معاون سفیر ایالات متحده در سازمان ملل میگوید که آمریکا خطر استفاده روسیه از سلاحهای بیولوژیکی یا شیمیایی در اوکراین را «فزاینده» ارزیابی میکند.
جان پرسکات در این زمینه به خبرگزاری آلمان گفت مسکو با «تبلیغات دروغین» ادعا کرده است که اوکراین در حال تولید سلاحهای کشتار جمعی است، «اما این میتواند بهانهای برای روسیه باشد تا خودش از آنها استفاده کند».
او افزود که «روسیه این ادعاهای نادرست جدید را مطرح کرده و ما شاهد حمایت چین از این تبلیغات بودهایم و بنابراین باید مراقب باشیم».
این مقام آمریکایی گفت که پیش از این، استفاده روسیه از سلاحهای شیمیایی، از جمله تلاش برای ترور و مسموم کردن دشمنان سیاسی ولادیمیر پوتین در روسیه و بریتانیا به خوبی مستند شده است.
آقای پرسکات اظهار داشت: مسکو از «رژیم اسد» در سوریه حمایت میکند؛ رژیمی که بارها از جنگافزار شیمیایی استفاده کرده است.
پس از آنکه در گفتوگوهای سطح بالا در ترکیه بین وزیران خارجه روسیه و اوکراین توافق آتشبس حاصل نشد، روز پنجشنبه خبر رسید که نیروهای روسی بمباران شهر محاصرهشده ماریوپول را از سر گرفتهاند.
ساشا ولکوف، معاون هیئت بینالمللی صلیب سرخ در ماریوپل، میگوید که شرایط در شهر در حال وخیمتر شدن است و کمبود مواد غذایی به چشم میخورد و صلیب سرخ برای تأمین برق خود برای چند ساعت در روز به ژنراتورها متکی است.
یک روز پیش از این، یک بیمارستان کودکان در ماریوپل هدف حمله قرار گرفت و سه نفر در آن کشته شدند.
رئیسجمهوری روسیه روز پنجشنبه در بخش دیگری از سخنرانی خود در جلسه دولت، نسبت به احتمال روی آوردن کشورهای غربی به واردات نفت از «ایران و ونزوئلا» با لحنی انتقادی سخن گفت و تأکید کرد که مسکو به تعهدات خود در مورد صادرات نفت و گاز به غرب پایبند است.
با وجود تهاجم روسیه به اوکراین، ولادیمیر پوتین در این سخنرانی گفت که «به همه تعهدات خود در زمینه تأمین انرژی احترام میگذاریم» و مسکو به صادرات نفت و گاز، از جمله از طریق اوکراین، ادامه میدهد.
رئیسجمهوری روسیه همچنین واشینگتن را بهدلیل آنچه که او «تلاش برای امضای قراردادهای انرژی با دشمنان غرب یعنی ایران و ونزوئلا» خواند، مورد تمسخر قرار داد.
او گفت: «آنها در حال حاضر به هر قیمتی تلاش میکنند با کشورهایی که خودشان محدودیتهای نامشروع علیه آنها اعمال کردهاند، به توافق برسند».
پوتین افزود: «آنها حاضرند با ایران صلح کنند و بلافاصله همه اسناد را امضا کنند. و با ونزوئلا، آنها برای مذاکره به ونزوئلا رفتند».
در مورد احتمال کاهش احتمالی تحریمهای نفتی ونزوئلا برای جایگزین کردن نفت روسیه گزارشهایی منتشر شده است اما سخنان ولادیمیر پوتین در مورد ایران در حالی بیان میشود که خبری جدی در ارتباط با احتمال خرید نفت ایران از سوی کشورهای غربی منتشر نشده است.
ویدئوهای دریافتی از حرکت کاروان نظامی روسیه در نزدیکی پایتخت اوکراین نشان از تلفات بالای تانکهای روسی در این مسیر دارد. بنابر این ویدئوها، تانکهای روسی در محدوده تیراندازی توپخانه اوکراینی در کییف قرار گرفته و حرکت آنها با انفجارهای پیدرپی روبرو شده است.
تحلیلگران نظامی تا روز پنجشنبه نابودی ۱۵۶ تانک روسی را در اوکراین تأیید کردهاند.
رئیسجمهوری روسیه روز پنجشنبه اذعان کرد که تأثیر تحریمهای جهانی علیه کشورش «احساس میشود» و تحریمهای غرب را «نامشروع» خواند.
ولادیمیر پوتین که در یک جلسه دولت سخن میگفت، اظهار داشت: «واضح است که در چنین لحظاتی تقاضای مردم برای گروههای خاصی از کالاها همیشه افزایش مییابد، اما شک نداریم که با آرامش تمام این مشکلات را حل خواهیم کرد».
او افزود: «مردم به تدریج جهت را پیدا میکنند و میفهمند که هیچ رویدادی وجود ندارد که ما نتوانیم آن را حلوفصل کنیم».
در همین جلسه، آنتون سیلوانوف، وزیر دارایی روسیه، به مسدود کردن ذخایر طلا و ارز خارجی روسیه توسط کشورهای غربی اعتراض کرد و گفت که روسیه بدهیهای خارجی خود را به روبل پرداخت خواهد کرد.
در حالی که نیروهای روسیه هر روز به پایتخت اوکراین نزدیکتر میشوند، ویتالی کلیچکو، شهردار کییف، روز پنجشنبه گفت از زمان آغاز تهاجم روسیه تا کنون نیمی از جمعیت کییف این شهر را ترک کردهاند.
کلانشهر کییف بیش از ۳.۵ میلیون نفر جمعیت داشت اما در حال حاضر، به گفته کلیچکو، کمتر از دو میلیون نفر در این شهر زندگی میکنند.
از زمان آغاز جنگ، نبردهای شدیدی در اطراف پایتخت اوکراین در جریان است و شهردار کییف روز پنجشنبه گفت: «کییف به یک قلعه تبدیل شده است. هر خیابان، هر ساختمان و هر ایست بازرسی در شهر مستحکم شده است».
یک روز پیشتر، شورای شهر کییف اعلام کرد که ساکنان این شهر هنوز به آب و برق دسترسی دارند. این امر در مورد ساکنان برخی دیگر از شهرهای اوکراین که در آن درگیریهای شدیدی وجود دارد، ازجمله شهر بندری ماریوپل، صادق نیست.
خبرنگاران رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی خبر میدهند که تحلیلگران با استفاده از اطلاعات منبع باز، از پنجم اسفند، یعنی از روز آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، میتوانند نابودی ۱۵۶ تانک روسی در اوکراین را تأیید کنند.
آماری که این تحلیلگران به آن رسیدهاند از این قرار است:
روسیه در این تهاجم تاکنون ۲۹۹ دستگاه وسیله نقلیه نظامی (اعم از کامیون، خودرو، جیپ)، ۱۵۶ عراده تانک، ۲۴ سامانه موشکی زمینبههوا، ۱۱ فروند بالگرد، ۱۱ فروند هواپیما و یک سامانه راداری از دست داده است.
در همین بازه زمانی، طرف اوکراینی نیز ۷۰ دستگاه وسیله نقلیه نظامی (اعم از کامیون، خودرو، جیپ)، ۴۶ عراده تانک، ۹ سامانه موشکی زمینبههوا، ۸ فروند هواپیما و ۵ سامانه راداری از دست داده است.
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، از روسیه خواست تا به منظور رسیدگی به وضعیت نیروگاه اتمی چرنوبیل با آتشبس موافقت کند.
برق این نیروگاه از روز گذشته قطع شده و به نوشته خبرگزاریها این وضعیت حدود ۲۰ تن پسماند هستهای را در معرض خطر قرار داده است.
این پسماندها باید دائماً خنک شوند تا از نشت تشعشعات اتمی جلوگیری شود و اکنون بهطور بالقوه «اوکراین، بلاروس، روسیه و اروپا» در معرض خطر قرار گرفتهاند.
وزیر خارجه اوکراین در یک پیام توئیتری تازه نوشته است: «کل خط تأمین برق نیروگاه هستهای چرنوبیل و تمامی تأسیسات هستهای آن که توسط ارتش روسیه کنترل میشود، آسیب دیده است».
او با اشاره به اینکه ژنراتورهای دیزلی ذخیره در این نیروگاه دارای ظرفیت ۴۸ ساعته برای تأمین برق هستند، گفت: «چرنوبیل برق خود را از دست داده است. من از کل جامعه بینالمللی میخواهم که فوراً از روسیه درخواست آتشبس کنند تا به خدمه تعمیرات اجازه داده شود تا برق را در اسرع وقت بازگردانند».
در همین حال، خبرگزاری روسی اینترفکس روز پنجشنبه از قول پاول سوروکین، معاون وزیر انرژی روسیه، نوشت که بلاروس «مقدمات لازم را برای بازگرداندن برق به نیروگاه هستهای چرنوبیل فراهم کرده است».
این خبرگزاری توضیح بیشتری در مورد این «مقدمات» نداده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه اعلام کرد که ارتباطش با تجهیزات نظارتی در نیروگاه زاپوریژیا را از دست داده است و یک روز پس از آن نیز گزارشی از وقفه پایشی مشابه در چرنوبیل منتشر کرد.
وانگ یی، وزیر خارجه چین، در گفتوگو با همتای فرانسوی خود، ژان ایو لودریان، ابراز امیدواری کرد که «جنگ» در اوکراین «هرچه زودتر» متوقف شود.
این نخستین بار است که وزیر خارجه چین در توصیف اقدام نظامی روسیه علیه اوکراین از واژه «جنگ» استفاده میکند.
مقامات این کشور تاکنون از «تهاجم» خواندن اقدام روسیه و همین طور محکوم کردن آن خودداری کرده بودند.
در همین حال شبکه تلویزیونی دولتی «سیسیتیوی» در چین به نقل از وزیر خارجه این کشور طرفهای درگیری را به حفظ آرامش و جلوگیری از افزایش تنش دعوت کرده است.
موزه «هرمیتاژ» روسیه در شهر سن پترزبورگ خواستار بازگشت آثار هنری این موزه دولتی از ایتالیا تا پایان ماه جاری میلادی شد.
این موزه دلیل خواسته خود را تاثیر پیامدهای تهاجم روسیه به اوکراین بر بخش فرهنگ اعلام کرده است.
آثار بهنمایش درآمده از موزه هرمیتاژ در شهر میلانِ ایتالیا شامل مجسمه «کوپید بالدار کانوا» و نقاشی «زن جوان با کلاه پر» میشود.