قدرتهای غربی میگویند با برقراری منطقه پرواز ممنوع در آسمان اوکراین، هواپیماهای ناتو مجبور خواهند شد بهروی نیروهای روسیه آتش بگشایند و این به درگیری مستقیم غرب با روسیه منجر خواهد شد.
پیام توییتری رئیس جمهور اوکراین و ویدئویی که منتشر کرده به خبر بمباران بیمارستان کودکان در بندر محاصرهشده ماریوپل اشاره دارد.
روسیه گفته بود روز چهارشنبه آتشبس برقرار خواهد کرد تا غیرنظامیان از ماریوپل و دیگر شهرهای محاصرهشده فرار کنند. اما شورای شهر ماریوپل، روسیه را متهم میکند که طی این روز چندین بار یک بیمارستان کودکان در این شهر را هدف قرار داده است.
ویدئوی منتشرشده از سوی منابع اوکراینی در ارتباط با بیمارستان کودکان در ماریوپل:
خبرگزاری رویترز در مورد این خبر از دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، خواستار واکنش شده و او به رویترز گفته است که «نیروهای روسی به اهداف غیرنظامی شلیک نمیکنند».
این اظهارات دیمیتری پسکوف در حالی بیان میشود که دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه گزارش داد که از آغاز تهاجم روسیه در اوکراین دستکم ۵۱۶ غیرنظامی در اوکراین کشته شدهاند که ۳۷ نفر از آنها کودک بودند.
صلیب سرخ جهانی شرایط داخل شهر ماریوپل را «آخرالزمانی» توصیف کرده و گفته است که ساکنان این شهر، بدون دسترسی به غذا، آب، برق یا گرما، در زیر زمین از بمبارانهای بیامان پناه گرفتهاند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در تماس تلفنی روز چهارشنبه خود با اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، مدعی شد که «ملیگرایان» اوکراینی مانع از تخلیه غیرنظامیان از شهرهای تحت محاصره اوکراین شدهاند.
نخستوزیر کانادا روز چهارشنبه خبر داد که دولت او ۵۰ میلیون دلار کمک نظامی دیگر به اوکراین ارسال خواهد کرد.
جاستین ترودو در جریان بازدید از برلین گفت که اتاوا میتواند در روزهای آینده ارسال تجهیزات «بسیار تخصصی» از جمله دوربینهای مورد استفاده در پهپادها را به اوکراین آغاز کند.
او اذعان کرد که چالشهایی از نظر تحویل امن تجهیزات به دست اوکراینیها وجود دارد، اما گفت که مقامات کانادایی «در حال کار روی این مسئله» هستند.
شهر ایرپین، در نزدیکی پایتخت اوکراین، مورد حمله شدید نیروهای روسیه قرار گرفته است.
مناطق مسکونی شهر ویران شده و ساکنان آن سعی دارند که خود را به کییف برسانند. رومان سوخان، گزارشگر «کارنت تایم» (Current Time) و ایوان لیوبیش-کِردی، متصدی دوربین، گزارشی از فرار آوارگان این شهر تهیه کردهاند. (ویدئوی زیر):
«کارنت تایم» یک کانال تلویزیونی روسیزبان مستقر در پراگ است که توسط رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی با مشارکت «صدای آمریکا» ایجاد شده است.
اوکراین روز چهارشنبه درخواست آتشبس موقت کرد تا بتواند برق نیروگاه هستهای چرنوبیل را دوباره وصل کند.
به نوشته خبرگزاری رویترز، اوکراین در مورد نشت احتمالی تشعشعات در صورت ادامه قطعی برق این نیروگاه هشدار داده است، اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید که قطع برق تأثیری «بحرانی» بر ایمنی نیروگاه ندارد و این نیروگاه در حال حاضر «به اندازه کافی» خنک میشود.
دیمیترو کولِبا، وزیر امور خارجه اوکراین، در توئیتی نوشت: «روسیه همچنان به گروگانگیری بیش از ۴۰۰ هزار نفر در ماریوپل ادامه میدهد و راه کمکهای بشردوستانه و تخلیه ساکنان را مسدود کرده است».
او افزود: «گلولهبارانها بدون هدف مشخص ادامه دارد. تقریباً ۳۰۰۰ نوزاد تازه متولد شده فاقد دارو و غذا هستند. من از جهان میخواهم وارد عمل شود! روسیه را مجبور به توقف جنگ وحشیانه خود علیه غیرنظامیان و نوزادان کنید!»
روسیه بامداد ۱۸ اسفند اعلام کرد که نیروهایش از ساعت ۱۰ صبح به وقت مسکو «رویه توقف گلولهباران را رعایت خواهند کرد» تا شرایط برای عبور امن غیرنظامیانی که مایل به ترک کییف، چرنیهیف، سومی، خارکیف و بندر ماریوپل در دریای سیاه هستند فراهم شود.
صلیب سرخ جهانی میگوید که شرایط در ماریوپل «آخرالزمانی» است.
اما مقامات گزارش میدهند که انتقال مردم به خارج از مناطق جنگی در بسیاری از نقاط میسر نشده و فقط کریدور تعیین شده برای ساکنان شهر سومی، در شرق اوکراین، امن است.